Kortársnyomás és beilleszkedés

Gyakran érezheted úgy, hogy az osztálytársaid, barátaid rá akarnak beszélni valami olyan tevékenységre, ami számodra kellemetlen, vagy amivel nem értesz egyet. Lehet, hogy a többiek mind azt csinálják, te mégsem akarod megtenni, és ezért nyomást gyakorolnak rád, cikiznek, kiközösítenek. Ez a kortársnyomás egyik fajtája.

Nyomás alatt

Nem csak az osztálytársaid és barátaid helyezhetik rád ezt a nyomást, hanem a közösségi médiából érkező rengeteg elvárás, esetleg kihívás miatt is érezheted ezt a kényszert. A kortárs nyomás akkor veszélyes, ha olyan tevékenységre akarnak rábeszélni, ami ártalmas, nem biztonságosak számodra, a környezeted számára, vagy amire még nem állsz készen:

Ilyenek lehetnek például:

 • Alkoholfogyasztás, dohányzás, egyéb droghasználat
 • Bolti lopás vagy lógás az iskolából
 • Szexting, meztelen képek küldése vagy szex

Külső megjelenésre vonatkozó elvárások:

 • Hízás vagy fogyás
 • Testalkat
 • Öltözködési stílus

Mások zaklatására való biztatás:

 

 • sértegetés
 • valótlan pletykák terjesztése
 • egy másik ember kiközösítése

Légy önmagad!

Nehéz ellentmondani a barátoknak, főleg, ha épp beilleszkedni próbálsz egy új társaságba, de van néhány dolog, amit érdemes átgondolnod:

 • Ha olyat kérnek tőled, amit nem szívesen tennél meg, jogod van NEM-et mondani!
 • Jogod van olyan döntést hozni, amely segít abban, hogy jól és biztonságban érezd magad!
 • Magabiztosabbá tehet, hogy ha beszélsz az érzéseidről valakivel, akiben megbízol.

Mindig van segítség!

Ha mások rá akarnak venni arra, hogy tegyél meg olyan dolgokat, amelyeket nem szeretnél, esetleg veszélyesnek tartasz, fontos, hogy tudd, kaphatsz támogatást.

Gondold végig, van-e a környezetedben egy olyan felnőtt, akiben megbízol, és akivel beszélhetsz arról, ami történik! Ez a személy lehet egy szülő, más rokon, egy tanár, vagy más felnőtt, akivel közeli viszonyban vagy.

A Kék Vonal is bármikor elérhető számodra, itt biztosan meghallgatunk, és közösen végiggondoljuk veled a helyzetet. A Lelkisegély-vonalat a nap 24 órájában elérheted a 116 111-es telefonszámon!

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

Függőségek

Függőségek

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

Share This