Mit nevezünk szerhasználatnak?

Mit nevezünk szerhasználatnak?

Az emberek többsége élete során használ valamikor bizonyos „befolyásoló” szereket (pl. koffein, vényköteles gyógyszer, alkohol), anélkül, hogy az valódi gondot okozna számára. A szerhasználat akkor válik problémává, amikor elkezdi negatívan befolyásolni az egyén életét (pl. nehézségek az iskolában vagy otthon, mentális és/vagy fizikai egészségre gyakorolt negatív hatás, stb.).

Valamennyi kábítószer hatással van a testre és az agyra, rövid és hosszútávon egyaránt. Van, amelyik a többihez képest nagyobb eséllyel okoz problémát, és veszélyesebb az általa kiváltott hatás is. Fontos, hogy használat előtt tisztában legyünk az adott szerrel kapcsolatos tudnivalókkal, a veszélyeket is beleértve. 

Néhány példa a széles körben elterjedt kábítószerekre:

 • dohány és nikotin (különböző formában: pl. cigaretta, elektromos cigaretta, “vape”, vízi pipa, stb.)
 • alkohol
 • kanabisz (más néven marihuána, fű vagy “pot”)
 • serkentőszerek (pl. kokain, kristály, stb.)
 • opiátok (pl. heroin, oxycontin, fentanil, stb.)
 • nyugtatók (pl. olyan vényköteles gyógyszerek, mint az Ativan, Valium, Xanax, stb.)
 • hallucinogének (pl. LSD, mágikus gomba, stb.)
 • inhalánsok (pl, ragasztó, gázolaj, stb.)

Miért használ valaki kábítószert?

Ennek számos különböző oka lehet. Vannak, aki kíváncsiságból, vannak akik barátaik, családjuk vagy kortársaik hatására próbálnak ki valamit. 

Minden tudatmódosító szer egyben hangulatmódosító szer is. Némelyik úgy stimulálja az agyat, hogy attól a szerhasználó legalább átmenetileg jól érzi magát. Vannak, akik azért használnak kábítószereket, mert így tudnak megküzdeni nehéz érzelmeikkel (pl. szomorúság, szorongás, düh), vagy mert egyedül így tudnak megbirkózni az őket érő stresszel. 

A húszas éveikben lévő fiatalok agya még fejlődésben van, az agy azon része, mely bizonyos helyzetek megítéléséért felelős, még alakul és növekszik. Éppen ezért a fiatal agy számára nehézséget okozhat megállapítani, hogy hol van a határ, ami után már valami „túl sok”, ahol meg kellene állni. A tartós szerhasználat valódi veszélyeit (pl. belső szervekre, agyra, figyelemre, emlékezetre gyakorolt hatását) teljes egészében átlátni és mélységében megérteni szintén igen nehéz feladat lehet számukra.

A rendszeres szerhasználat olyan kémiai elváltozásokat okozhat a testben és az agyban, amelyek megnehezítik a kábítószerről való leszokást. Számos drog például úgy éri el, hogy használója jól érezze magát, hogy – a testben egyébként természetesen előforduló – dopamin túltermelésére serkenti az agyat. Az evés, testgyakorlás, meditáció vagy zenehallgatás például mind dopamintermeléssel járó tevékenységek. A dopamin általában olyan érzéseket és érzelmeket vált ki, mint az eufória, boldogság vagy élvezet. Amikor egy személy dopaminszintje lecsökken (pl. felhagy a szer használatával, vagy a teste hozzászokik a kábítószerhez), már nem fogja tudni átélni ezeket a kellemes érzéseket, többek között azért, mert az agy veszít természetes dopamintermelő képességéből. Ez a szerhasználat folytatására fogja sarkallni az illetőt, hogy ismét jól érezhesse magát, illetve hogy esetleges nehéz érzelmeit (pl. szomorúság, szorongás, düh) feledtesse.

