mérgező barátság

Örökké barátok? Hogyan kezelj egy mérgező barátságot?

Ha egy barátság sok fájdalmat és problémát okoz neked, akkor az egy mérgező kapcsolat.

Elképzelhető, hogy bizonytalannak érzed magad a barátod miatt, vagy olyan dolgokra akar rávenni, amelyek számodra kényelmetlenek. Az is lehet, hogy mindketten a legrosszabb tulajdonságokat hozzátok ki egymásból. Egy egészséges baráti viszonyban is lehetnek nehezebb időszakok, akár gyakrabban is, de nagyon fontos, hogy meg tudjuk különböztetni az egészséges konfliktust a mérgező kapcsolattól.

Az alábbi jelek utalhatnak arra, hogy a köztetek lévő kapcsolat mérgező: 

 • gyakran érzed úgy, hogy cserben hagy a barátod, akár még azután is, hogy megbeszéltétek az elvárásaitokat
 • úgy érzed, hogy a kapcsolat egészségtelen vagy a legrosszabbat hozza ki belőled
 • úgy érzed, a másik rákényszerít dolgokra, amelyeket nem akarsz megtenni
 • nem szívesen osztasz meg a másikkal számodra fontos dolgokat
 • nem bízol a barátodban
 • mindig vitatkoztok vagy veszekedtek 
 • a barátságot egyoldalúnak érzed
 • sok a féltékenység és a dráma
 • úgy tűnik, a dolgok nem javulnak még akkor sem, amikor megpróbáljátok megoldani a problémákat
 • nem igazán akarsz már vele időt tölteni
 • nem tisztelitek egymást, és néha úgy érzed, hogy jogosan bántod
 • félsz, hogy a barátod cserben hagy

Hogyan birkózz meg egy mérgező barátsággal?

A mérgező barátságok összezavarhatnak és nehéz kezelni őket, mert lehet, hogy valamit annak ellenére is értékesnek tartasz, hogy az fájdalmat okoz. Ne érezd rosszul magad amiatt, ha nem tudod eldönteni, hogy benne maradj egy ilyen kapcsolatban vagy kilépj belőle. 

Ha azon gondolkozol, hogy benne maradj-e a baráti kapcsolatban, vagy kilépj belőle, a következőket tartsd szem előtt:

 • Legyél tisztában a barátság előnyeivel és hátrányaival: segíthet, ha készítesz egy listát a barátság előnyeiről és hátrányairól, majd összeveted ezeket, hogy meglásd, túlsúlyban van-e a rossz. 
 • A te döntésed: csak te tudod eldönteni, mi a legjobb számodra. Lehet, hogy a barátod jól érzi magát ebben a viszonyban, de ne hagyd, hogy a lelkiismeretfurdalás vagy a nyomás miatt benne maradj egy olyan barátságban, amiben te viszont rosszul érzed magad. 
 • Adj magadnak időt:  mielőtt döntést hozol, hagyj magadnak elég időt arra, hogy átgondold a dolgokat.
 • Távolodj el egy kicsit: ha még nem állsz készen arra, hogy kiszállj a barátságból, de mégis nagyon szenvedsz, fontold meg, hogy tartasz egy kis szünetet. Segíthet a határvonalak meghúzásában és abban, hogy eltávolodj a mérgező barátodtól az, ha elfoglalod magadat és más barátaiddal töltesz időt. 

Eltávolodás

Az emberek sokat változnak az életük során, kinőnek dolgokat, amelyek azelőtt kényelmesek voltak – beleértve a barátságokat is. Néha a barátok elsodródnak egymás mellől. Ez nem azt jelenti, hogy bárki is hibás lenne, csupán azt, hogy te és a barátod is változtok, és lehet, hogy már nem sok közös van bennetek. 

A következő jelek azt mutatják, hogy te és a barátod eltávolodtatok egymástól:

 • már nem olyan szívesen beszélgetsz vagy lógsz együtt vele
 • úgy érzed, hogy nem nagyon tudtok miről beszélgetni
 • nem nagyon hívod vagy írsz neki
 • apró dolgok miatt is kiakadtok egymásra

Meg lehet menteni a barátságot?

Nehéz elengedni a barátokat, különösen akkor, ha nem veszekedtek és nem bántjátok egymást. Néha a barátoknak csak egy kis időre és távolságra van szükségük. Fontold meg, hogy szünetet tartasz, és pár héttel, vagy akár hónappal később próbáljátok meg tiszta lappal újrakezdeni. Lehet, hogy a barátságotoknak csak egy kis távolság kell. 

Hogyan birkózz meg azzal, ha egy barátság véget ér?

Nagyon fájhat, ha egy közeli barátod eltávolodik tőled. Még jobban fájhat, ha megpróbáltatok újra közel kerülni egymáshoz, de nem sikerült.

A következőket teheted:

 • Adj magadnak időt: egy barát elvesztése fáj. Adj magadnak időt arra, hogy meggyászolod a barátság elvesztését. Lehet, hogy magad alatt vagy, de végül jobban leszel majd. 
 • Ne hibáztasd magadat: az emberek és a barátságok is változhatnak. Ne felejtsd, könnyen lehet, hogy egyikőtök sem hibás, és csak azért, mert a barátság véget ért, még nem jelenti azt, hogy ne lennél méltó egy új és szoros barátságra. 
 • Lépj tovább: amikor készen állsz rá, erősítsd meg a kapcsolatodat más barátaiddal, vagy keress új barátokat. 

A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

 • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
 • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
 • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
 • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

Megosztás:

Olvass még többet:

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

REMÉNYINÉ CSEKEŐ BORBÁLA, A KÉK VONAL GYERMEKKRÍZIS ALAPÍTVÁNY SZAKMAI VEZETŐJÉNEK JEGYZETEMúlt héten közölte az MTI, hogy vádat emeltek egy nő ellen, aki oly mértékben várt el kitűnő sport- és iskolai teljesítményt a gyerekeitől, hogy azzal már súlyosan...

Lesújtó hírek és adatok a fiatalok mentális egészségéről

Lesújtó hírek és adatok a fiatalok mentális egészségéről

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány első negyedéves statisztikái is alátámasztják azokat a borúlátó gondolatokat, miszerint egyre több fiatal kerül súlyos lelki krízishelyzetbe, egyre több gyermeknek van szüksége mentális segítségre.2023. május 4.  Az elmúlt hetekben...

A KVITT csapata egy edukatív kiránduláson vett részt

A KVITT csapata egy edukatív kiránduláson vett részt

A Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadó Testülete, a KVITT csapata egy edukatív kiránduláson vett részt, aminek középpontjában a fiatalok mentális egészségében rendkívül fontos szerepet játszó pozitív megküzdési stratégiák voltak. Hogy milyen volt ez a hétvége, olvassátok el...

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

A gyereköngyilkosságok okairól és hátteréről

A gyereköngyilkosságok okairól és hátteréről

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője, Reményiné Csekeő Borbála a wmn magazin oldalán osztotta meg gondolatait a gyereköngyilkosságok hátteréről. 2022-ben eddig nagyjából 800 beszélgetésben számoltak be a hozzánk forduló gyerekek vagy fiatal felnőttek...

A tinédzserkori agresszióról és önagresszióról

A tinédzserkori agresszióról és önagresszióról

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője, Reményiné Csekeő Borbála a wmn magazin oldalán osztotta meg gondolatait, a fiataloknál tapasztalt, tragédiákba torkolló agresszióról: Az elmúlt hetekben egymást érték a tizenévesek agresszív, és önagresszív...

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

Share This