Kortársnyomás és beilleszkedés

Gyakran érezheted úgy, hogy az osztálytársaid, barátaid rá akarnak beszélni valami olyan tevékenységre, ami számodra kellemetlen, vagy amivel nem értesz egyet. Lehet, hogy a többiek mind azt csinálják, te mégsem akarod megtenni, és ezért nyomást gyakorolnak rád, cikiznek, kiközösítenek. Ezt hívjuk kortársnyomásnak, amit nagyon sokan tapasztalhattok.

Nyomás alatt

Nem csak az osztálytársaid és barátaid helyezhetik rád ezt a nyomást, hanem a közösségi médiából érkező rengeteg elvárás, esetleg kihívás miatt is érezheted ezt a kényszert. A kortárs nyomás akkor veszélyes, ha olyan tevékenységre akarnak rábeszélni, ami ártalmas, nem biztonságosak számodra, vagy a környezeted számára:

Ilyenek lehetnek például:

 • Alkoholfogyasztás, dohányzás, droghasználat
 • Bolti lopás vagy lógás az iskolából
 • Szexting, meztelen képek küldése vagy szex

Külső megjelenésre vonatkozó elvárások:

 • Hízás vagy fogyás
 • Testalkat
 • Öltözködési stílus

Mások zaklatására való biztatás:

 

 • sértegetés
 • valótlan pletykák terjesztése
 • egy másik ember kihagyása

Légy önmagad!

Nehéz ellentmondani a barátoknak, főleg, ha épp beilleszkedni próbálsz egy új társaságba, de van néhány dolog, amit érdemes átgondolnod:

 • Ha olyat kérnek tőled, amit nem szívesen tennél meg, jogod van NEM-et mondani!
 • Jogod van olyan döntést hozni, amely segít abban, hogy jól és biztonságban érezd magad!
 • Magabiztosabbá tehet, hogy ha beszélsz az érzéseidről valakivel, akiben bízol.

Mindig van segítség!

Ha mások rá akarnak venni arra, hogy tegyél meg olyan dolgokat, amelyeket nem szeretnél, esetleg veszélyesnek tartasz, fontos, hogy tudd, kaphatsz támogatást.

Gondold végig, van-e a környezetedben egy olyan felnőtt, akiben megbízol, és akivel beszélhetsz arról, ami történik! Ez a személy lehet egy szülő, egy nagybácsi vagy egy tanár.

A Kék Vonal is bármikor elérhető számodra, itt biztosan meghallgatunk, és közösen végiggondoljuk veled a helyzetet. A Lelkisegély-vonalat a nap 24 órájában elérheted a 116 111-es telefonszámon! 

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Időnként bárki érezheti magát szomorúnak vagy feldúltnak. A depresszió viszont mélyebb, hosszabb ideig tart, és befolyásolhatja a gondolatainkat, érzéseinket és cselekedeteinket. Élet depresszióval: tünetek, okok és kezelésük Időnként bárki érezheti magát szomorúnak...

Hogyan birkózz meg egy szakítással?

Hogyan birkózz meg egy szakítással?

Nem minden kapcsolat tart örökké. Néha a dolgok egész egyszerűen nem működnek, így szakításhoz vezetnek.Miért érnek véget a kapcsolatok? Több különböző oka lehet annak, ha egy kapcsolat véget ér.  A szakítás nehéz. Akár te vagy az, aki be akarja fejezni a kapcsolatot,...

Interjú Németh Laurával a gyermekkori szorongásról

Interjú Németh Laurával a gyermekkori szorongásról

Németh Laura gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pár- és családterapeuta, a SOTE Gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzés oktatója, valamint az MRE Bethesda Gyermekkórház Kamasz-Szakasz Kognitív Viselkedésterápiás...

Share This