A kábítószerhasználattal küzdők sokszor igen nagy nehézségekkel néznek szembe, teljesen leszokni pedig szintén nem egyszerű feladat. Elvonási tüneteknek hívjuk azokat a fizikai és érzelmi reakciókat, melyek akkor jelentkeznek, amikor valaki drasztikusan lecsökkenti az általa használt kábítószer mennyiségét vagy teljesen felhagy a szerhasználattal. Ezek az elvonási tünetek lehetnek egész enyhék (mint például fejfájás), de olyan súlyosak is, mint az agyvérzés. Az is előfordulhat, hogy az illető belehal a kábítószer megvonás tüneteibe. 

Mikor válik a szerhasználat problémává?

Amikor egy személy már nem tudja káros szenvedélyével kapcsolatos viselkedését kontrollálni, azt általában függőségnek hívjuk. A szó értelmezése kultúrafüggő, illetve személyenként is változik. Éppen ezért amikor a kábítószerhasználat veszélyeiről és káros hatásairól beszélünk, megfelelőbbnek tartjuk a „kábítószer problémával küzdő” vagy „magas kockázatú szerhasználó” kifejezéseket. Ezekből kiderül, hogy a szerhasználat tartós, illetve hogy negatív hatással van a fogyasztóra (pl. nem kívánatos fizikai, érzelmi és/vagy szociális hatások).

Problémás szerhasználatra utalhat, ha következő tényezők közül egy vagy több fennáll:
 • a szer erőteljes kívánása
 • az az érzés, hogy nem áll módodban kontrollálni, hogy mennyit és milyen gyakran fogyasztasz
 • a kényszer érzése, hogy muszáj fogyasztani
 • a szerhasználat folytatása annak negatív hatásai ellenére
A kábítószer használat veszélyei és káros hatásai lehetnek enyhék, de lehetnek igen súlyosak is. Ilyenek például:
 • hiányzás iskolából és/vagy munkából szerhasználat miatt
 • a szerhasználat csökkentésére vagy abbahagyására tett sikertelen kísérlet
 • kábítószer nélküli szórakozásra való képtelenség
 • a szerhasználat titkolása vagy azzal kapcsolatos hazugság barátoknak/családnak
 • arra való képtelenség, hogy az első ital (adag, lövés stb.) után megálljunk, illetve túlfogyasztásra való erős késztetés
 • a test tolerancia szintjének növekedése: egyre nagyobb és nagyobb adag kell ugyanannak a hatásnak az eléréséhez
 • folyamatos tervezgetés azzal kapcsolatban, hogy honnan fogsz kábítószerhez jutni, és hogyan fogod azt használni
 • kábítószert nélkülöző helyzetek vagy tevékenységek elkerülése
 • magadra vagy másokra veszélyt jelentő tevékenység kábítószer befolyásoltsága alatt történő ismételt elkövetése (pl. törvénybe ütköző tevékenység, védekezés nélküli szex, stb.)
Vannak olyan tényezők, amelyek segíthetnek abban, hogy egy fiatal ne váljon problémás szerhasználóvá. Például:
 • ha van pozitív példaképe egy szülő/nevelő, vagy akár tanár vagy edző személyében
 • ha szülei vagy nevelői gyakran elérhetőek számára
 • ha erős kötődést érez családjához, iskolájához vagy közösségéhez
 • ha vannak céljai és álmai a jövőjére vonatkozóan
 • ha részt vesz tankötelezettségen kívüli elfoglaltságokban is, például tagja valamilyen klubnak, sportcsapatnak, vagy önkéntes munkát végez

Milyen veszélyekkel jár a szerhasználat?

A kábítószerfogyasztás fizikai, érzelmi és szociális téren is jár veszélyekkel. Itt van néhány példa:

Fizikai veszélyek:
 • a túladagolás azonnali és súlyos fizikai vagy mentális károkat, sőt halált is okozhat
 • az alkohol károsítja a májat
 • a kábítószer használt tűvel való bevitele olyan vírusos fertőzéseket okozhat, mint a hepatitis vagy HIV-AIDS
 • terhesség alatti kábítószerhasználat árthat a magzatnak
 • illegálisan beszerzett kábítószerek esetén sosem lehetünk biztosak abban, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. (pl. bizonyos kábítószerek más drogokkal vagy kemikáliákkal keverve különösen károsak lehetnek)
 • alkoholos vagy kábítószeres befolyás alatt történő vezetéskor megváltozik az ember figyelmi kapacitása, reakcióideje, és távolság becslő képessége. Így az illető nagyobb veszélyt jelent saját magára és másokra nézve is, növelve a sérülést vagy halált okozó balesetek valószínűségét
 • bizonyos szerek hatással vannak a koordinációs képességre, érzékelésre, memóriára és ítélőképességre, így veszélyt jelenthetnek az illető testi épségére (például, ha az illető jármű elé lép)

