mérgező barátság

Örökké barátok? Hogyan kezelj egy mérgező barátságot?

Ha egy barátság sok fájdalmat és problémát okoz neked, akkor az egy mérgező kapcsolat.

Elképzelhető, hogy bizonytalannak érzed magad a barátod miatt, vagy olyan dolgokra akar rávenni, amelyek számodra kényelmetlenek. Az is lehet, hogy mindketten a legrosszabb tulajdonságokat hozzátok ki egymásból. Az erős barátságoknak is lehetnek, akár gyakran is, nehezebb időszakai, de a bonyolult és mérgező barátságok soha nem működnek gond nélkül.

Íme néhány jele annak, hogy egy bonyolult vagy mérgező barátságban lehetsz:

 • gyakran érzed úgy, hogy cserben hagy a barátod, akár még azután is, hogy megbeszéltétek az elvárásaitokat
 • úgy érzed, hogy a kapcsolat egészségtelen vagy a legrosszabbat hozza ki belőled
 • úgy érzed, rákényszerít dolgokra, amelyeket nem akarsz megtenni
 • nem akarsz beszélni vele fontos dolgokról
 • nem bízol a barátodban
 • mindig vitatkoztok vagy veszekedtek 
 • a barátságot egyoldalúnak érzed
 • sok a féltékenység és a dráma
 • úgy tűnik, a dolgok nem javulnak még akkor sem, amikor megpróbáljátok megoldani a problémákat
 • nem igazán akarsz már vele időt tölteni
 • nem tisztelitek egymást, és néha úgy érzed, hogy jogosan bántod
 • félsz, hogy a barátod cserben hagy

Hogyan birkózz meg egy mérgező barátsággal?

A mérgező barátságok összezavarhatnak és nehéz kezelni őket, mert annak ellenére értékelheted őket, hogy fájdalmat okoznak. Ne érezd rosszul magad amiatt, ha nem tudod eldönteni, hogy benne maradj vagy kilépj belőle. 

Ha azon gondolkozol, hogy kilépj vagy benne maradj-e a barátságban, a következőket tartsd szem előtt:

 • Legyél tisztában a barátság előnyeivel és hátrányaival: segíthet, ha készítesz egy listát a barátság előnyeiről és hátrányairól, majd összeveted ezeket, hogy meglásd, túlsúlyban van-e a rossz. 
 • A te döntésed: csak te tudod eldönteni, mi a legjobb számodra. Lehet, hogy a barátod boldog, de ne hagyd, hogy a lelkiismeretfurdalás vagy a nyomás miatt benne maradj egy olyan barátságban, amelytől boldogtalan vagy. 
 • Adj magadnak időt:  mielőtt döntést hozol, hagyj magadnak elég időt arra, hogy átgondold a dolgokat.
 • Távolodj el egy kicsit: ha még nem állsz készen arra, hogy kiszállj a barátságból, de mégis nagyon szenvedsz, fontold meg, hogy tartasz egy kis szünetet. Segíthet a határvonalak meghúzásában és abban, hogy eltávolodj a mérgező barátodtól az, ha elfoglalod magadat és más barátaiddal töltesz időt. 

Eltávolodás

Az emberek sokat változnak az életük során, kinőnek dolgokat, amelyek azelőtt kényelmesek voltak – beleértve a barátságokat is. Néha a barátok elsodródnak egymás mellől. Ez nem azt jelenti, hogy bárki is hibás lenne, csupán azt, hogy te és a barátod is változtok, és lehet, hogy már nem sok közös van bennetek. 

A következő jelek azt mutatják, hogy te és a barátod eltávolodtatok egymástól:

 • már nem olyan szívesen beszélgetsz vagy lógsz együtt vele
 • úgy érzed, hogy nem nagyon tudtok miről beszélgetni
 • nem nagyon hívod vagy írsz neki
 • apró dolgok miatt is kiakadtok egymásra
 • jelentéktelen dolgok miatt is egymásra förmedtek

Meg lehet menteni a barátságot?

