Nyár, bulizás, fesztivál szezon – miről beszélgess a kamaszokkal?

Cikkünkben arról olvashatsz tippeket, hogy miről beszélgess a kamasz gyerekeddel, mielőtt elengednéd felnőtt kísérete nélkül bulizni vagy fesztiválozni. 

1. HELYSZÍN, BARÁTOK, ELÉRHETŐSÉGEK

Legyen egy, a kamasz gyereked által is elfogadott szabály vagy rendszer arra, hogy – életkorának megfelelő gyakorisággal – mikor, milyen időközönként értesítse a szüleit arról, hogy éppen hol van, és kikkel tölti az idejét.

Fontos, hogy ha változik a terv, akkor arról a szülők is tudjanak! Ha hosszabb időt töltötök külön, akkor lehet, hogy jó ötlet a gyereked barátainak, vagy a barátok szüleinek a telefonszámát is elmentened, hogy veszély esetén őket is el tudd érni.

2. Biztonságos ismerkedés a neten, randizás

Attól még, hogy nyár van, az interneten ismerkedni ugyanolyan kockázatos, mint máskor. Beszélgessetek arról, hogy mik az online társkereső oldalak előnyei és hátrányai, és mik a biztonságos randizás szabályai ha vakrandira kerül sor. Szülőként fontos tudnod róla, ha a kamasz gyereked olyasvalakivel randizik, akivel éppen most ismerkedett meg az online vagy az offline térben.

A biztonságos randizás fő szabályai:

– Az első randi mindig történjen olyan helyen, ahol több ember is van. 

– Ismeretlennel való randizáskor nem ciki, ha elkíséri egy barát/barátnő, aki pontosan tudja hogy hol zajlik a randi, és aki akár a közelben is marad a randi végéig.

– Attól még, hogy a gyereked kamasz lett, továbbra is érvényes az a szabály, hogy idegenek autójába nem biztonságos beszállni, szórakozóhelyen való ismerkedés után pedig, ha alkoholt is fogyasztottak, akkor különösen nem.

– Mindig legyen egy ‘B terv’ arra az esetre, ha nem szimpatikus az, akivel a kamasz találkozott – beszéljétek meg előre, hogy hogyan tud elköszönni és biztonságban felhívni a barátait vagy a szüleit, ha a randi nem úgy alakul, ahogyan ő azt elképzelte.

3. Biztonságos alkoholfogyasztás

Ne hidd, hogy éppen a te gyereked lesz az, akit nem érdekelnek a drogok és az alkohol – leghelyesebb, ha nyíltan, felnőttként beszélsz vele ezekről a témákról, és ha kidolgozzátok a saját szabályaitokat arra vonatkozóan, hogy fogyaszthat-e bármilyen alkoholt, ha igen akkor mennyit, és mi a teendője, ha rosszul lesz, vagy veszélyes helyzetbe kerül.

Beszélgessetek arról is, hogy a fiatal sose hagyja őrizetlenül az italát a szórakozóhelyeken! Még napjainkban is sok olyan eset fordul elő, mikor kábító hatású drogot csempésznek valakinek az italába azért, hogy aztán kiszolgáltatott állapotában akár kirabolják, megerőszakolják, vagy máshogyan éljenek vissza vele.

 

4. Biztonságos hazaút

Gondoljátok át előre, hogy mik azok az útvonalak, amelyek biztonságosak sötétedés után is, és kik azok a barátok, akikkel csoportban maradva tudnak egymásra vigyázni hazafelé. Ez vonatkozik a bulizásra is: bátorítsd arra, hogy mindig maradjon a barátaival a koncerteken, fesztiválokon is, ne veszítsék egymást szem elől sosem. 

Beszélgessetek arról, hogy korának megfelelően mi a legbiztonságosabb megoldás arra, hogy a kamasz hazajusson a szórakozóhelyről, fesztiválról, és hogy a hazaút során hogyan és mikor jelezze a szüleinek, hogy éppen hol jár. A hazautat sokféleképpen lehet megszervezni: kiskamaszok esetében még sokszor a szülő megy értük, vagy a barátok szülei viszik haza őket, de mobil applikáción keresztül akár hívhatsz neki te is taxit – ezáltal tudod követni az útját hazafelé. 

