Mi az a bántalmazás?

Mi az a bántalmazás?

Szabad beszélni arról, ha bántanak

A bántalmazás soha sincs rendben. Sosem a te hibád, ha bántanak téged. Függetlenül attól, hogy min mész éppen keresztül, fontos, hogy elmondd valakinek, mi történik. 

Van olyan felnőtt, akiben megbízol, és akivel meg tudod osztani, mi történik veled? Hívhatsz minket is itt a Kék Vonalnál. Mindig számíthatsz ránk, meghallgatunk és támogatni fogunk. 

Honnan tudhatod, hogy bántalmaznak?

A bántalmazásnak sokféle formája van. A következőkben felsoroljuk a négy fő típusát, néhány példával együtt.

Fontos, hogy tudd, ezek a példák nem mutatják be a bántalmazás összes lehetséges formáját. Ha bizonytalan vagy, beszélj egy megbízható felnőttel, vagy hívd fel a Kék Vonalat. 

Fizikai (testi) bántalmazás

A fizikai bántalmazás az, ha valaki bántja a testedet, pl. megüt, megrúg, meglök, megráz, megharap, megkarmol, stb. A fizikai bántalmazásnak néha nem marad látható nyoma, máskor keletkezhetnek belőle sérülések, horzsolások, véraláfutások.

Szexuális bántalmazás

A szexuális bántalmazás az, ha valaki a beleegyezésed nélkül arra kényszerít, hogy valamilyen szexuális cselekvésben vegyél részt. Ez a cselekvés lehet például a nemi szervek, mellek, vagy más intim testtáj érintése, vagy csók – de ugyanígy szexuális bántalmazásnak minősül az is, ha akaratodon kívül pornó felvételt nézetnek veled, vagy a beleegyezésed nélkül nézik a meztelen testedet. A nemi erőszak a szexuális bántalmazás egy extrém, különösen súlyos esete.

Érzelmi bántalmazás

Az érzelmi bántalmazás a bántalmazásnak egy olyan formája, ami nem fizikai módon valósul meg: ide tartozik, ha valaki szavakkal bántja a másikat (pl. gúnyolódás, kiabálás, kritizálás, vagy ha felnőttek gyerekek előtt veszekednek egymással), de érzelmi bántalmazás az elutasítás, figyelmen kívül hagyás, kiközösítés is.

Elhanyagolás

Az elhanyagolás az, ha nem kapod meg azokat a dolgokat, amikre szükséged van ahhoz, hogy biztonságban érezd magad, pl.: nem segítenek, ha beteg vagy vagy fáj valamid, nem kapsz eleget enni vagy nem tudsz hol lakni, vagy sokszor hagynak egyedül hosszú ideig. 

Milyen érzéseket kelthet benned az, ha bántalmaznak?

Sokféle érzést tapasztalhatsz, ha valaki bántalmaz. A következőkben felsorolunk néhány példát. Ne feledd, a Kék Vonalat mindig tudod hívni, ha ilyesmit érzel. 

  • Bűntudat vagy szégyen
  • Zavarodottság
  • Düh
  • Lehangoltság, depresszió
  • Félelem
  • Megbántottság
  • Magány
  • Aggodalom

Keress egy felnőttet, akiben megbízol

Fontos, hogy találj egy felnőttet, akiben meg tudsz bízni, és akivel tudsz őszintén beszélni. Ez lehet  valamelyik szülőd, egy felnőtt rokon, egy felnőtt barát, tanár, orvos, edző, iskolapszichológus, orvos vagy védőnő. Ha nem találsz senkit a környezetedben, akivel szívesen beszélnél, hívd fel a Kék Vonalat, ahol meghallgatunk és segítünk. 

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

Függőségek

Függőségek

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ha ismersz valakit, aki szándékosan bántja önmagát (pl. vagdossa magát), fontos, hogy megértsd, valószínűleg a barátod egy nagyobb problémával küzd, aminek az önsértés egy része, esetleg így próbálja a lelki fájdalmát kívülre helyezni és elviselni. Légy türelmes vele...

Hajléktalanság

Hajléktalanság

A hajléktalanság több, mint pusztán az utcán aludni. Mi az a hajléktalanság? A hajléktalanság az, ha valaki számára nincs egy stabil, biztonságos hely, ahol élni tud. Mindenkinek fontos, hogy legyen egy biztonságos lakhelye. A hajléktalanságba beletartozik az, ha...

Share This