Kortársak közötti online szexuális zaklatás

A tizenévesek közösségi élete, az ismerkedés, a barátságok fenntartása, de még a konfliktusok kibontakozása és megoldása is egyre inkább az online térben történik – ha tetszik ez, ha nem.

Az online zaklatás

Az online szexuális zaklatás olyan kéretlen szexuális magatartás, mely internetes felületen történik. Az érintett bárki lehet és számtalan formában megjelenhet. Ami közös, hogy digitális tartalom (fotók, videók, bejegyzések, üzenetek, oldalak) felhasználásával, különböző nyilvános vagy nem nyilvános online felületen történik, és tematikájában megjelenik a szexualitás, testiség, nemiség. Az online zaklatás megalázó, az áldozat számára fenyegető, pszichés negatív hatása pedig jellemzően hosszan tartó.

Amikor szexuális bűncselekményekre gondolunk, leggyakrabban egy olyan kép jelenik meg, ahol egy idegen férfi bántalmaz egy fiatal lányt. A statisztikák szerint, nem ez az a helyzet, amitől leginkább tartani kell. Az áldozat lehet férfi és fiú is, az elkövető is lehet nő illetve lány, és elkövető és áldozat leggyakrabban ismerik egymást személyesen is, vagy internetes ismerkedés előzi meg a visszaélést, erőszakot. Sajnos az sem biztos, hogy az elkövető felnőtt…

A szexuális bántalmazások tizenévesek közötti leggyakoribb formái online valósulnak meg. Jellemzően az iskolai környezetben, vagy helyi közösségekből egymást ismerő gyerekek, fiatalok között történik, ahol érdeklődő, aktív közönségre talál, ami tovább fokozza az áldozat szorongását. A szemlélőkre is negatív hatással van, függetlenül attól, hogy aktívan részt vesznek-e a zaklatásban, vagy sem.

Gyakori helyzetek

A zaklatás különböző formái gyakran egymással párhuzamosan jelennek meg, és sokszor összemosódik az online és offline zaklatás illetve a szexuális zaklatás, a bullyinggal vagy akár a párkapcsolati erőszakkal. Végtelen a másik bántásának eszköztára, mégis felsorolunk néhány példát, ami a tizenévesek körében a kortársak zaklatásának gyakori formája:

  • Névtelen profil létrehozása azért, hogy szexuális tartalmak terjesztésével megszégyenítsenek egy osztálytársat, kortársat.
  • Szakítás után egy fiatalról az exe bosszúból meztelen képet oszt meg azért, hogy megalázza.
  • Egy barátok közötti vita elfajul, és egy fiatalról egy olyan profilt hoznak létre, amelyen melegnek, leszbikusnak, vagy biszexuálisnak állítják be.
  • Egy fiatal megoszt egy képet magáról, amire megszégyenítő megjegyzéseket, szexuális tartalmú kommenteket kap.
  • Előfordul, hogy egy fiatal könnyebben osztja meg az érzéseit egy idegennel online, amit a kortársak kihasználhatnak. Álprofilok mögé bújva szereznek meg információkat, majd ezeket az intim történeteket megosztják és megbeszélik online.
  • Meztelen képet osztanak meg valakinek a nevével, azt sugallva, hogy a kép róla készült, miközben csak egy internetről letöltött képről van szó.

Mindenki lehet áldozat és mind két fél áldozat

Az áldozatok fiúk és lányok is lehetnek, de a kutatásunkból egyértelműen látszik, hogy az online szexuális zaklatás bizonyos formáinak a lányok könnyebben válnak áldozataivá, valamint a lányokat ilyen esetekben jobban elítélik társaik, mint a fiúkat. Mindenki kinézetébe, vált vagy valós szexuális viselkedésébe bele tud kötni, aki bántani akar, de minden közösségben lehetnek különösen veszélyeztetett fiatalok, akik sérülékenyebbek nemi identitásuk, szexuális orientációjuk, származásuk, vallásuk, pszichés állapotuk, speciális nevelési igényük, vagy fogyatékosságuk miatt.

Kortársak közötti szexuális bántalmazás, zaklatás, visszaélés eseteiben, ahol mindkét fél kiskorú, valójában mindenki áldozat. A gyerekeket körülvevő felnőttek felelőssége, szülőkké és pedagógusoké a megelőzés, illetve a minél gyorsabb és hatékonyabb intervenció.

Kérj segítséget!

Szülőként nagyon nehéz azzal szembesülni, hogy a gyerekem szexuális zaklatás áltdozatává vált, de az sem könnyebb helyzet, ha az a gyanúm, ő bánt másokat. A hosszú távon az önértékelésre, testképre, szexualitásra negatívan ható következmények megelőzéséhez, illetve az elkövetői oldalról az előzmények, a motivációk feltáráshoz gyakran segtí néhány pszichológiai konzultáció. Érthető, ha a szülők is úgy érzik, segítségre van szükségük abban, hogy jól tudják a gyermeküket támogatni.

A kortársak közötti online szexuális zaklatás jellemzően egy egész közösséget, gyakran iskolai osztályokat érint. Szülőként is javasolhatj a gyerekével foglalkozó pedagógusoknak a DeShame projektek keretében készült anyagainkat általános iskolai és középiskolai tanárok számára.

Ha beszélnél aggodalmaidról, ha megosztanád érzéseidet,
kérdéseidet, hívj minket! 116-000

Ez a kiadvány az Európai Bizottság Jogok, egyenlőség és polgárság (REC 2014-2020) elnevezésű programjának pénzügyi támogatásával jött létre. A kiadványban megjelentett vélemény a szerzők saját véleménye és nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A benne foglaltakért az Európai Bizottság felelősséget nem vállal.

További cikkek a témában:

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

REMÉNYINÉ CSEKEŐ BORBÁLA, A KÉK VONAL GYERMEKKRÍZIS ALAPÍTVÁNY SZAKMAI VEZETŐJÉNEK JEGYZETEMúlt héten közölte az MTI, hogy vádat emeltek egy nő ellen, aki oly mértékben várt el kitűnő sport- és iskolai teljesítményt a gyerekeitől, hogy azzal már súlyosan...

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

Share This