Mi az a grooming?

Kevesen ismerik a grooming fogalmát, pedig nagyon sok fiatallal megtörténik, hogy egy felnőtt ártó szándékkal próbálja becserkészni őket online. Arra használják ezt az angol kifejezést, amikor egy felnőtt interneten keresztül épít ki ismeretséget egy gyerekkel, azzal a céllal, hogy szexuális kapcsolatra vegye rá, és szexuálisan visszaéljen vele. Sokszor úgy cserkészik be a gyerekeket, hogy barátságnak vagy szerelmi kapcsolatnak igyekeznek beállítani a helyzetet, azért hogy a fiatal érzelmileg kötődni kezdjen hozzájuk. 

Mire figyelj? Hogyan derül ki, hogy valaki grooming áldozata?

Sajnos sokszor túl későn derül ki, hogy valakit ilyen módon félrevezetnek. Előfordulhat, hogy csak akkor lesz ez nyilvánvaló, amikor valamilyen szexuális ajánlatot kap a másiktól, vagy pl. személyesen is találkozik ezzel a személlyel, aki erőszakoskodni próbál vele.

Mi a célja ezzel az elkövetőnek? Az elkövető általában egy olyan felnőtt, aki nála jóval fiatalabbakkal szeretne szexuális kapcsolatot létesíteni. A jelentős korkülönbségből adódóan az idősebb fél reméli, hogy könnyen befolyásol egy fiatalabb partnert, bármire rá tudja majd venni. Kiderülhet, hogy az elkövető pedofíl, azaz nem egészséges szexuális vonzalmat érez gyerekek iránt, és ezért akar az interneten gyerekekkel, kamaszokkal kapcsolatba kerülni.

Hogyan ismerheted fel a behálózás avagy a grooming jeleit?

Figyelmeztető jelek lehetnek az alábbiak:

  • Bókok: Hogyha túl sok bók érkezik egy idegentől az irányodba, különösen akkor, ha ezek a megjegyzések a külsődre vonatkozó szexuális színezetet kapnak. „Nem gondolkodtál még azon, hogy modell légy? Minden adottságod megvan hozzá.” A bókolás egy belépő lehet a kapcsolat kiépítésére. Nem vagy köteles folytatni a beszélgetést pár kedveskedő mondat miatt.
  • Ajándékok: Előfordulhat, hogy új ismerősöd ajándékokkal próbál elhalmozni pédául küldhet neked pénzt, virtuális kreditet egy játékhoz, telefont, vagy bármilyen egyéb ajándékot.
  • Személyes információk: Óvakodj személyes adataid megosztásától, különösen azokkal, akiket nem ismersz személyesen!
  • Titkos beszélgetések: Ezek is a zaklatót segítik, hiszen egyfelől szeretnék, hogy azt érezd különleges vagy számukra, másfelől ez egy lehetőség, hogy meggyőződjenek megbízhatóságodról, hogy tovább léphessenek a szexuális zaklatás irányába. Legyen gyanús, hogyha arra kérnek tartsd titokban a beszélgetéseiteket!
  • Szexuális tartalmú fotók küldése
  • Szexuális tartalmú fotók kérése
  • Fenyegetések: A zaklató fenyegetésekkel élhet, ha korábban már kapott több intim képet, és nem engedtél a követelésének, amiben újabb, még többet mutató fotók küldésére akar rávenni. Zsarolhat azzal, hogy elküldi ismerőseidnek, barátaidnak, családodnak a korábban rólad készült felvételeket. Ez is a szexuális bántalmazás egy formája.

Kérj azonnal segítséget egy felnőttől, akiben megbízol, vagy hívd a Kék Vonalat, segítő munkatársaink minden nap várják hívásodat, vagy üzenetedet az alábbi elérhetőségeken!

 

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

Függőségek

Függőségek

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

Share This