 

Mentális veszélyek:
 • a szerhasználat megnehezíti olyan más, egészségesebb megküzdési stratégiák kialakítását, amelyek segítenék az illetőt negatív érzelmeinek kezelésében (pl. szomorúság, szorongás, düh)
 • a kábítószer hosszútávon súlyosbíthatja a mentális problémákat, és különösen nagy veszélyt jelent azon fiatalok számára, akiknek mentális betegségre való hajlamuk van (pl. depresszió, pszichózis)
 • bizonyos szerek rövid távon zavartságot, szorongást és érzelmi kiegyensúlyozatlanságot, tanulási problémákat és emlékezetkiesést okozhatnak
Szociális veszélyek:
 •  a szerhasználat megterhelő lehet a személy kapcsolataira nézve és valószínűsíti a konfliktusok kialakulását (pl. szülőkkel/nevelőkkel, partnerekkel, barátokkal, tanárokkal, stb.)
 • a kábítószer meggátolhatja a fogyasztót abban, hogy a tőle telhető legjobban teljesítsen az iskolában és/vagy munkahelyen
 • mivel bizonyos kábítószerekhez illegálisan lehet csak hozzájutni, ezért a szerhasználat erőszakkal és bűnözéssel is kapcsolatban állhat
 • kábítószerrel kapcsolatos bűnök elkövetése pénzbírságot, börtönbüntetést illetve priuszt vonhat maga után. Ez utóbbi hatással lehet jövőbeni bírósági ítéletekre, munka- illetve utazási lehetőségekre

Ha úgy döntesz, hogy kábítószerhez nyúlsz, fontos, hogy tisztában legyél minden jellemzőjével. Ha a szerrel kapcsolatos kérdésed van, a Kék Vonal tanácsadóit bármikor hívhatod. 

A Kék Vonal hasonló témában készült cikkei fiataloknak:

 

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

Függőségek

Függőségek

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ha ismersz valakit, aki szándékosan bántja önmagát (pl. vagdossa magát), fontos, hogy megértsd, valószínűleg a barátod egy nagyobb problémával küzd, aminek az önsértés egy része, esetleg így próbálja a lelki fájdalmát kívülre helyezni és elviselni. Légy türelmes vele...

Mi az a bántalmazás?

Mi az a bántalmazás?

Szabad beszélni arról, ha bántanak A bántalmazás soha sincs rendben. Sosem a te hibád, ha bántanak téged. Függetlenül attól, hogy min mész éppen keresztül, fontos, hogy elmondd valakinek, mi történik.  Van olyan felnőtt, akiben megbízol, és akivel meg tudod osztani,...

Hajléktalanság

Hajléktalanság

A hajléktalanság több, mint pusztán az utcán aludni. Mi az a hajléktalanság? A hajléktalanság az, ha valaki számára nincs egy stabil, biztonságos hely, ahol élni tud. Mindenkinek fontos, hogy legyen egy biztonságos lakhelye. A hajléktalanságba beletartozik az, ha...

Buli és fesztivál kisokos

Buli és fesztivál kisokos

Itt a nyár, és ezzel együtt itt a buli- és fesztiválszezon is. Összeállítottunk nektek egy kisokost, amelyet megismerve felhőtlenül és tudatosan szórakozhattok.  A hasznos tudnivalókat az alkohol, a drogok és a szexualitás témaköreibe gyűjtöttük.Mindent az alkoholról...

A kamaszkor és a férfi test

A kamaszkor és a férfi test

A férfi testtel rendelkezők kamasz korban olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mélyebb beszédhang vagy a gyakoribb spontán erekciók. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán.  Ebben a cikkben a „férfi test” és a „férfi testtel rendelkezők” kifejezésekkel...

Share This