Gyakran érezheted úgy, hogy az osztálytársaid, barátaid rá akarnak beszélni valami olyan tevékenységre, ami számodra kellemetlen, vagy amivel nem értesz egyet. Lehet, hogy a többiek mind azt csinálják, te mégsem akarod megtenni, és ezért nyomást gyakorolnak rád, cikiznek, kiközösítenek. Ezt hívjuk kortársnyomásnak, amit nagyon sokan tapasztalhattok.

Nyomás alatt

Nem csak az osztálytársaid és barátaid helyezhetik rád ezt a nyomást, hanem a közösségi médiából érkező rengeteg elvárás, esetleg kihívás miatt is érezheted ezt a kényszert. A kortárs nyomás akkor veszélyes, ha olyan tevékenységre akarnak rábeszélni, ami ártalmas, nem biztonságosak számodra, vagy a környezeted számára:

Ilyenek lehetnek például:

 • Alkoholfogyasztás, dohányzás, droghasználat
 • Bolti lopás vagy lógás az iskolából
 • Szexting, meztelen képek küldése vagy szex

Külső megjelenésre vonatkozó elvárások:

 • Hízás vagy fogyás
 • Testalkat
 • Öltözködési stílus

Mások zaklatására való biztatás:

 

 • sértegetés
 • valótlan pletykák terjesztése
 • egy másik ember kihagyása

Légy önmagad!

Nehéz ellentmondani a barátoknak, főleg, ha épp beilleszkedni próbálsz egy új társaságba, de van néhány dolog, amit érdemes átgondolnod:

 • Ha olyat kérnek tőled, amit nem szívesen tennél meg, jogod van NEM-et mondani!
 • Jogod van olyan döntést hozni, amely segít abban, hogy jól és biztonságban érezd magad!
 • Magabiztosabbá tehet, hogy ha beszélsz az érzéseidről valakivel, akiben bízol.

Mindig van segítség!

Ha mások rá akarnak venni arra, hogy tegyél meg olyan dolgokat, amelyeket nem szeretnél, esetleg veszélyesnek tartasz, fontos, hogy tudd, kaphatsz támogatást.

Gondold végig, van-e a környezetedben egy olyan felnőtt, akiben megbízol, és akivel beszélhetsz arról, ami történik! Ez a személy lehet egy szülő, egy nagybácsi vagy egy tanár.

A Kék Vonal is bármikor elérhető számodra, itt biztosan meghallgatunk, és közösen végiggondoljuk veled a helyzetet. A Lelkisegély-vonalat a nap 24 órájában elérheted a 116 111-es telefonszámon! 

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Grooming

Grooming

Kevesen ismerik a grooming fogalmát, pedig nagyon sok fiatallal megtörténik, hogy egy felnőtt ártó szándékkal próbálja becserkészni őket online. Arra használják ezt az angol kifejezést, amikor egy felnőtt interneten keresztül épít ki ismeretséget egy gyerekkel, azzal...

Biztonságos szex

Biztonságos szex

A biztonság és a szexuális úton terjedő betegségek megelőzése nagyon fontos témák. Tudtad? Minden nagyobb városban vannak tiniambulanciák, ahol kifejezetten kamaszok számára elérhető a nőgyógyászati szűrővizsgálat és a fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsadás. Sok...

Ciki? Nem ciki?

Ciki? Nem ciki?

A kamasz közösségekben nagyon nagy a csoportnyomás, ami miatt sokan úgy érzik, hogy elkéstek valamivel. Mit kell tudnod minderről? Ciki? Nem ciki? Ciki, hogy még nincs barátom/barátnőm? Ciki, hogy még nem vesztettem el a szüzességem? Ezek csupa olyan kérdések,...

Share This