Segítő beszélgetés telefonon és online

segítobesz boritoA járványügyi helyzetre tekintettel április 6-9. között webinárium-sorozat keretén belül osztottuk meg tudásunkat a segítő szakemberekkel és pedagógusokkal, akik jelenleg csak telefonon és elektronikusan tudnak segítséget nyújtani klienseiknek. Ezért 4 alkalmas sorozatot a Gyermekvédelmi Tudásközponttal együttműködve hoztuk létre, amihez összeállítottunk egy letölthető kiadványt is.

 

 

Az előadássorozathoz készült kiadványunk ide kattintva szabadon letölthető .pdf formátumban.

A webinárium előadásai megtekinthetők a Bővebben... gombra kattintva.

 
 

 

1. Segítő beszélgetés, konzultáció telefonon

Az első leckében a résztvevők az Alapítvány alapértékei mentén ismerkedhetnek meg többek között a telefonos segítő beszélgetés eszközeivel, lépéseivel. Kitérünk a kérdezéstechnika alapjaira és az érzelmi támogatás és vigyasztalás közötti különbségekre.

 

2. Segítő beszélgetés online (chat, illetve e-mail)

A második leckében az emailes kapcsolattartás sajátosságairól, és az azonnali válaszadást igénylő, chaten történő konzultációk jellemzőiről hallhatnak a hallgatók. Az online történő konzultációk során a telefonon támpontot nyújtó hangot is elveszítjük, de megosztjuk tapasztalatainkat arra vonatkozóan, hogy ezek között a nehezített körülmények között hogyan tudnak a szakemberek ráhangolódni a klienseik lelki állapotára, a verbális eszközök helyett írásban milyen eszközükhöz nyúlhatnak.

 

3. Krízisek és veszélyhelyzetek kezelése telefonon és online

Harmadik lecke: Az Alapítvány segítői gyakran találkoznak krízis és veszélyhelyzeti hívásokkal, illetve online megkeresésekkel. A 116 111 Lelkisegély-vonal természetéből adódóan évente nagyságrendileg 1000 hívásban jelennek meg öngyilkossági gondolatok, melyek kezelésére ebben a leckében adunk támpontokat a hallgatóknak, hisz a jelenlegi helyzetben a személyes pszichés támogatás hiányában előfordulhat, hogy találkozhatnak ilyen jellegű megkeresésekkel is. A leckében kitérünk a gyermekbántalmazás, a családon belüli erőszak, a kamaszok közötti párkapcsolati erőszak veszélyhelyzeteinek kezelésére is.

 

4. Stressz és krízishelyzet hatása a gyerekekre, fiatalokra

Negyedik lecke: A járványügyi helyzet nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket és fiatalokat is megviseli. Segélyvonalainkon is egyre több hívást fogadunk olyan gyerekektől, akik aggódnak a szeretteikért, vagy épp a digitiális oktatás nehézségeivel, a szociális izoláció, a barátok hiányával küzdenek. Az utolsó leckében a kamaszkor sajátosságaival, és a krízishelyzetekkel való megküzdés lehetőségeivel, eszközeivel foglalkozunk.

 

Videó hamarosan...

iszkiri