Mi az a bántalmazás?

Mi az a bántalmazás?

Szabad beszélni arról, ha bántanak

A bántalmazás soha sincs rendben. Sosem a te hibád. Függetlenül attól, hogy min mész éppen keresztül, fontos, hogy elmondd valakinek, mi történik. 

Van olyan felnőtt, akiben megbízol, és akivel meg tudod osztani, mi történik veled? Hívhatsz minket is itt a Kék Vonalnál. Mindig számíthatsz ránk, hogy meghallgatunk és támogatni fogunk. 

Honnan tudhatod, hogy bántalmaznak?

Az bántalmazásnak sokféle formája van. A következőkben felsoroljuk a négy fő típusát, néhány példával együtt.

Fontos, hogy tudd, ezek a példák nem mutatják be a bántalmazás összes lehetséges formáját. Ha bizonytalan vagy, beszélj egy megbízható felnőttel, vagy hívd fel a Kék Vonalat. 

Fizikai (testi) bántalmazás

A fizikai bántalmazás az, ha valaki bántja a testedet; lehet, hogy véraláfutás vagy horzsolás marad utána, pl. ütés, lökés, rúgás, megrázás, harapás vagy karmolás. 

Szexuális bántalmazás

A szexuális bántalmazás az, ha valaki beleegyezésed nélkül rákényszerít, hogy szexuális cselekvésben vegyél részt, pl. nemi szervek vagy mellek érintése, csók, pornófelvétel mutatása vagy ha figyelnek, amikor meztelen vagy. 

Érzelmi bántalmazás

Az érzelmi bántalmazás a másik szavakkal való bántását jelenti, vagy ha érzelmileg valaki nem törődik a másikkal, pl. gyúnyolódás, kiabálás, elutasítás, figyelmen kívül hagyás, kritizálás vagy előtted való veszekedés. 

Elhanyagolás

Az elhanyagolás az, ha nem kapod meg azokat a dolgokat, amikre szükséged van ahhoz, hogy biztonságban érezd magad, pl.: nem segítenek, ha beteg vagy vagy fáj valamid, nem kapsz eleget enni vagy nem tudsz hol lakni, vagy sokszor hagynak egyedül hosszú ideig. 

Mit érezhetsz, ha bántalmaznak?

Sokféle érzelmet tapasztalhatsz, ha valaki bántalmaz. A következőkben felsorolunk néhány példát. Ne feledd, a Kék Vonalat mindig tudod hívni, ha bármilyen hasonló érzést tapasztalsz. 

  • Bűntudat vagy szégyen
  • Zavarodottság
  • Düh
  • Lehangoltság, depresszió
  • Félelem
  • Megbántottság
  • Magány
  • Aggodalom

Keress egy felnőttet, akiben megbízhatsz

Fontos, hogy találj egy felnőttet, akiben megbízol, és akivel nyugodtan beszélhetsz. Ez lehet  valamelyik szülőd, egy felnőtt rokon, egy felnőtt barát, egy tanár, egy edző, egy iskolapszichológus, egy orvos vagy egy nővér. Ha nem találsz senkit a környezetedben, akivel szívesen beszélnél, hívd fel a Kék Vonalat, ahol meghallgatunk és támogatni fogunk. 

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Függőségek

Függőségek

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ha ismersz valakit, aki szándékosan bántja önmagát (pl. vagdossa magát), fontos, hogy megértsd, valószínűleg a barátod egy nagyobb problémával küzd, aminek az önsértés egy része, esetleg így próbálja a lelki fájdalmát kívülre helyezni és elviselni. Légy türelmes vele...

Hajléktalanság

Hajléktalanság

A hajléktalanság több, mint pusztán az utcán aludni. Mi az a hajléktalanság? A hajléktalanság az, ha valaki számára nincs egy stabil, biztonságos hely, ahol élni tud. Mindenkinek fontos, hogy legyen egy biztonságos lakhelye. A hajléktalanságba beletartozik az, ha...

Buli és fesztivál kisokos

Buli és fesztivál kisokos

Itt a nyár, és ezzel együtt itt a buli és fesztivál szezon is. Összeállítottunk nektek egy kisokost, melynek pontjait megismerve felhőtlenül és tudatosan szórakozhattok.  A hasznos tudnivalókat az alkohol, a drogok és a szexualitás témaköreibe gyűjtöttük.Mindent az...

A kamaszkor és a férfi test

A kamaszkor és a férfi test

A férfi testtel rendelkezők többek közt olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mélyebb beszédhang vagy erekciók. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán.  Ebben a cikkben a „férfi test” és a „férfi testtel rendelkezők” kifejezésekkel utalunk azokra az...

Share This