Barion Pixel

Projektek

Hogyan beszélgess gyerekekkel, kamaszokkal a háborúról?

2023. július 24.
Hogyan beszélgess gyerekekkel, kamaszokkal a háborúról?

A háború híre nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is elérheti és megrázhatja. Fontos, hogy jól reagálj arra, ha egy gyermeket félelemmel, bizonytalansággal tölt el a kialakult helyzet. Ezen az oldalon rengeteg hasznos tippet, cikket találsz összegyűjtve a Kék Vonaltól, illetve több olyan segítő szervezettől is, akiknek a tevékenységét hasznosnak találjuk a témában.

Ezen az oldalon kifejezetten a gyerekeket és szülőket érintő kérdésekről írunk. Legalul találsz olyan linkeket is, amelyek általánosabb információs – és gyűjtőoldalakra vezetnek. 

Hogyan beszégess gyerekekkel a háborúról?

A háború híre nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is elérheti és megrázhatja. Fontos, hogy átgondoltan reagálj arra, ha egy gyermeket félelemmel, bizonytalansággal tölt el a kialakult helyzet. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány tippjei:

– A legfontosabb, hogy bírd ki és fogadd el az érzéseit, a megnyilvánulásait. Ahogy minden más bizonytalan, nehéz érzelmekkel teli helyzetben, most is az a lényeg, hogy a téma ne legyen tabu és hogy megadd neki azt az érzelmi támogatást, amire szüksége van.

– Ne hagyd magára, ha beszélgetni szeretne a hírekről. Segíts neki kifejezni a gondolatait akár szóban, akár fiatalabb gyerekek esetében rajzolás vagy mesék, zene által.

– Ha szükséglete, hogy megélje a szomorúságot, akár dühöt, bizonytalanságot, akkor légy vele türelmes. Az érzelmeit ne kérdőjelezd meg, ne bagatellizáld, ne sürgesd – az érzelmeiről senki nem tehet. Abban viszont segíthetsz neki, hogy mit kezdjen velük.

– Ne ijedj meg a kérdésektől, de figyelj a gyerek vagy kamasz igényeire, amikor válaszolsz! A korának megfelelő módon próbáld elmagyarázni neki azt, hogy bár az óvodában, iskolában, a hírekben most rémisztő képeket láthat és számára talán érthetelen információkat olvashat, ő most személy szerint biztonságban van.

– Beszélgess vele arról, hogy nem minden hír hiteles, fontos. Mondd el neki, hogy nem kell megijednie minden, az óvódában vagy iskolában keringő pletykától, híreszteléstől.

– Puhatold ki, mit tud, hogyan érez. Válassz egy olyan pillanatot (mondjuk egy családi étkezést), amikor a gyerek kényelmesen, szabadon beszélhet. A lefekvés előtti percek erre nem alkalmasak. Vannak, akik keveset tudnak és látványosan nem is érdeklődnek a téma iránt, mások viszont csak látszólag érdektelenek — ők lehetnek azok, akik csendben aggódnak.

– Megbélyegzés helyett együttérzésre bátorítsd. A konfliktusok könnyen hozhatnak hibáztatást, diszkriminációt emberek és országok felé egyaránt. Fontos, hogy meg tudjon jelenni az együttérzés azok iránt, akik otthonaik elhagyására kényszerültek. A diszkrimináció akkor is megjelenhet, ha egy tőlünk távoli országban zajlik a háború. Bizonyosodj meg róla, hogy a gyereked nem érintett iskolai bullyingban egyik oldalról sem, és emlékeztesd rá, hogy neked bármit elmondhat. Fontos hogy tudja, hogy mindenkinek joga van a biztonsághoz az iskolában és a társadalomban is.

–  Fókuszálj a segítségre! Fontos észben tartania a gyerekeknek, hogy az emberek segítenek egymásnak. Találj pozitív történeteket, amiket megoszthatsz vele. Vedd észre, ha a gyerekben megjelenik a segítő szándék és ezért valamit alkotna, készítene, szervezne, legyen az egy poszter, egy vers a békéről, petícióírás vagy adománygyűjtés. Az érzés, hogy teszünk valamit, segíthet csökkenteni a bénultságot, feszültséget.

– Maradj nyugodt és beszélj hozzá az életkorának megfelelően. A gyerekeknek joguk van tudni, hogy mi történik a világban, de a felnőtté a felelősség, hogy a stressztől távol tartsa őket. Minden szülő saját gyereke legjobb ismerője: beszélj hozzá életkorának megfelelően, figyeld a reakcióját, szorongás szintjét. A gyerekek a felnőttek érzéseit, állapotát figyelik és teszik magukévá. Ne terheld őt a félelmeiddel, ehelyett biztosítsd a gyereket arról, hogy biztonságban van. Emlékeztesd őt arra, hogy sok-sok ember a béke visszaállításán dolgozik a világban. Arra is emlékeztesd, hogy nem minden információ megbízható, amit a neten talál. Fontos, hogy megbízható forrásból származó információkat olvasson, olvass.

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.

Projektjeink

Beszélj róla!

Beszélj róla!

Az idén 30 éves Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány az UNICEF-fel együttműködésben bátorítja a fiatalokat, hogy merjenek segítséget kérni és beszélni róla, ha nehézségekkel küzdenek.

Felelős Felnőtt

Felelős Felnőtt

Mit jelent az, ha valaki felelős felnőtt? Akkor is lehetek az, ha nem vagyok sem szülő, sem tanár, és nem is foglalkozom hivatásszerűen fiatalokkal? Mit jelent a felelősség fogalma a gyerekek és a kamaszok perspektívájából? Kiderül a Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányábó…

Serdülők az interneten

Serdülők az interneten

Internetbiztonsággal kapcsolatos iskolai prevenciós programunk fejlesztése a Child Focussal együttműködésben

Deshame II. projekt

Deshame II. projekt

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá!

Deshame I. projekt

Deshame I. projekt

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá!