Kapcsolati erőszak

Sokszor a felnőttek sincsenek tisztában a kapcsolati erőszak fogalmával, és lehetséges következményeivel. Kamaszként, fiatal felnőttként pedig még nehezebb felismerni azokat a helyzeteket, amelyek már nem elfogadhatóak, és tudni, hogy mikor érdemes segítséget kérni, és hogyan. 

Tudtad?

A törvény a testi sértés szintjét el nem érő, de a sértett emberi méltóságát súlyosan sértő erőszakos magatartásokat és a gazdasági ellehetetlenítést is bünteti!

A kapcsolati erőszak nem csak a nőket érinti, de őket jelentősen nagyobb arányban. Óvatos becslések szerint ma Magyarországon 220 ezer nő él olyan kapcsolatban, melyben partnere fizikailag bántalmazza, és átlagosan heti egy nőt öl meg volt vagy jelenlegi partnere.

Hová fordulj, ha erőszak áldozata vagy?

Ha életveszélyben érzed magad, hívd a rendőrséget a 112-es számon! Ha fenyegetve érzed magad, tegyél feljelentést bármelyik rendőrkapitányságon.

Ha elmenekülnél, de nincs hova, tudd: léteznek titkos menedékházak és krízisközpontok, ahová átmenetileg mehetsz. Gondold át azt is, hogy van-e olyan barátod, rokonod, akihez mehetsz, ha nagy a baj.

A bántalmazottak segélyvonala, országosan hívható ingyenes szám 0-24 óráig: +36-80-20-55-20

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak: NANE Egyesület

Jogsegélyszolgálat: Patent Egyesület

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

Függőségek

Függőségek

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ha ismersz valakit, aki szándékosan bántja önmagát (pl. vagdossa magát), fontos, hogy megértsd, valószínűleg a barátod egy nagyobb problémával küzd, aminek az önsértés egy része, esetleg így próbálja a lelki fájdalmát kívülre helyezni és elviselni. Légy türelmes vele...

Share This