Barion Pixel

Projektek

Fontos vagy! Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl

2023. szeptember 22.
Fontos vagy! Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl

Fontos vagy! – Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm – Drogerie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért.

Miről szól ez a projektünk?

2021 őszén, egy igazán különleges novemberi napon, a dm – Drogerie Markt Magyarország a teljes bevételének 5%-át felajánlotta a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványnak. A nagylelkű felajánlás célja az volt, hogy a Kék Vonal egy mindenki számára elérhető online programsorozatot indíthasson el 2022 januárjában, amelynek keretében hasznos cikkekkel, podcastokkal, szakemberekkel készült interjúkkal, és online kurzusokon elsajátítható módszerekkel, tippekkel látjuk el a kamaszokat és szüleiket a fiatalok mentális egészségének témájában.

Miért van erre szükség? A 2020 márciusa óta tartó koronavírus járvány a kamaszok életét is nagyban megváltoztatta és megnehezítette. A hozzánk forduló kamaszok hívásaiból, leveleiből egyértelműen érezhető, hogy a fiatalok nincsenek jól, és nagyon kevés segítség érhető el a számukra. A pandémia hatására egyre több kamasz számol be magányról, szorongásokról, félelmekről, depresszív tünetekről, illetve a családon belüli konfliktusokról.

Közös kampányunk célja, hogy a különböző problémákkal küzdő kamaszokat és szüleiket segítsük ennek a nehéz időszaknak az átvészelésében. Ezért 2022 januárjától 5 hónapon át a kamaszokat érintő legfontosabb témákról fogunk meghívott vendégekkel és szakemberekkel beszélgetni, illetve amint a pandémiás előírások engedik, a gyermekotthonokban élő fiatalokat egy színházi programsorozattal is megszólítjuk majd.

Kiemelt témáink:

2022 január – stressz, szorongás, évkezdés

2022 február – online biztonság és mentális egészség, online bullying

2022 március – serdülőkori depresszió, önbántás, megküzdés

2022 április – étkezési zavarok és testkép

2022 május – függőségek

Hol lesznek elérhetőek a kampányhoz tartozó tartalmaink?

Kamaszoknak: érdemes lesz figyelni az Instagram és a TikTok oldalainkat, mert nagyon izgalmas online beszélgetésekkel készülünk jól ismert influenszerekkel és szakemberekkel a havi témáinkról! Ezen kívül a közösségi média posztjainkban is folyamatosan fogunk megosztani olyan tippeket és információkat, amelyek a mentális egészség megőrzéséről szólnak. Weboldalunkat pedig hasznos cikkekel bővítjük minden hónapban.

Szülőknek: a szülőknek sincs könnyű dolgok ebben az időszakban, ezért a számukra a mentális egészség területén tapasztalt szakemberekkel készült podcast sorozatot indítunk, illetve gyermekvédelemben jártas szakemberekkel készítünk interjúkat is. Ezen kívül hamarosan indul email kurzusunk, amelyben a segítő beszélgetés alapjaival fogjuk megismertetni a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a kezükbe, amelyek segítik a kamaszok gyerekek lelki támogatását a pandémia alatt.

Online kurzus: 5 részes kurzusunkat erre a linkre kattintva tudod végignézni.

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.

Projektjeink

Beszélj róla!

Beszélj róla!

Az idén 30 éves Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány az UNICEF-fel együttműködésben bátorítja a fiatalokat, hogy merjenek segítséget kérni és beszélni róla, ha nehézségekkel küzdenek.

Felelős Felnőtt

Felelős Felnőtt

Mit jelent az, ha valaki felelős felnőtt? Akkor is lehetek az, ha nem vagyok sem szülő, sem tanár, és nem is foglalkozom hivatásszerűen fiatalokkal? Mit jelent a felelősség fogalma a gyerekek és a kamaszok perspektívájából? Kiderül a Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányábó…

Serdülők az interneten

Serdülők az interneten

Internetbiztonsággal kapcsolatos iskolai prevenciós programunk fejlesztése a Child Focussal együttműködésben

Deshame II. projekt

Deshame II. projekt

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá!

Deshame I. projekt

Deshame I. projekt

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá!

Hogyan beszélgess gyerekekkel, kamaszokkal a háborúról?

Hogyan beszélgess gyerekekkel, kamaszokkal a háborúról?

A háború híre nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is elérheti és megrázhatja. Fontos, hogy jól reagálj arra, ha egy gyermeket félelemmel, bizonytalansággal tölt el a kialakult helyzet. Ezen az oldalon rengeteg hasznos tippet, cikket találsz összegyűjtve a Kék Von…