Online bántalmazás STOP! Mondj nemet a cyberbullyingra

Online bántalmazás STOP! Mondj nemet a cyberbullyingra!

 

MIT NEVEZÜNK CYBERBULLYINGNAK?

A cyberbullying jelentése egy szóban nehezen megragadható. Gyakran találkozhatunk magyar fordításaként az online/internetes zaklatás, bántalmazás, megfélemlítés szavakkal is. 

Bántalmazásról akkor beszélünk, amikor valaki tudatosan, bántó szándékkal, ismétlődően piszkál, fenyeget, megszégyeníti valakit, valamint ha a zaklató és az áldozat közötti erőviszonyok egyenlőtlenek (pl. ha a zaklató erősebb, népszerűbb). A cyberbullying ennek egyik speciális online formája, amikor a zaklató csúfolódó, lejárató, kárörvendő vagy fenyegető üzenetekkel, képekkel, sorozatosan megyszégyeníti áldozatát. Az online bántalmazás tehát valós bántalmazás, amely valós sérüléseket okoz. A cyberbullying fogalom jelentése magába foglalja, hogy az elkövető újra meg újra zaklatja áldozatát, azaz a határait megsérti, mindezt a másik megfélemlítésének szándékával.

  Online bántalmazás STOP! Mondj nemet a cyberbullyingra

  Kép: Unsplash

  MILYEN ESETEKBEN TÖRTÉNIK ONLINE BÁNTALMAZÁS?
  • Amikor valaki támadó, sértő, zaklató üzeneteket küld sorozatosan.
  • Az illető valótlan pletykákat, képeket, tartalmakat terjeszt, amelyek megszégyenítik, lejáratják az áldozatot.
  • Amikor valaki dühös, támadó, trágár hozzászólásokat ír nyilvános fórumokon.
  • Az áldozat e-mail címének, vagy közösségi oldalon a profiljának azzal a szándékkal, hogy a nevében küldjön sértő, kellemetlen üzenetet másoknak.
  • Az online közösség (pl. Viber csoport) egy tagjának a csoportból való kirekesztése.
  • Mások titkainak megosztása, személyes információik nyilvánosságra hozása.
  • Valakinek a becsapása, kellemetlen vagy intim információk kicsalása, majd megosztása.
  • Fenyegető, megfélemlítő üzenetek küldése, mások online szokásainak megfigyelése és ezek felhasználása félelemkeltésre, hogy az áldozat a saját biztonságát veszélyeztetve érezze.
  • Szexuális tartalmú provokatív fényképek, videók készítése, továbbküldése vagy megosztása a másik emberről.

  Forrás: https://www.mediatudor.hu/bunmegelozes/14_18.html#kilenc

  Amíg a személyes zaklatás általában véget ér kicsengetés után, a cyberbullying bármikor megtörténhet az online térben. A zaklató az interneten keresztül mindig eléri az áldozatát, és ráadásul sokszor névtelenül teszi mindezt. Mindemellett az online zaklatás általában nagy nyilvánosság előtt történik, a megszégyenítő tartalom pedig hosszú időn keresztül terjedhet a virtuális felületeken. Éppen ezért a cyberbullying jóval súlyosabb, érzelmileg megterhelőbb lehet az áldozatok számára, szemben az “offline” zaklatással.

  Mivel manapság egyre gyakoribb az online bántalmazás jelensége, így sajnos megeshet, hogy elsőre ártatlan közös viccelődésnek, poénos „játéknak” tűnik, amiben mindenki benne van, azonban fontos tudnod, hogy mindez súlyos traumát jelenthet az áldozatnak. Extrém esetekben a cyberbullying akár öngyilkossághoz is vezethet.

  Az online bántalmazás általában nem csupán két fő között jön létre (elkövető és áldozat), hanem több résztvevővel, csoportban, mások elnézésével, támogatásával történik. Sokszor az ember észre sem veszi, de a csoportnyomásnak köszönhetően (hogy ne lógjon ki a sorból) egy-kettőre a piszkálódó, csúfolódó csoportban találja magát. 

  MILYEN SZEREPLŐI LEHETNEK AZ ONLINE BÁNTALMAZÁSNAK?
   • Zaklató: elkezdi, véghezviszi, folyamatosan generálja a helyzeteket, követi és uralja a folyamatot.
   • Csatlós: nem ő generálja a helyzeteket, de segít a zaklatónak és aktívan részt vesz a bántalmazásban.
   • Passzív zaklató: támogatja a zaklatót, melléáll, a csoportjában tartozik, egyetért vele, de tevőlegesen nem vesz részt.
   • Passzív támogató: kedvét leli a helyzetben.
   • Közönyös bámészkodó: figyel, de úgy érzi, hogy nincs hozzá köze.
   • Lehetséges védelmező: zavarják az események.
   • Védelmező: cselekvéssel, nyíltan fellép az áldozat védelmében.

