Kortársnyomás és beilleszkedés

Gyakran érezheted úgy, hogy az osztálytársaid, barátaid rá akarnak beszélni valami olyan tevékenységre, ami számodra kellemetlen, vagy amivel nem értesz egyet. Lehet, hogy a többiek mind azt csinálják, te mégsem akarod megtenni, és ezért nyomást gyakorolnak rád, cikiznek, kiközösítenek. Ezt hívjuk kortársnyomásnak, amit nagyon sokan tapasztalhattok.

Nyomás alatt

Nem csak az osztálytársaid és barátaid helyezhetik rád ezt a nyomást, hanem a közösségi médiából érkező rengeteg elvárás, esetleg kihívás miatt is érezheted ezt a kényszert. A kortárs nyomás akkor veszélyes, ha olyan tevékenységre akarnak rábeszélni, ami ártalmas, nem biztonságosak számodra, vagy a környezeted számára:

Ilyenek lehetnek például:

 • Alkoholfogyasztás, dohányzás, droghasználat
 • Bolti lopás vagy lógás az iskolából
 • Szexting, meztelen képek küldése vagy szex

Külső megjelenésre vonatkozó elvárások:

 • Hízás vagy fogyás
 • Testalkat
 • Öltözködési stílus

Mások zaklatására való biztatás:

 

 • sértegetés
 • valótlan pletykák terjesztése
 • egy másik ember kihagyása

Légy önmagad!

Nehéz ellentmondani a barátoknak, főleg, ha épp beilleszkedni próbálsz egy új társaságba, de van néhány dolog, amit érdemes átgondolnod:

 • Ha olyat kérnek tőled, amit nem szívesen tennél meg, jogod van NEM-et mondani!
 • Jogod van olyan döntést hozni, amely segít abban, hogy jól és biztonságban érezd magad!
 • Magabiztosabbá tehet, hogy ha beszélsz az érzéseidről valakivel, akiben bízol.

Mindig van segítség!

Ha mások rá akarnak venni arra, hogy tegyél meg olyan dolgokat, amelyeket nem szeretnél, esetleg veszélyesnek tartasz, fontos, hogy tudd, kaphatsz támogatást.

Gondold végig, van-e a környezetedben egy olyan felnőtt, akiben megbízol, és akivel beszélhetsz arról, ami történik! Ez a személy lehet egy szülő, egy nagybácsi vagy egy tanár.

A Kék Vonal is bármikor elérhető számodra, itt biztosan meghallgatunk, és közösen végiggondoljuk veled a helyzetet. A Lelkisegély-vonalat a nap 24 órájában elérheted a 116 111-es telefonszámon! 

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Hogyan segíts, ha egy barátod öngyilkos akar lenni

Hogyan segíts, ha egy barátod öngyilkos akar lenni

Kevés rosszabb dolog létezik annál, mint amikor egy barátodat vagy szerettedet szenvedni látod. A depresszió és az öngyilkos gondolatok jelei lehetnek fájóan ordítóak vagy akár egészen apróak. Lehet, hogy nyíltan segítséget kérnek tőled, de az is megtörténhet, hogy...

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

A depresszió egy jól kezelhető betegség. Különösen, ha ezt egy szakember időben megállapítja, és nem marad az érintett a betegséggel egyedül. Ezért nagyon fontos, hogy ha saját magad vagy valaki a környezetedben érintett lehet, kérj segítséget! Amiről ebben a cikkben...

Testi változások a kamaszkorban

Testi változások a kamaszkorban

A testünk a fizikai része annak, akik vagyunk. A részünk, amit mi és mások is minden nap látunk. A testi változások kamaszkorban pedig teljesen normális velejárói a testünk fejlődésének. Amiről ebben a cikkben olvashatsz: A test idővel változik. Milyen testi...

Share This