Randiszabályok a családban

Előfordulhat, hogy te és a szüleid másképp gondolkoztok a randizásról vagy arról az emberről, akivel találkozni szeretnél. Íme néhány tipp, hogyan menedzseld az ismerkedésről és a párkapcsolatról szóló családi beszélgetéseket.

Randi, család, előítélet?

Minden család másképp viszonyul a randizáshoz. A szüleid vagy gondviselőid különböző okok miatt ellenezhetik azt, hogy randevúkra járj, például mert túl fiatalnak tartanak vagy vallási/kulturális nézeteikből kifolyólag. Az is lehet, hogy nem tiltanak el a randizástól, de nem kedvelik a párodat.

Ha nincs egyetértés közted és a szüleid között ebben a kérdésben, próbálj meg nyugodt körülmények között beszélni velük, és légy kompromisszumkész. Íme néhány forgatókönyv.

A szüleim nem akarják, hogy randizzak

Ha a szüleid nem engedik, hogy randevúkra járj, kérdezd meg őket, miért. Azt gondolják, még túl fiatal vagy? Aggódnak a biztonságod miatt? Félnek, hogy egy párkapcsolat a tanulás rovására menne?

Ha érettnek akarsz mutatkozni, vedd komolyan a kétségeiket. Próbálj meg olyan kompromisszumokat javasolni, amelyek megoldást kínálnak ezekre, például csoportos randizás, hazaérkezés előre megbeszélt időben vagy a partnered bemutatása otthon.

Ha a szüleid nem hajlandók megvitatni veled a kérdést, beszélj egy másik felnőttel, például egy idősebb testvéreddel vagy más rokonoddal, aki segíthet neked jobban megérteni az álláspontjukat, és talán tud hatni rájuk. A 116-111 számon hívható Kék Vonal önkéntesei is segítségedre lehetnek egy olyan megoldás kidolgozásában, amely a szüleidnek vagy gondviselőidnek is megfelel.

Ugyanakkor nem biztos, hogy sikerül elérned, hogy a szüleid meggondolják magukat. Sok családban merev előírások vonatkoznak arra, hogy a fiatalok csak egy bizonyos kor fölött vagy csak házasság céljából randevúzhatnak. Ezek mögött állhatnak vallási, kulturális vagy személyes okok. Az ilyen családokban a randizás kérdése nem képezi alku tárgyát. Néhány kamasz elfogadja ezt, másokat viszont frusztrál vagy dühít.

Ilyenkor érdemes valami reális megoldást keresni. Például mit szólnának a szüleid vagy gondviselőid, ha randizás helyett több barátot szereznél? Elengednének téged moziba egy társasággal, ha egy felnőtt is jelen lenne? Ha ezek az alkuk sem működnek, akkor sajnos egyelőre el kell fogadnod a szüleid szabályait. Emlékezz, a Kék Vonalat bármikor hívhatod, ha beszélni szeretnél valakivel.

A szüleim nem kedvelik a páromat

Nehéz lehet megbirkózni a tudattal, hogy a szüleidnek vagy gondviselőidnek nem szimpatikus az, akivel randizol. Első lépésként próbáld kitalálni, miért éreznek így. Talán a következők miatt aggódnak:

 • A biztonságodért: talán nem tetszik nekik az, ahogy a partnered bánik veled.  Gondold át, hogy ez állhat-e a háttérben, és hogy miként biztosíthatod őket arról, hogy a párkapcsolatod nem jelent veszélyt a biztonságodra és az egészségedre.
 • Hogy felnősz: talán azért nem kedvelik a párodat, mert valójában azt szeretnék, hogy még egyáltalán ne randizgass. Esetleg nehezen birkóznak meg a gondolattal, hogy nemsokára felnőtté válsz.
 • A partnered etnikuma, anyagi helyzete, nemi identitása vagy vallása miatt: egyes szülők előítéletekkel viseltetnek más emberek iránt.
A szüleim aggódnak a terhesség és a nemi betegségek miatt.

A szexuális élet megkezdésével együtt jár a terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek kockázata. A szüleid vagy gondviselőid természetesen szeretnének téged biztonságban és egészségesnek tudni. Ha úgy érzed, nyitottak lennének egy ilyen témájú beszélgetésre, a nyílt és őszinte kommunikáció részedről segíthet eloszlatni az aggodalmaikat. Íme, néhány ötlet:

 • Elmondhatod nekik, hogy megérted a fenntartásaikat, és te is szeretnéd elkerülni ezeket a kockázatokat.
 • Megmutathatod nekik, hogy tisztában vagy a biztonságos szex szabályaival. Ha voltál már nőgyógyásznál, részt vettél szexuális felvilágosító órán, esetleg böngészted az erre szolgáló honlapokat, pl. a yelon.hu-t, beszélhetsz a szüleidnek arról, hogy milyen új információkhoz jutottál.
 • Ha még nem vagy szexuálisan aktív, azt is elmondhatod. A szüleidet bizonyára megnyugtatja majd a tudat, hogy addig nem szexelsz, amíg nem állsz rá készen.

Randizás és diszkrimináció

Előfordulhat, hogy a szüleid vagy gondviselőid találkákkal kapcsolatos szabályai nem csak a biztonságodat szolgálják, hanem az ő előítéleteiket is tükrözik.

Egyes szülők és gondviselők megtiltják vagy helytelenítik, hogy a gyerekeik bizonyos etnikai vagy kulturális hátterű, nemi identitású, vallású vagy tőlük egyéb szempontból különböző partnerrel randizzanak. A folyamatos küzdelem az előítéletekkel rengeteg nehézséggel, stresszel és zavarba ejtő helyzetekkel járhat. Mindez az otthoni légkört is feszültté teheti. 

Mi is az a diszkrimináció?

A diszkrimináció azt jelenti, hogy valaki igazságtalanul bánik a másikkal, vagy ok nélkül negatívan viszonyul hozzá az illető egy jellegzetes tulajdonsága miatt. A diszkrimináció gyakran előítéleteken, feltételezéseken, tudatlanságon vagy félelmen alapul.

Az emberek gyakran diszkriminálnak másokat az alábbiak miatt:

 • bőrszín
 • kultúra
 • vallás
 • etnikai háttér
 • származási hely
 • nemi identitás
 • szexuális irányultság
 • anyagi helyzet vagy pályaválasztás
 • megjelenés
 • képességek
Miért diszkriminálnak valakit a szüleid?

Sok oka lehet annak, hogy a szüleid diszkriminálják a partneredet, például:

 • Előítéletek: téves kép alakult ki bennük a párodról bizonyos negatív előítéletek vagy feltétezések alapján.
 • Félelem: tartanak a randipartneredtől, mert ,,más” mint te és a családod.
 • Saját tapasztalatok: előfordulhat, hogy a korábbi negatív tapasztalataik miatt nem szimpatizálnak bizonyos embercsoportokkal.
 • Társadalmi státusz: aggódhatnak amiatt is, hogy ha olyan emberrel randizol, aki ,,más”, elveszítheted a kultúrádat, a közösségben elfoglalt helyedet vagy mások tiszteletét.
Mit tehetsz a szüleid diszkriminációjával szemben?

Ha a szüleid a saját diszkriminatív látásmódjuk miatt ellenzik, hogy randizz valakivel, a következőket teheted:

 • Beszélgess velük a hozzáállásukról és a hiedelmeikről.
  Kérd meg őket, hogy próbálják megismerni a partneredet, mielőtt ítélkeznek.
 • Kérj meg egy felnőttet, akit a szüleid tisztelnek (pl. egy rokont, tanácsadó szakembert vagy tanárt), hogy beszéljen velük helyetted.
 • Várd meg, amíg a szüleid kicsit nyitottabbá válnak, mielőtt személyesen is bemutatod nekik a párodat.
 • Ne add fel a reményt! Néha már az is nagyon sokat segít, ha átbeszélitek a dolgokat.

Te tudod a legjobban megítélni, hogy egy adott helyzetre miként fognak reagálni a szüleid. Bízz az ösztöneidben, és semmiképpen se tegyél olyat, amivel veszélybe sodorhatod magad vagy a párodat.

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

További cikkek a témában:

Hogyan segíts, ha egy barátod öngyilkos akar lenni

Hogyan segíts, ha egy barátod öngyilkos akar lenni

Kevés rosszabb dolog létezik annál, mint amikor egy barátodat vagy szerettedet szenvedni látod. A depresszió és az öngyilkos gondolatok jelei lehetnek fájóan ordítóak vagy akár egészen apróak. Lehet, hogy nyíltan segítséget kérnek tőled, de az is megtörténhet, hogy...

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

A depresszió egy jól kezelhető betegség. Különösen, ha ezt egy szakember időben megállapítja, és nem marad az érintett a betegséggel egyedül. Ezért nagyon fontos, hogy ha saját magad vagy valaki a környezetedben érintett lehet, kérj segítséget! Amiről ebben a cikkben...

Testi változások a kamaszkorban

Testi változások a kamaszkorban

A testünk a fizikai része annak, akik vagyunk. A részünk, amit mi és mások is minden nap látunk. A testi változások kamaszkorban pedig teljesen normális velejárói a testünk fejlődésének. Amiről ebben a cikkben olvashatsz: A test idővel változik. Milyen testi...

Share This