Mi az a grooming?

Kevesen ismerik a grooming fogalmát, pedig nagyon sok fiatallal megtörténik, hogy egy felnőtt ártó szándékkal próbálja becserkészni őket online. Arra használják ezt az angol kifejezést, amikor egy felnőtt interneten keresztül épít ki ismeretséget egy gyerekkel, azzal a céllal, hogy szexuális kapcsolatra vegye rá, és szexuálisan visszaéljen vele. Sokszor úgy cserkészik be a gyerekeket, hogy barátságnak, vagy szerelmi kapcsolatnak igyekeznek beállítani a helyzetet, azért hogy a fiatal érzelmileg kötődni kezdjen hozzájuk. 

Mire figyelj? Hogyan derül ki, hogy valaki grooming áldozata?

Sajnos sokszor túl későn derül ki, hogy valakit ilyen módon félrevezetnek. Előfordulhat, hogy csak akkor lesz ez nyilvánvaló, amikor valamilyen szexuális ajánlatot kap a másiktól, vagy pl. személyesen is találkozik ezzel a személlyel, aki erőszakoskodni próbál vele.

Mi a célja ezzel az elkövetőnek? Az elkövető általában egy olyan felnőtt, aki nála jóval fiatalabbakkal szeretne szexuális kapcsolatot létesíteni. A jelentős korkülönbségből adódóan az idősebb fél reméli, hogy könnyen befolyásol egy fiatalabb partnert, bármire rá tudja majd venni. Kiderülhet, hogy az elkövető pedofíl, azaz nem egészséges szexuális vonzalmat érez gyerekek iránt, és ezért akar az interneten gyerekekkel, kamaszokkal kapcsolatba kerülni.

Hogyan ismerheted fel a behálózás, avagy a grooming jeleit?

Figyelmeztető jelek lehetnek az alábbiak:

  • Bókok: Hogyha túl sok bók érkezik egy idegentől az irányodba, különösen akkor, ha ezek a megjegyzések a külsődre vonatkozó szexuális színezetet kapnak. „Nem gondolkodtál még azon, hogy modell légy? Minden adottságod megvan hozzá.” A bókolás egy belépő lehet a kapcsolat kiépítésére. Nem vagy köteles folytatni a beszélgetést pár kedveskedő mondat miatt.
  • Ajándékok: Előfordulhat, hogy új ismerősöd ajándékokkal próbál elhalmozni, küldhet neked pénzt, virtuális kreditet egy játékhoz, telefont, vagy bármilyen egyéb ajándékot.
  • Személyes információk: Óvakodj személyes adataid megosztásától, különösen azokkal, akiket nem ismersz!
  • Titkos beszélgetések: Ezek is a zaklatót segítik, hiszen egyfelől szeretnék, hogy azt érezd különleges vagy számukra, másfelől ez egy lehetőség, hogy meggyőződjenek megbízhatóságodról, hogy tovább léphessenek a szexuális zaklatás irányába. Legyen gyanús, hogyha arra kérnek tartsd titokban a beszélgetéseiteket!
  • Szexuális tartalmú fotók küldése
  • Szexuális tartalmú fotók kérése
  • Fenyegetések: A zaklató fenyegetésekkel élhet, hogyha korábban már kapott több intim képet, és nem engedtél a követelésének, amiben újabb, még többet mutató fotók küldésére akar rávenni. Zsarolhat azzal, hogy elküldi ismerőseidnek, barátaidnak, családodnak a korábban rólad készült felvételeket. Ez is a szexuális bántalmazás egy formája.

Kérj azonnal segítséget egy felnőttől, akiben megbízol, vagy hívd a Kék Vonalat, segítő munkatársaink minden nap várják hívásodat, vagy üzenetedet az alábbi elérhetőségeken!

 

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Időnként bárki érezheti magát szomorúnak vagy feldúltnak. A depresszió viszont mélyebb, hosszabb ideig tart, és befolyásolhatja a gondolatainkat, érzéseinket és cselekedeteinket. Élet depresszióval: tünetek, okok és kezelésük Időnként bárki érezheti magát szomorúnak...

Hogyan birkózz meg egy szakítással?

Hogyan birkózz meg egy szakítással?

Nem minden kapcsolat tart örökké. Néha a dolgok egész egyszerűen nem működnek, így szakításhoz vezetnek.Miért érnek véget a kapcsolatok? Több különböző oka lehet annak, ha egy kapcsolat véget ér.  A szakítás nehéz. Akár te vagy az, aki be akarja fejezni a kapcsolatot,...

Interjú Németh Laurával a gyermekkori szorongásról

Interjú Németh Laurával a gyermekkori szorongásról

Németh Laura gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pár- és családterapeuta, a SOTE Gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzés oktatója, valamint az MRE Bethesda Gyermekkórház Kamasz-Szakasz Kognitív Viselkedésterápiás...

Share This