Nehéz elengedni a barátokat, különösen akkor, ha nem veszekedtek és nem bántjátok egymást. Néha a barátoknak csak egy kis időre és távolságra van szükségük. Vedd fontolóra a szünetet, és pár hónappal később próbáljátok meg tiszta lappal újrakezdeni. Lehet, hogy a barátságotoknak csak egy kis távolság kell. 

Hogyan birkózz meg azzal, ha egy barátság véget ér?

Nagyon fájhat, ha egy közeli barátod eltávolodik tőled. Még jobban fájhat, ha megpróbáltatok újra közel kerülni egymáshoz, de nem sikerült.

A következőket teheted:

 • Adj magadnak időt: egy barát elvesztése fáj. Adj magadnak időt arra, hogy meggyászolod a barátság elvesztését. Lehet, hogy magad alatt vagy, de végül jobban leszel majd. 
 • Ne hibáztasd magadat: az emberek és a barátságok is változhatnak. Ne felejtsd, hogy egyikőtök sem hibás, és csak azért, mert a barátság véget ért, még nem jelenti azt, hogy ne lennél méltó egy új és szoros barátságra. 
 • Lépj tovább: amikor készen állsz rá, erősítsd meg a kapcsolatodat más barátaiddal, vagy keress új barátokat. 

A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

 • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
 • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
 • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
 • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

Megosztás:

Olvass még többet:

Ajánlás a fiatalkori öngyilkosságról szóló tudósításokhoz

Ajánlás a fiatalkori öngyilkosságról szóló tudósításokhoz

A média fontos szerepet tölthet be az öngyilkosságok számának növelésében, de azok megelőzésében is. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány által készített ajánlás célja, hogy valamennyi médiatartalom-szolgáltatónak és közösségi média felhasználónak segítséget nyújtson,...

A fiatalkori öngyilkosságok okai és megelőzése

A fiatalkori öngyilkosságok okai és megelőzése

Mi lehet a fiatalkori öngyilkosságok oka és hogyan lehet megelőzni? 2022 májusában egy 18 éves fiú életét sikerült, egy 16 éves fiú életét nem sikerült megmenteni. Mi történik azokkel a tizenévesekkel a gyermekkor és a felnőttkor határán, akik nem találtak valós...

Sajtóközlemény az Eltűnt Gyermekek Világnapján

Sajtóközlemény az Eltűnt Gyermekek Világnapján

Magyarországon 2021-ben is sok fiatal szökött el saját otthonából, az orosz-ukrán háború pedig gyermekek ezreit teszi ki az erőszak, az emberkereskedelem, a szexuális bántalmazás és kizsákmányolás, valamint az eltűnés kockázatának.A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány...

Miért vagdossa magát a kamasz és mit tehet a szülő?

Miért vagdossa magát a kamasz és mit tehet a szülő?

A mai tizenévesek között egyre inkább elterjed az önsértés valamilyen formája, például vagdossák a karjukat, combjukat. Ez szülőként borzasztóan ijesztő jelenség, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az önsértés mögött meghúzódó lehetséges okokkal. - Reményiné...

Évente több mint ezer gyermeket keresnek Magyarországon

Évente több mint ezer gyermeket keresnek Magyarországon

Május 25. az eltűnt gyermekek világnapja.  Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal szakmai vezetője mesélt az Indexnek az alapítvány tapasztalatairól, a szökések okáról és arról, hogy mekkora esállyel találnak meg egy eltűnt gyermeket.Reményiné Csekeő Borbála:...

Interjú Németh Laurával a gyermekkori szorongásról

Interjú Németh Laurával a gyermekkori szorongásról

Németh Laura gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pár- és családterapeuta, a SOTE Gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzés oktatója, valamint az MRE Bethesda Gyermekkórház Kamasz-Szakasz Kognitív Viselkedésterápiás...

Share This