Önkéntes

Önkéntesként már egy beszélgetéssel is életet menthetsz

Március 4-én indul a tavaszi önkéntes képzésünk. Ezen alkalomból a Női Váltó Magazin kérdezett minket önkéntesinkről és munkájukról.

Évente közel 30 ezer hívást és online megkeresést kap a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány elkeseredett gyerekektől, fiataloktól, akik életük reménytelennek tűnő problémáival nem tudnak máshova fordulni. Hívásaikat elkötelezett önkéntesek – lelkes egyetemi hallgatók, önzetlen családanyák, nyugdíjas pedagógusok – fogadják, megértő meghallgatást és támogató beszélgetést nyújtva a segítségkérőknek. Ma már nemcsak telefonon fogadják a hívásokat, hanem chatszobában is, amit a tizenévesek egy része szívesebben is vesz igénybe, mint a telefont.

Aki sikeresen levizsgázik és képzett önkéntes segítő lesz, általában heti egy, 4-5 órás ügyeleti blokkot vállal. Bárki jelentkezhet, ha elmúlt 20 éves; felső korhatár nincs, de nem árt, ha az illetőnek van kapcsolata a tizenéves korosztállyal – dolgozik például nyugdíjas tanárnő is a csapatban. A motiváció mindenkinél más: vannak segítő szakmára készülő egyetemisták, akiknek jó gyakorlás és ugródeszka az önkénteskedés, a versenyszféra lelketlen világát ellensúlyozni kívánók, saját gyerekeik kirepülése után értelmes elfoglaltságot kereső családanyák, és olyanok is, akik az útkeresésük közben értékes feladatra vágynak.

A motiváció és a lelkesedés azonban csak egy része a szükséges „induló csomagnak”, tudjuk meg Reményiné Csekeő Borbála pszichológustól, a Kék Vonal szakmai vezetőjétől.

Önkéntes

Kép forrása: Pexels

A felelősség nem kicsi, az önkéntesképzés igyekszik szakmailag felkészíteni a jelentkezőket, az elméleti részben többek között fejlődés-lélektanról, gyermekjogokról esik szó, majd a vizsgát követően jön a sok-sok helyzetgyakorlat, hívásszimuláció. A végzett önkénteseknek később, munka közben sem engedik el a kezét: minden ügyeletet esetmegbeszélés követ, a rendszeres külső szupervízió során pedig a segítőket segítik külső szakemberek a súlyos történetek, nehéz beszélgetések feldolgozásában.

Pomaranski Luca teljes írását itt találod.

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

Függőségek

Függőségek

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

Share This