önsértés

Önsértés helyett: 13 pozitív megküzdési stratégia

Az önsértésre irányuló késztetés igen erős tud lenni. Vannak olyan dolgok azonban, amiket Te is meg tudsz tenni, hogy szembeszállj ezekkel a késztetésekkel. 

A feszültség, az indulatok leküzdésére, a kínzó, rossz érzések elviselésére próbálj az önsértés helyett más megoldást találni. Ne feledd, a tested érték, amire vigyázni kell! Fontos: az önsértés veszélyes dolog, akár komoly sérülést, elfertőződő gyulladást is okozhatsz magadnak. Ha nem tudod, hogy milyen don hagyhatnád abba, bátran keresd a Kék Vonal ügyelőit! Telefonon, chat szobánkban és az EMIL nevű levelező rendszerünkben a neved megadása nélkül mondhatod el, hogy milyen problémákkal küzdesz. 

  Önsértésnek hívjuk, amikor valaki szándékosan kárt tesz a testében, de nem feltétlenül öngyilkossági szándékkal. Az önsértés egy negatív megküzdési stratégia, amit sokan azért használnak, mert lelki fájdalmaikat testi fájdalmak okozásával próbálják megfoghatóvá tenni. Ez rövid időre megkönnyebbülést hozhat, úgy érzik, visszaszerzik az irányítást, de ez csak látszólag, néhány másodpercig van így. 

  Ha volt már olyan, hogy bántottad magad a múltban, de szeretnél ezen változtatni, fontos, hogy tudd, van kevésbé ártalmas módja is a nehéz érzésekkel való megküzdésnek! Ilyenkor jó, ha el tudod terelni a figyelmed, relaxációs technikákkal meg tudsz nyugodni, vagy épp biztonságosan ki tudod magadból adni a feszültséget. Segíthet az is, ha valamilyen alkotói tevékenységbe tudod fordítani a negatív érzéseidet: 

  • sétálj egyet
  • lélegezz mélyeket
  • kiabálj bele egy párnába
  • tépj egy papírt apró darabokra
  • sportolj
  • rajzolj vagy fess
  • feküdj le egy biztonságos helyre
  • végezz légzőgyakorlatot
  • mondd magadnak: „Nem fogom bántani magam. Ez valami, amit én irányítok, és nem ő irányít engem.”
  • nézz tévét vagy játsz videójátékot
  • hallgasd meg a kedvenc számod, táncolj vagy énekelj
  • írj valami jó dolgot magadról arra a testrészedre, amit általában bántani szoktál
  • hívd fel egy barátod és beszélgess vele valami másról
  • keresd a Kék Vonal ügyelőit telefonon, cseten vagy emailben

   

  Az önsértésre késztető érzésekkel sokszor nehéz egyedül megküzdeni, úgyhogy azt javasoljuk, hogy a praktikák kipróbálásán túl, beszélj egy olyan felnőttel is, akiben megbízol. Ez lehet bárki, egy idősebb barátod, a testvéred, az anyukád, egy tanárod, vagy az iskolában dolgozó pszichológus is. 

  Ha egyelőre még nehéz neked erről személyesen beszélgetni, vagy nem tudod, merre indulj el a segítségkérés útján, hívd a Kék Vonal 116 111-es Lelkisegély-vonalát ingyenesen, bármely napszakban. 

   

  Ha az önsértés során túl súlyosan megsebesültél vagy nagyon vérzel, ne habozz, hívd a mentőket. Ilyenkor nagyon fontos, hogy azonnali segítséghez juss! 

  A kínzó, fájdalmas érzelmeket sokszor nehéz kezelni. Ezek a pozitív megküzdési stratégiák reméljük, segítenek abban, hogy jobban érezd magad.

  A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

  • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
  • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
  • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
  • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

  Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

  Megosztás:

  Olvass még többet:

  Buli és fesztivál kisokos

  Buli és fesztivál kisokos

  Itt a nyár, és ezzel együtt itt a buli és fesztivál szezon is. Összeállítottunk nektek egy kisokost, melynek pontjait megismerve felhőtlenül és tudatosan szórakozhattok.  A hasznos tudnivalókat az alkohol, a drogok és a szexualitás témaköreibe gyűjtöttük.Mindent az...

  A kamaszkor és a férfi test

  A kamaszkor és a férfi test

  A férfi testtel rendelkezők többek közt olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mélyebb beszédhang vagy erekciók. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán.  Ebben a cikkben a „férfi test” és a „férfi testtel rendelkezők” kifejezésekkel utalunk azokra az...

  A kamaszkor és a női test

  A kamaszkor és a női test

  A kamaszkor során minden fiatal számos változáson esik át mind testileg, mint szellemileg. A női testtel rendelkezők többek közt olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mellnövekedés vagy menstruáció. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán.  Ebben a cikkben a...

  Mit nevezünk szerhasználatnak?

  Mit nevezünk szerhasználatnak?

  Az emberek többsége élete során használ valamikor bizonyos „befolyásoló” szereket (pl. koffein, vényköteles gyógyszer, alkohol), anélkül, hogy az valódi gondot okozna számára. A szerhasználat akkor válik problémává, amikor elkezdi negatívan befolyásolni az egyén...

  A kamaszkor, mint krízis

  A kamaszkor, mint krízis

  Hogyan segítsük kamaszodó gyerekeinket?A fejlődés egy pozitív szó, de minden fejlődés mögött krízisek vannak.Krízis minden olyan állapot, amikor a régi működési módok már nem funkcionálnak, de még nincsenek újak.Vannak úgy nevezett normatív krízisek, olyan...

  Share This