Iskolalátogató programunk

Az önkénteseink által veztetett program lehetőséget teremt a gyerekekkel közös személyes találkozásokra. A rendhagyó osztályfőnöki órák, tematikus napok és témahetek programsorozataiba jól beilleszthető interaktív foglalkozások célja sokrétű. Elsősorban az általunk nyújtott szolgáltatások ismertetése, és a felkínált tematikák mentén a tanulók érzékenyítése a célunk.

A tájékoztató .pdf formátumban letölthető innen vagy kattintson a bővebben feliratra. Visszajelzés esetén ezt az űrlapot kell kitölteni.

 

Az iskolai programok tematikája

a) Lelkisegély, krízisek, segítségkérés, kortárs bántalmazás

A rendhagyó óra keretében a gyerekek érzékenyítésére és tudatosítására fektetjük a hangsúlyt. Célunk, hogy a diákok ismerjék és felismerjék azokat a helyzeteket és szituációkat, amelyeknek megoldásához felnőtt segítéségét kell kérnie.

b) Biztonságos internet, cyberbullying

Az óra keretében a biztonságos internethasználatra, a tudatos online jelenlét fontosságára hívjuk fel a figyelmet. A téma problémacentrikus feldolgozásával segítjük, hogy a gyerekek hatékonyan fellépjenek az online elkövetett zaklatások vagy visszaélések ellen.

c) Párkapcsolat, párkapcsolati problémák

Segélyvonalaink jellemző témája a szerelem és a párkapcsolat témaköre. A serdülőket és fiatalokat érintő kérdések körébe nem csak az első csók, hanem az első szexuális együttlét is bele tartozik. Mindezek érzelmi oldaláról, a párkapcsolatok természetéről szóló kérdések mentén közelítjük meg a témát.

d) Szexuális visszaélések témaköre

Interaktív feladatokon keresztül, kisfilmek segítségével a diákokkal átgondolható a szexuális visszaélések problémaköre is. Kínált foglalkozásaink a szponzoring és emberkereskedelem témakörébe engednek bepillantást prevenciós céllal.

 

Az Iskolai Prevenciós Programunk módszerei és céljai

A foglalkozásokat módszertani sokszínűség jellemzi. Legfőbb célunk az, hogy az óráinkon lehetőséget teremtsünk a közös beszélgetésre és az együtt gondolkodásra. Fontosnak tartjuk, hogy a diákok bevonásával, véleményük és gondolataik megfogalmazásában segítsük őket. Az interaktivitást számos módon igyekszünk fenntartani. Kooperatív módszerekkel, páros és csoportos feladatokon keresztül dolgozzuk fel a témát, az ismeretek elmélyítését magyarázatok is segítik. A témák bevezetéséhez videóanyaginkat használjuk fel, amelyek a beszélgetések indításául szolgálhatnak. Célunk nem csak az adott témakör feldolgozása és a szükséges ismeretek átadása a fiatalok számára, hanem az egyes helyzetek élményszerű átélése is. Arra törekszünk, hogy ismerjék, felismerjék saját élethelyzetüket és szükség esetén eszközeik is legyenek a változtatáshoz. Ezáltal mélyebb önismeretre tehetnek szert. Az alkalmazott módszerek fejlesztik a gyerekek kooperációs készségeit és szociális kompetenciáit.

 

A megszólított korosztály

A különböző korcsoportoknak eltérő tematikákkal készülünk. Célcsoportunk elsősorban a 10-18 évesek (5-8. osztályok és 9-12. osztályok), hiszen hívóink meghatározó korcsoportját képezik. Óratípusaink közül az alábbiakat ajánljuk:

5-8. osztályok számára: a) és b) tematika

9-12. osztályok számára: a), b) c) és d) tematika

 

Iskolalátogató programunk meghívása

A programot pályázati forrásokból, és az iskolák által felajánlott adományokból tudjuk fenntartani. Iskolai Prevenciós Programunkat főként budapesti és Budapest környéki iskolák számára kínáljuk, telefonos és online segítő szolgáltatásaink azonban az ország bármely pontjáról éjjel-nappal ingyenesen elérhetők. Rendhagyó óráinkhoz szükséges technikai eszközöket (számítógép, projektor, hangtechnika, internetkapcsolat) az iskola biztosítja, a foglalkozások egyéb kellékeit (pl.: irodaszerek, feladatlapok, videóanyagok stb.) a trénereink viszik magukkal.

Amennyiben felketette az érdeklődését programunk, írjon nekünk: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

iszkiri