Mit tehetsz szülőként a gyerekek áldozattá válásának megelőzésért?

A szexuális bántalmazásnak nagyon sok formája fenyegeti a gyerekeket. Ötből egy gyermek válik szexuális abúzus vagy erőszak, szexuális zaklatás áldozatává. A jelenség közel van. Ez nem olyasmi, ami garantáltan mindig csak másokkal történhet meg. Bármelyik gyerekkel megtörténhet, függetlenül nemétől, korától, bőrszínétől, családi hátterétől, vallásától.

A bűncselekmények elkövetését megelőzni, leginkább azzal lehet, ha megelőzzük, hogy legyenek elkövetők, akik a bűncselekményeket elkövetik. Mert áldozat bárkiből lehet. Mégsem hibába való, beszélni prevencióról a potenciális áldozatok szemszögéből sem, ráadásul az alábbi a gondolatok, az elkövetévé válást is megelőzhetik. Ugyanakkor nagyon fontos két alapvetés: nincs tökéletes prevenció, és az áldozatokat sose vonjuk felelősségre, ha áldozattá váltak. A család, a szülők, a gyerekek közeli hozzátartozó abban játszhatnak kulcs szerepet, hogy csökkentsék a gyerek sérülékenységét, csábíthatóságát – zsarolhatóságát és hogy megkönnyítsék, a segítségkérést a gyerek számára, bármilyen helyzetbe is kerüljön. A kortársak közötti online szexuális zaklatás eseteiben különösen jellemző, hogy az áldozat fél segítséget kérni, és így gyorsan eszkalálódik egy bántalmazó folyamat. 

Érzelmi biztonság

Az érzelmileg biztonságos, elfogadó családi légkör – illetve annak hiánya, nagyon meghatározó. Ha a gyerekek életének első éveiben a család megtartó és támogató közeget jelentett, nagyobb eséllyel fog kamaszként is bizalommal fordulni a szülei felé. Még akkor is, ha éppen bajban van, esetleg úgy érzi saját magát sodorta bajba. Kevésbé fog félni az áldozathibáztatástól, a meg nem értettségtől, a fájdalma bagatellizálásától.

Lehessen kérdezni!

A serdülőkben rengeteg kérdés és gyakran sok frusztráció is van a testükkel, a nemiséggel, a szexualitással kapcsolatban. Nem biztos, hogy ezeket mindig, és mindegyikük a szüleinek szeretné feltárni, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos egészen kisgyermekkortól éreztetni: bátran fordulhat hozzánk kérdéseivel, gondjaival. Így lehet esély rá, hogy egyáltalán eszébe jusson egy kamasznak a szülő akkor is, ha kérdései vannak a szexualitással vagy az éppen online biztonsággal kapcsolatban. A bizalomteli légkör mellett, fontos, hogy legyen figyelem, tér és közös idő. Ezek nélkül minden beszélgetés nehezebben valósítható meg.

A segítségkérés lehetősége

Mint említettük, áldozat bárkiből lehet. Abban viszont különösen a neten elkövetett szexuális visszaélések esetiben nagy különbségek lehetnek, hogy ki mikor ismeri fel, hogy éppen áldozattá válik és tud-e, mer-e időben segítséget kérni. Azért is fontos, hogy legyenek mély és őszinte beszélgetések a családban, mert ezen alkalmakkor tanulja a gyermek felismerni és verbalizálni az érzéseket. Sokszor azért is nehéz segítséget kérni egy bántalmazó helyzetben, mert nincsenek szavak elmondani, hogy mit is éreznek, mi történik velük.

Nemet mondani

A gyerekek kétéves koruk körül, amikor a saját autonómiájuk kialakítása a legfőbb életkori feladatuk, általában nagyon jól tudnak nemet mondani. Viszont ha a dackorszakban a kisgyerek azt tanulja meg, hogy ő nem mondhat nemet otthon és az iskolában sem, akkor nehezen fog nemet mondani egy csábító, visszaélő helyzetben is. Az autonómia érzés helyett a szégyen és a kétely lesz a meghatározó életérzése. Nem fog nemet mondani egy személyeskedő, bántó kortársnak vagy egy tolakodó felnőttnek sem, ha nincsenek meg a saját önvédelme eszközei. Ezért könnyebben lesz csábítható, nehezebben fogja a saját intimitásának határait védeni. A család legyen az a tér, ahol a nemet is lehet gyakorolni és megélheti a gyerek a saját határai tiszteletben tartását.

„Let’s talk about…”

Sok családban ma is tabu téma a szexualitás, ami tovább nehezíti a segítségkérést, vagy egyáltalán egy szexuális zaklatás felismerését és néven nevezését. A szexualitás nem egyenlő a biológiai működéssel, a nemi betegségekkel és a fogamzásgátló módszerekkel, tehát a szexualitásról való családi beszélgetések se korlátozódjanak a szexuális visszaélések és egyéb veszélyek megelőzésére. Ha a gyerekek hallanak arról és tapasztalják a felnőtt környezetet látva, hogy a szexualitás a pozitív érzelmek, a szeretet, a gyengédség, az összetartozás kifejezése, akor észre fogják venni, ha a szex nem erről szól – hanem szégyenről, félelemről, fájdalomról. A szexuális visszaélés, a szexuális erőszak témája se legyen tabu! Ha ilyesmiről kezd beszélni a gyerek, ha ez szól a rádióban, erről szól a film vagy egy újságcikk, használd ki a helyzetet és beszélgessetek!

Mindez nem egyszerű! Ha úgy érzed vannak szülői hivatásodban, olyan kihívások, amikhez segítségre van szükséged, ne habozz támogatást kérni! Szülőnek lenni kihívás, ne maradj egyedül! Hívd 116 000-t.

Ez a cikk az Európai Bizottság Jogok, egyenlőség és polgárság (REC 2014-2020) elnevezésű programjának pénzügyi támogatásával jött létre. A kiadványban megjelentett vélemény a szerzők saját véleménye és nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A benne foglaltakért az Európai Bizottság felelősséget nem vállal.

További cikkek a témában:

Hogyan védd meg gyerekedet a szexuális tartalmú netes zsarolástól?

Hogyan védd meg gyerekedet a szexuális tartalmú netes zsarolástól?

A szexuális tartalmú netes zsarolás (angol kifejezéssel 'sextortion') az egyik legveszélyesebb helyzet, amivel egy tizenéves találkozhat a világhálón. Szülőként, felelős felnőttként fontos ismerni a jelenséget, és felhívni rá a gyerekeink figyelmét. „Nálam a fotód, a...

Share This