Mire kell figyelniük a szülőknek a közösségi média kapcsán?

Bár szülőként sem mindig könnyű eligazodni az internet világában, ezért is nagyon fontos, hogy ebben ne hagyjuk magukra a gyerekeket sem!

Vegyük komolyan a veszélyeket!

A kutatások azt is mutatják, hogy a magyar szülők sajnos keveset tudnak arról, hogy a gyerekeik mit csinálnak a neten, mivel töltik ott az idejüket. Sokszor nem is ismerik azokat az oldalakat, amiket a gyerekük látogat, és arról sem lehet megfelelő elképzelésük, hogy ez milyen veszélyekkel járhat a gyerekek számára. Előfordulhat, hogy az internetes veszélyekre nem tekintenek valós veszélyként, azt gondolják, hogy amíg a gyermek otthon ül a gép előtt szobájában, addig nagy baja nem eshet. A legfontosabb, amit a szülőknek tanácsolni tudunk az az, hogy ne hagyja ezen a területen sem magára a gyermekét, igyekezzen nyomon követni, hogy mivel foglalkozik a neten, ott milyen élmények érik őt. Az is jó, ha időről időre ellenőrzi, hogy milyen információk vannak fenn a gyermekéről a neten, nyilvánosan elérhetően.

A korlátozás, túlzott szabályozás sokszor nem válik be, ráadásul nem is szolgálja azt a célt, hogy a gyerekek megtanulják biztonságosan használni az internetet, illetve felismerni a kockázatokat.

Fontos az alapvető bizalom

Az a fontos, hogy olyan kapcsolat legyen a szülő és a gyermek között, ami lehetővé teszi, hogy a gyerek bizalommal forduljon a szülőhöz akkor is, ha valami rossz történt. Sokszor látjuk azt, hogy azok a gyerekek, akik valamilyen rossz élményről mesélnek a Kék Vonalnak, nem merik elmondani a szülőknek, hogy mi történt velük, illetve nem tudják, hogyan tegyék, főképp azért mert félnek a retorzióktól, pl. attól, hogy a szülők majd letiltják az internetről. Ezért inkább segítséget sem kérnek. Másrészt sokszor kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor magukat is kicsit hibásnak érezhetik, mert mondjuk felelőtlenül töltöttek fel magukról valamit (akár egy túlzottan kihívó fényképet), és tartanak a szülői reakciótól, ám ettől függetlenül segítségre is szükségük lenne. Ezeken átsegít az, ha a gyermek azt érzi, hogy bármit megoszthat a szülővel.

A legtöbbet akkor tehetjük a gyermekünkért, ha beszélgetünk velük azokról az élményekről, amelyeket a közösségi oldalak használata során, facebookozás alkalmával szereznek, és nyitottan állunk hozzá, hogy az ő szokásaikról, tevékenységeikről, motivációkról még többet megtudjunk.

Akkor tudunk hitelesen kommunikálni a gyerekekkel ezekről a kérdésekről, ha mi magunk is felkészültnek és járatosnak érezzük magunkat a témában. Ezért fontos, hogy szülőként mi is ismerjük pl. a facebookot vagy más online eszközt és szerezzünk saját tapasztalatokat!

További cikkek a témában:

Online biztonság és mentális egészség, online bullying

Online biztonság és mentális egészség, online bullying

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témáink februárban: a cyberbullying, a grooming és az álhírek.A kampányhoz az illusztrációt...

Share This