Kapcsolati erőszak

Sokszor a felnőttek sincsenek tisztában a kapcsolati erőszak fogalmával, és lehetséges következményeivel. Kamaszként, fiatal felnőttként pedig még nehezebb felismerni azokat a helyzeteket, amelyek már nem elfogadhatóak, és tudni, hogy mikor érdemes segítséget kérni, és hogyan. 

Tudtad?

A törvény a testi sértés szintjét el nem érő, de a sértett emberi méltóságát súlyosan sértő erőszakos magatartásokat és a gazdasági ellehetetlenítést is bünteti!

A kapcsolati erőszak nem csak a nőket érinti, de őket jelentősen nagyobb arányban. Óvatos becslések szerint ma Magyarországon 220 ezer nő él olyan kapcsolatban, melyben partnere fizikailag bántalmazza, és átlagosan heti egy nőt öl meg volt vagy jelenlegi partnere.

Hová fordulj, ha erőszak áldozata vagy?

Ha életveszélyben érzed magad, hívd a rendőrséget a 112-es számon! Ha fenyegetve érzed magad, tegyél feljelentést bármelyik rendőrkapitányságon.

Ha elmenekülnél, de nincs hova, tudd: léteznek titkos menedékházak és krízisközpontok, ahová átmenetileg mehetsz. Gondold át azt is, hogy van-e olyan barátod, rokonod, akihez mehetsz, ha nagy a baj.

A bántalmazottak segélyvonala, országosan hívható ingyenes szám 0-24 óráig: +36-80-20-55-20

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak: NANE Egyesület

Jogsegélyszolgálat: Patent Egyesület

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

A depresszió egy jól kezelhető betegség. Különösen, ha ezt egy szakember időben megállapítja, és nem marad az érintett a betegséggel egyedül. Ezért nagyon fontos, hogy ha saját magad vagy valaki a környezetedben érintett lehet, kérj segítséget! Amiről ebben a cikkben...

Testi változások a kamaszkorban

Testi változások a kamaszkorban

A testünk a fizikai része annak, akik vagyunk. A részünk, amit mi és mások is minden nap látunk. A testi változások kamaszkorban pedig teljesen normális velejárói a testünk fejlődésének. Amiről ebben a cikkben olvashatsz: A test idővel változik. Milyen testi...

Mi az a grooming?

Mi az a grooming?

Kevesen ismerik a grooming fogalmát, pedig nagyon sok fiatallal megtörténik, hogy egy felnőtt ártó szándékkal próbálja becserkészni őket online. Arra használják ezt az angol kifejezést, amikor egy felnőtt interneten keresztül épít ki ismeretséget egy gyerekkel, azzal...

Share This