Solti Györgyi

Lesújtó hírek és adatok a fiatalok mentális egészségéről

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány első negyedéves statisztikái is alátámasztják azokat a borúlátó gondolatokat, miszerint egyre több fiatal kerül súlyos lelki krízishelyzetbe, egyre több gyermeknek van szüksége mentális segítségre.

2023. május 4. 

Az elmúlt hetekben több olyan, fiatalokról szóló, tragikus hír is napvilágot látott, melyek újra és újra ráirányítják a figyelmet a gyermekek és fiatalok mentális egészségének helyzetére. Az éjjel-nappal elérhető, ingyenes és anonim  lelkisegély-szolgálatot működtető Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány első negyedéves statisztikái is alátámasztják azokat a borúlátó gondolatokat, miszerint egyre több fiatal kerül súlyos lelki krízishelyzetbe, egyre több gyermeknek van szüksége mentális segítségre.

Legfrissebb statisztikák

Az adatok lesújtóak: 2023 első negyedévében, 90 nap alatt 121 Kék Vonalas beszélgetés témájában merült fel szuicid kísérlet, 477 esetben jelent meg az öngyilkossági gondolat. Az öngyilkosság legtöbbször, mint átsuhanó gondolat jelenik meg a megkeresőkkel való konzultációkban, de egyre gyakoribb, hogy a gondolatokhoz erős késztetések is társulnak, vagy a beszélgetésből kiderül, hogy volt már szuicid kísérlete a Kék Vonalat hívónak. 2022-ben 13 esetben, 2023-ban pedig eddig már 9 alkalommal az Alapítvány ügyelői riasztották a szuicid viselkedés miatt életveszélyben lévő fiatalhoz a mentőket, és előfordult, hogy a rendőrség közreműködésére is szükség volt az életmentésben.

Az öngyilkossági gondolatok megjelenésének száma a Kék Vonalas beszélgetésekben az elmúlt három évben több mint duplájára nőtt (1505 eset 2022-ben), míg az önsértéssel kapcsolatos beszélgetések száma háromszor olyan magas volt 2022-ben (996 megkeresés) mint 2020-ban (301). Ehhez kapcsolódóan az Alapítvány kiemeli, hogy vannak esetek, ahol kiderül, hogy már maga a segítő beszélgetés is tud egy konstruktívabb megküzdés lenni, mint a falcolás vagy egyéb önkárosítás.

Milyen okok állhatnak az aggasztó statisztikák hátterében?

A covid jegyében telt évek után, a járványhoz kapcsolódó veszteségek, szorongások, egzisztenciális nehézségek feloldása és feldolgozása nélkül, 2022 februárjában újabb stresszorként ért mindenkit a szomszédban kitörő háború híre. A pandémia utáni kifáradás, a mentális egészségre fordítható erőforrások hiánya miatt különösen felkészületlenül érte a gyerekeket, fiatalokat és családokat az új típusú bizonytalanság. Sok gyerek számára ezek az események alapjaiban rengetik meg a világ biztonságosságába vetett hitet. A coviddal kapcsolatos korlátozások pedig sok tizenévest soha vissza nem térő élményektől, kapcsolatoktól, rítusoktól (szalagavatók, ballagások stb.) fosztottak meg, amik sokaknál még mindig feldolgozatlan veszteségként nehezítik a felnőtté válást.

Ennek megfelelően a Kék Vonalnál a megkeresések között a szorongás, a depresszióra utaló jelek, és más, a testi-lelki egészség nagy témakörébe tartozó problémák voltak az elmúlt időszakban is a leghangsúlyosabbak ellentétben a 2019 előtti időszakkal, amikor a párkapcsolati nehézségek és a szerelem volt a leggyakoribb téma a Kék Vonalas beszélgetésekben. A statisztikákból az is látszik, hogy a családok, a közösségek sincsenek jól, és ahol megrendül a mentális egészség, nő az agresszív viselkedés esélye. A korábbi évekhez képest tavaly több gyerek kért segítséget bántalmazás miatt. 

Visszatérő tapasztalat, hogy a növekvő és súlyosbodó lelki krízishelyzetek mellé nem növekszik az ellátási lehetőségek száma és kapacitása. A gyermekpszichiátriákon, szakszolgálatokban egyre nőnek a várólisták, több gyerek számol be arról, hogy nincs iskolapszichológus, és az is előfordul, hogy vármegyeszékhelyen nincs a Családsegítő Központban pszichológus alkalmazva. 

Mit tehet egy krízisben lévő fiatal környezetében élő felnőtt?  

Legfontosabb amit tehetünk, hogy figyelünk egymásra, komolyan vesszük, ha úgy látjuk baj van és nem hagyjuk magára azt a fiatalt, akinek segítségre van szüksége. A fiatalok biztonságát a mentális jóllétük nagyban meghatározza. A gyermekek és fiatalok környezetében élő felelős felnőttek feladata, hogy ennek prioritást adjon, miközben a saját mentális egészségükre is odafigyelnek. Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője elmondta: „Fájdalmasan gyakori tapasztalatunk, hogy a gyerekeknek, kamaszoknak nincsenek megfelelő megküzdési stratégiái, így az ezzel kapcsolatos edukáció rendkívül fontos lenne a mai fiataloknak.  A gyermekek környezetében lévő felelős felnőttek  oldaláról pedig a leglényegesebb az odafigyelés, valamint a partneri és elfogadó támogatás és segítségnyújtás. Sajnos azonban elkeserítően sok esetben a család nem a biztonságot jelentő megtartó közeget jelenti egy gyermeknek. Az iskolákban, valamint az egészségügyben a túlterheltség és a kapacitáshiány miatt pedig szintén nem jut elég figyelem egy-egy fiatalra. Erről a témáról így nem lehet a rendszerszintű hiányosságok említése nélkül beszélni. Kulcsfontosságú lenne a mentális egészségvédelem előtérbe helyezése és fejlesztése, a gyermekpszichiátriák és szakszolgálatok kapacitásának növelése”.

A Kék Vonal a nap 24 órájában fogadja a gyermekek és 24 éven aluli fiatalok megkereséseit az ingyenesen és anonim módon hívható 116 111 számon, illetve délutánonként a kek-vonal.hu oldalon elérhető chaten, valamint anonim levelezőrendszerükben. A képzett ügyelők segítséget nyújtanak nemcsak a gyermekeknek és fiataloknak, de az értük aggódó felnőtteknek is, akik a szintén ingyenesen és anonim módon hívható 116 000 számon kaphatnak segítséget. 

Hívj minket, együtt biztosan találunk megoldást!

További cikkek a témában:

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

A gyereköngyilkosságok okairól és hátteréről

A gyereköngyilkosságok okairól és hátteréről

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője, Reményiné Csekeő Borbála a wmn magazin oldalán osztotta meg gondolatait a gyereköngyilkosságok hátteréről. 2022-ben eddig nagyjából 800 beszélgetésben számoltak be a hozzánk forduló gyerekek vagy fiatal felnőttek...

A tinédzserkori agresszióról és önagresszióról

A tinédzserkori agresszióról és önagresszióról

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője, Reményiné Csekeő Borbála a wmn magazin oldalán osztotta meg gondolatait, a fiataloknál tapasztalt, tragédiákba torkolló agresszióról: Az elmúlt hetekben egymást érték a tizenévesek agresszív, és önagresszív...

Share This