Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ha ismersz valakit, aki szándékosan bántja önmagát (pl. vagdossa magát), fontos, hogy megértsd, valószínűleg a barátod egy nagyobb problémával küzd, aminek az önsértés egy része, esetleg így próbálja a lelki fájdalmát kívülre helyezni és elviselni. Légy türelmes vele és ne hibáztasd se őt, se saját magadat!

Az, aki saját magát bántja, biztosan segítségre szorul, de van néhány dolog, amit barátként te is megtehetsz érte. 6 pontban gyűjtöttük össze a legfontosabbakat:  

Kezdeményezz vele beszélgetést!

Mondd el, hogy aggódsz érte és szeretnél segíteni neki, hogy jobban érezze magát. Ne bántódj meg, ha még nem áll készen, hogy megossza veled az érzéseit, valószínűleg össze van zavarodva, és nehéz neki megfogalmaznia, mit érez. Mondd el neki, hogy veled bármikor beszélgethet, te törődsz vele, ez biztosan jól fog esni neki.

Figyelj rá, hallgasd meg! 

Érthető, ha sokkol, hogy egy barátod szándékosan fájdalmat okoz saját magának, de fontos, hogy ne ítélkezz felette! Ha megtisztel azzal, hogy beavat a problémájába, akkor vedd komolyan a nehézségeit, és ne intézd el a beszélgetést olyan közhelyekkel, mint hogy „próbálja a dolgok pozitív oldalát nézni” vagy „ez nem lehet olyan szörnyű, hogy emiatt bántsd magad”. Inkább támogasd érzelmileg, és mondd, hogy megérted, hogy most sok mindenen megy keresztül és ez nagyon nehéz lehet neki.

Tartsd tiszteletben, ha nem szeretne beszélni róla! 

Ha a barátod nem áll készen arra, hogy beszélgessen veled, ne erőltesd! Inkább csináljatok együtt olyan hétköznapi dolgokat, amiket máskor is szoktatok. Az együtt töltött idő, a sport vagy egy jó film is segíthet, hogy jobban érezze magát.

Nézz utána a témának és oszd meg vele, amit találtál! 

A Kék Vonal oldalán találsz több hasznos cikket is az önsértésről. Ezeket elolvashatod, hogy jobban megértsd, min megy most keresztül a barátod, és vele is megoszthatod, amit megtudtál. Azonban ha erről a témáról megterhelő neked olvasni, rossz érzéseket kelt benned, amit találsz a neten, akkor ne olvass tovább! Fontos, hogy saját magadat is megvédd, miközben segíteni próbálsz máson. A Kék Vonalat bármikor felhívhatod és a 116 111-es ingyenes telefonszámon tudsz beszélgetni az önsértésről, és arról, hogyan tudnál segíteni a barátodnak, de mesélhetsz arról is, hogy te hogyan érzed magad a kialakult helyzetben. 

Támogasd a segítségkérésben!

Ha a barátod készen áll arra, hogy beszéljen valakivel, ajánld fel a segítséged. Beszéljetek együtt a szüleivel, egy tanárral vagy egy olyan felnőttel, akiben megbízik. Esetleg keressétek fel együtt az iskolapszichológust. A Kék Vonal anonim Lelkisegély-vonalát (116-111) is ajánlhatod a barátodnak!

 Vigyázz saját magadra is! 

Nagyon nehéz látni, ha egy barátunk problémákkal küzd, szándékosan bántja önmagát és nem akar segítséget elfogadni. Nem kell egyedül cipelned ennek a terhét, te is beszélhetsz egy megbízható felnőttel a helyzetről és közösen kigondolhatjátok, hogyan beszéltek együtt a barátoddal. Ha többet szeretnél tudni arról, hogy mit tehetsz, olvasd el ezt a cikkünket. Ne feledd, a Kék Vonallal való beszélgetés is segíthet, hogy át tudd gondolni a helyzetet, és legyen egy terved a következő lépésekről. 

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

Függőségek

Függőségek

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

Share This