Önkéntes

Önkéntesként már egy beszélgetéssel is életet menthetsz

Március 4-én indul a tavaszi önkéntes képzésünk. Ezen alkalomból a Női Váltó Magazin kérdezett minket önkéntesinkről és munkájukról.

Évente közel 30 ezer hívást és online megkeresést kap a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány elkeseredett gyerekektől, fiataloktól, akik életük reménytelennek tűnő problémáival nem tudnak máshova fordulni. Hívásaikat elkötelezett önkéntesek – lelkes egyetemi hallgatók, önzetlen családanyák, nyugdíjas pedagógusok – fogadják, megértő meghallgatást és támogató beszélgetést nyújtva a segítségkérőknek. Ma már nemcsak telefonon fogadják a hívásokat, hanem chatszobában is, amit a tizenévesek egy része szívesebben is vesz igénybe, mint a telefont.

Aki sikeresen levizsgázik és képzett önkéntes segítő lesz, általában heti egy, 4-5 órás ügyeleti blokkot vállal. Bárki jelentkezhet, ha elmúlt 20 éves; felső korhatár nincs, de nem árt, ha az illetőnek van kapcsolata a tizenéves korosztállyal – dolgozik például nyugdíjas tanárnő is a csapatban. A motiváció mindenkinél más: vannak segítő szakmára készülő egyetemisták, akiknek jó gyakorlás és ugródeszka az önkénteskedés, a versenyszféra lelketlen világát ellensúlyozni kívánók, saját gyerekeik kirepülése után értelmes elfoglaltságot kereső családanyák, és olyanok is, akik az útkeresésük közben értékes feladatra vágynak.

A motiváció és a lelkesedés azonban csak egy része a szükséges „induló csomagnak”, tudjuk meg Reményiné Csekeő Borbála pszichológustól, a Kék Vonal szakmai vezetőjétől.

Önkéntes

Kép forrása: Pexels

A felelősség nem kicsi, az önkéntesképzés igyekszik szakmailag felkészíteni a jelentkezőket, az elméleti részben többek között fejlődés-lélektanról, gyermekjogokról esik szó, majd a vizsgát követően jön a sok-sok helyzetgyakorlat, hívásszimuláció. A végzett önkénteseknek később, munka közben sem engedik el a kezét: minden ügyeletet esetmegbeszélés követ, a rendszeres külső szupervízió során pedig a segítőket segítik külső szakemberek a súlyos történetek, nehéz beszélgetések feldolgozásában.

Pomaranski Luca teljes írását itt találod.

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Időnként bárki érezheti magát szomorúnak vagy feldúltnak. A depresszió viszont mélyebb, hosszabb ideig tart, és befolyásolhatja a gondolatainkat, érzéseinket és cselekedeteinket. Élet depresszióval: tünetek, okok és kezelésük Időnként bárki érezheti magát szomorúnak...

Hogyan birkózz meg egy szakítással?

Hogyan birkózz meg egy szakítással?

Nem minden kapcsolat tart örökké. Néha a dolgok egész egyszerűen nem működnek, így szakításhoz vezetnek.Miért érnek véget a kapcsolatok? Több különböző oka lehet annak, ha egy kapcsolat véget ér.  A szakítás nehéz. Akár te vagy az, aki be akarja fejezni a kapcsolatot,...

Interjú Németh Laurával a gyermekkori szorongásról

Interjú Németh Laurával a gyermekkori szorongásról

Németh Laura gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pár- és családterapeuta, a SOTE Gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzés oktatója, valamint az MRE Bethesda Gyermekkórház Kamasz-Szakasz Kognitív Viselkedésterápiás...

Share This