önsértés

Önsértés helyett: 13 pozitív megküzdési stratégia

Az önsértésre irányuló késztetés igen erős tud lenni. Vannak olyan dolgok azonban, amiket Te is meg tudsz tenni, hogy szembeszállj ezekkel a késztetésekkel. 

A feszültség, az indulatok leküzdésére, a kínzó, rossz érzések elviselésére próbálj az önsértés helyett más megoldást találni. Ne feledd, a tested érték, amire vigyázni kell! Fontos: az önsértés veszélyes dolog, akár komoly sérülést, elfertőződő gyulladást is okozhatsz magadnak. Ha nem tudod, hogy milyen módon hagyhatnád abba, bátran keresd a Kék Vonal ügyelőit! Telefonon, chat szobánkban és az EMIL nevű levelező rendszerünkben a neved megadása nélkül mondhatod el, hogy milyen problémákkal küzdesz. 

  Önsértésnek hívjuk, amikor valaki szándékosan kárt tesz a testében, de nem feltétlenül öngyilkossági szándékkal. Az önsértés egy negatív megküzdési stratégia, amit sokan azért használnak, mert lelki fájdalmaikat testi fájdalmak okozásával próbálják megfoghatóvá tenni. Ez rövid időre megkönnyebbülést hozhat, úgy érzik, visszaszerzik az irányítást, de ez csak látszólag, néhány másodpercig van így. 

  Ha volt már olyan, hogy bántottad magad a múltban, de szeretnél ezen változtatni, fontos, hogy tudd, van kevésbé ártalmas módja is a nehéz érzésekkel való megküzdésnek! Ilyenkor jó, ha el tudod terelni a figyelmed, relaxációs technikákkal meg tudsz nyugodni, vagy épp biztonságosan ki tudod magadból adni a feszültséget. Segíthet az is, ha valamilyen alkotói tevékenységbe tudod fordítani a negatív érzéseidet: 

  • sétálj egyet
  • lélegezz mélyeket
  • kiabálj bele egy párnába
  • tépj egy papírt apró darabokra
  • sportolj
  • rajzolj vagy fess
  • feküdj le egy biztonságos helyre
  • végezz légzőgyakorlatot
  • mondd magadnak: „Nem fogom bántani magam. Ez valami, amit én irányítok, és nem ő irányít engem.”
  • nézz tévét vagy játsz videójátékot
  • hallgasd meg a kedvenc számod, táncolj vagy énekelj
  • írj valami jó dolgot magadról arra a testrészedre, amit általában bántani szoktál
  • hívd fel egy barátod és beszélgess vele valami másról
  • keresd a Kék Vonal ügyelőit telefonon, cseten vagy emailben

   

  Az önsértésre késztető érzésekkel sokszor nehéz egyedül megküzdeni, úgyhogy azt javasoljuk, hogy a praktikák kipróbálásán túl, beszélj egy olyan felnőttel is, akiben megbízol. Ez lehet bárki, egy idősebb barátod, a testvéred, az anyukád, egy tanárod, vagy az iskolában dolgozó pszichológus is. 

  Ha egyelőre még nehéz neked erről személyesen beszélgetni, vagy nem tudod, merre indulj el a segítségkérés útján, hívd a Kék Vonal 116 111-es Lelkisegély-vonalát ingyenesen, bármely napszakban. 

   

  Ha az önsértés során túl súlyosan megsebesültél vagy nagyon vérzel, ne habozz, hívd a mentőket. Ilyenkor nagyon fontos, hogy azonnali segítséghez juss! 

  A kínzó, fájdalmas érzelmeket sokszor nehéz kezelni. Ezek a pozitív megküzdési stratégiák reméljük, segítenek abban, hogy jobban érezd magad.

  A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

  • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
  • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
  • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
  • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

  Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

  Megosztás:

  Olvass még többet:

  Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

  Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

  Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

  Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

  Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

  Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

  Függőségek

  Függőségek

  Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

  Online kurzus 5. rész

  Online kurzus 5. rész

  A kompetenciahatárokról és arról, hogy szülőnek lenni nem egyszerűA Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a...

  Online kurzus 4. rész

  Online kurzus 4. rész

  A személyes határokról és a szülők közötti kommunikációs stílusrólA Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a...

  Share This