Hasznos tipp: a gyereked mobiltelefonja mindig legyen feltöltve, és ha a telefonról lehet tudni, hogy gyorsan lemerül, akkor szerezzetek be egy hordozható mobiltöltőt, hogy mindig el tudjátok érni egymást!

5. Veszélyes vizeken

Minden víz válhat veszélyessé. A szabadvizű strandok, az aquaparkok, igazából minden vízfelület és minden vizisport nagyon vonzó a nyári melegben. Ha vízpart mellé készül a kamasz, mindig legyenek az életkorának és úszni tudásának megfelelő szabályok. 

Ha kiskamaszról van szó, akkor beszélgess vele azzal kapcsolatban, hogy még az ilyen, biztonságosnak tűnő helyeken is lehetnek olyan felnőttek, vagy idősebb fiatalok, akik rossz szándékkal közelednek hozzá. Emlékeztesd, hogy mindig van joga nemet mondani és segítséget kérni, ha akárcsak egy kicsit is kellemetlen helyzetben érzi magát egy idegen társaságában. 

6. Vészhelyzet esetén

Szórakozás, bulizás közben is előfordulhat, hogy egy kamasz bajba kerül, valaki bántja, zaklatja, akár erőszakoskodik vele. Erősítsd meg benne, hogy ilyenkor teljesen rendben van, ha segítséget kér, akár a rendőrségtől, akár a környezetében lévőktől.

Jó ötlet lehet, ha a telefonszámai között elsőként van elmentve a mentők, a rendőrség száma, a szülei és barátai száma, így gyorsan fel tudja hívni azt, akire éppen szüksége van.

7. Ne legyenek tabuk!

A nyári időszak a kamaszok számára a szabadságot jelenti. Beszélgess vele arról, hogy éppen mi érdekli, kiknek a társaságában érzi jól magát, mi mindent szeretne éppen kipróbálni.

Gondolkodjatok együtt arról is, hogy mire kell figyelnie a nyári szerelmi kalandok során – a biztonságos szex, a szexuális erőszak témái nem szabad, hogy tabunak számítsanak, hiszen minél több információja van ezekről, annál könnyebben előzhetitek meg azt, hogy számára veszélyes vagy kockázatos helyzetbe kerüljön. 

8. Bizalmi kapcsolat

A kamaszkor kihívásokkal teli mind a kamaszok, mind a szülők számára. Törekedj arra, hogy olyan kapcsolatot építs ki a kamasz gyerekeddel, melyben megbízik benned annyira, hogy ha veszélybe kerül, merjen hozzád fordulni a bajban.

Amennyiben úgy érzed, hogy jól esne valakivel beszélgetned a szülőség kihívásairól, vagy aggódsz egy fiatal miatt, bátran hívd a Kék Vonalat a 116-000-ás számon!

Ügyelőink örömmel segítenek neked a nap 24 órájában, bármiről is legyen szó, amennyiben egy gyerek vagy egy 24 év alatti fiatal is érintett a témában. 

A Kék Vonal 1993 óta segíti a bajba jutott gyerekeket és az értük aggódó felnőtteket. Ha 24 év alatti fiatal vagy és beszélgetni szeretnél valakivel a problémáidról, hívd a 116-111-es számot! Ha elmúltál már 24 éves, és aggódsz egy fiatal biztonságáért, akkor pedig keress minket a 116-000-ás számon. Együtt biztosan találunk megoldást!

Hírességek buzdítják a fiatalokat, hogy merjenek beszélni a nehézségeikről

Hírességek buzdítják a fiatalokat, hogy merjenek beszélni a nehézségeikről

Egy beszélgetés akár életet is menthet, ezért az öngyilkosság-megelőzés világnapján, szeptember 10-ével kezdődően új kampányban bátorítja az idén 30 éves Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány az UNICEF-fel együttműködésben a fiatalokat, hogy merjenek segítséget kérni és beszélni róla, ha nehézségekkel küzdenek.

További cikkek a témában:

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

REMÉNYINÉ CSEKEŐ BORBÁLA, A KÉK VONAL GYERMEKKRÍZIS ALAPÍTVÁNY SZAKMAI VEZETŐJÉNEK JEGYZETEMúlt héten közölte az MTI, hogy vádat emeltek egy nő ellen, aki oly mértékben várt el kitűnő sport- és iskolai teljesítményt a gyerekeitől, hogy azzal már súlyosan...

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

Share This