deSHAME

images
2017 tavaszán új projekt indul a Kék Vonalnál, amit az Európai Unió támogat, és nemzetközi partnerségben egy angol szervezettel (Childnet International) egy dán szervezettel (Save the Children Danmark) és egy angol egyetemmel (Central-Lancashire University) együtt valósítunk meg.

A projekt célja, hogy felkészítse a pedagógusokat és a szélesebb közösséget arra, hogy hatékonyan megakadályozza a fiatalok közötti online szexuális zaklatást, illetve megfelelően reagáljon arra. Ezen a területen szeretnénk stratégiai irányokat meghatározni, és különböző eszközöket kidolgozni az iskolák számára. Szeretnénk emellett a fiatalokat is ösztönözni arra, hogy szóljanak ilyen esetekben.

A projekt részeként kutatást végzünk, hogy megtudjuk a probléma – a kortársak közötti szexuális zaklatás – elterjedtségét, illetve megismerjük a fiatalok ezzel kapcsolatos tapasztalatait, és hatásait. Így olyan oktatási anyagokat és képzést tudunk kidolgozni, amelyek relevánsan válaszolnak erre a problémára. A képzést ezután teszteljük fiatalok, tanárok és a rendőrség bevonásával, és ez alapján véglegesítjük. A projekt végére szeretnénk, ha valóban hatékony képzési eszközök állnának rendelkezésre ahhoz, hogy a fiatalok megtanítsuk a biztonságos és felelős internet-használatra, bátorítsuk őket, hogy jelentsék ezeket a helyzeteket, és összességében ezáltal csökkenjen a közöttük előforduló szexuális zaklatás mértéke.

Young people’s experiences of online sexual harassment - Full Report

A fiatalok tapasztalatai az online szexuális zaklatásról - Összefoglaló

 

Iskolai útmutató

Tanári kézikönyv

Óravázlatok

Problémás online szexuális viselkedést mutató fiatalok támogatása

Útmutató a frontális bevezető előadáshoz

Frontális bevezető előadás

online tana ped lead img

Online tananyag pedagógusoknak

iszkiri