   Forrás: https://buvosvolgy.hu/tudastar/oravazlat/Esetmegbeszelesi_strategiak_a_bullying_es_a_cyberbullying_iskolai_kezelesehez__Tervek_modszertani_otletek 

   Az online bántalmazás résztvevői

   MIT ÉREZHET, AKI ONLINE BÁNTALMAZÁS ÁLDOZATÁVÁ VÁLIK?

   Az áldozat általában szomorúnak, zavartnak, zaklatottnak, mérgesnek érezheti magát. A bántalmazás megélése szégyenérzettel és kedvtelenséggel járhat, és sokszor átélheti az érintetett a döbbenet és tehetetlenség érzését. Mindemelett folyamatos stresszt és szorongást élhet át.

   Ha valakit hosszasan kinevetnek és csúfolnak, ez az önbizalmát alaposan megtépázhatja, ami miatt nem mer kiállni magáért. Az áldozat gyakran nem beszél másnak a problémáról, és talán a külvilág felé sem mutatja ki valódi érzéseit, így bizonyos ideig akár úgy tűnhet kívülről, hogy nincsen probléma. A titkolózás azonban hosszútávon elszigeteltté, magányossá és bizalmatlanná teheti az áldozatot. A cyberbullying következménye lehet a depresszió, és egyéb pszichés betegségek is, valamint akár öngyilkossági kísérletekhez is vezethet.

   Mit érezhet, aki online bántalmazás áldozatává válik?

   VAN SEGÍTSÉG! – TE IS SEGÍTHETSZ!

   Nagyon fontos, hogy ha a környezetedben valakit bántalmaznak, lépj közbe a megfelelő módon. Akár rólad van szó, akár egy iskolatársadról, kérj segítséget! Keress a környezetedben egy megbízható felnőttet (pl. szülő, tanár, szociális munkás), és oszd meg vele a problémát!  A Kék Vonal 116 111-es számán pedig bárki ingyenesen és anonim módon kaphat segítséget – 24 év alatti fiatalok, és aggódó szülők és felnőttek is. Ha segítségre van szükséged, hívd a Kék Vonalat!

   Ne feledd, a cyberbullying legalább olyan súlyos sebeket okozhat hosszútávon az elszenvedőnek, mintha fizikai erőszak áldozata lenne! Hívd fel mások figyelmét is erre, és mutasd meg nekik ezt a cikket! Ha pedig cyberbullyinggal találkozol, legyél te az az EGY, aki kiáll a sorból és fellép ellene! 

   A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

   • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
   • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
   • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
   • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

   Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

   Megosztás:

   Olvass még többet:

   Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

   Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

   Időnként bárki érezheti magát szomorúnak vagy feldúltnak. A depresszió viszont mélyebb, hosszabb ideig tart, és befolyásolhatja a gondolatainkat, érzéseinket és cselekedeteinket. Élet depresszióval: tünetek, okok és kezelésük Időnként bárki érezheti magát szomorúnak...

   Hogyan birkózz meg egy szakítással?

   Hogyan birkózz meg egy szakítással?

   Nem minden kapcsolat tart örökké. Néha a dolgok egész egyszerűen nem működnek, így szakításhoz vezetnek.Miért érnek véget a kapcsolatok? Több különböző oka lehet annak, ha egy kapcsolat véget ér.  A szakítás nehéz. Akár te vagy az, aki be akarja fejezni a kapcsolatot,...

   Interjú Németh Laurával a gyermekkori szorongásról

   Interjú Németh Laurával a gyermekkori szorongásról

   Németh Laura gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pár- és családterapeuta, a SOTE Gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzés oktatója, valamint az MRE Bethesda Gyermekkórház Kamasz-Szakasz Kognitív Viselkedésterápiás...

   Hogyan őrizd meg az egészséges, pozitív testképed?

   Hogyan őrizd meg az egészséges, pozitív testképed?

   Fontos hogy tudd, hogy a közösségi médiában látott képek nagyon sok esetben nem a valóságot tükrözik. A világhírű celebekről készült felvételek legtöbbször valamilyen filter vagy képszerkesztő program használatával kerülnek posztolásra - ezért is nagyon fontos, hogy...

   A testképzavar a fiúkat is érinti

   A testképzavar a fiúkat is érinti

   Amikor a testképzavarról beszélünk, elsőként a lányok jutnak az eszünkbe, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ez a probléma érintheti a fiúkat is. Míg a lányoknál a vékony testalkat utáni vágy az ami meghatározó lehet, addig a fiúk egyre izmosabbak...

   Online biztonság és mentális egészség, online bullying

   Online biztonság és mentális egészség, online bullying

   Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témáink februárban: a cyberbullying, a grooming és az álhírek.A kampányhoz az illusztrációt...

   Szociális munkával a pandémia hatásaival szemben

   Szociális munkával a pandémia hatásaival szemben

   Az elmúlt két év történései, a Covid19 okozta pandémia alapjában rengette meg külső és belső világunkat. Vajon milyen hatást gyakorolt ez a gyerekek, fiatalok mindennapjaira? Hogyan látja mindezt egy olyan szakember, aki sok-sok gyermek sorsával találkozott már? ...

   Share This