A közösségi oldalak lehetséges hatásai

A kamaszok a különböző közösségi oldalakon és applikációkon töltik idejük nagy részét. Fontos hangsúlyoznunk, hogy a közösségi oldalak rengeteg pozitív élményt okoznak és számos kihagyhatatlan pozitív lehetőséget, előnyt hordoznak. 

A tinik rendkívül könnyen, olcsón, gyorsan tudnak egymással kapcsolatot felvenni, követni tudják barátaik, ismerőseik életét, saját magukról hírt adhatnak. Az önkifejezés egyik eszköze is lehet, megmutathatják tehetségüket, érdeklődési körüket, írhatnak, blogolhatnak, megosztva érzéseiket követőikkel. Emellett rengeteg információhoz juthatnak, probléma esetén könnyebben tudnak tájékozódni és a segítő helyeket is egyszerűbben megtalálják, ha szükséges.

Azonban vannak árnyoldalai, nehézségei is az állandó virtuális jelenlétnek: az egyébként is folyton visszajelzésekre, megerősítésre vágyó kamaszok könnyen esnek a lájkokért való versengés csapdájába, ami erősen befolyásolhatja önbizalmukat. Másoknak is folyton csak a legelőnyösebb arcát látják, így könnyen kialakulhat egy hamis és torz testképideál a fiatalokban, de sokszor a felnőtt korosztályban is.

 

  • A fiatalok 21%-a rosszabbul érzi magát a közösségi oldalak használatát követően (Pew Research Center, 2015)
  • A 18 és 35 év közötti nők 70%-a , a férfiak 50%-a módosítja a fényképét mielőtt kiposztolja (Renfrew Center Foundation, 2014).
  • A 13 és 17 év közötti fiatalok 30%-a néha azért nem oszt meg egy képet, mert tart a rosszindulatú kommentektől a kinézetével kapcsolatban (deSHAME projekt, 2017)

A közösségi média hatásairól szóló tesztünket kitöltve a fiatalok képet kapnak a közösségi oldalak saját mindennapjaikra gyakorolt hatásairól. A tesztet együtt is kitölthetitek, még az is lehet, hogy sok hasonlóságot felfedeztek abban, hogyan használjátok a közösségi oldalakat. De az is teljesen érhető, ha gyermeked egyedül szeretné kitölteni. Az eredményeket együtt megbeszélhetitek.

Letölthető tesztlap

 

iszkiri