Sajtóközlemény – A lelki egészség világnapja, október 10.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 26 éve működtet alacsony küszöbű szolgáltatásokat, a lelki és mentális problémák prevenciójáért.

Szervezetünk célja, hogy a gyerekek és fiatalok lelki egészségvédelme nagyobb figyelmet kapjon. 

A figyelemfelkeltés jó eszköze a világnapokról való megemlékezés. A Lelki Egészség Világnapjáról 1992 óta emlékeznek meg minden év október 10-én, a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére.

A 116 111-es európai harmonizált hívószámon elérhető Lelkisegély-vonalon 2018-ban több mint 4500 esetben fordultak gyerekek és fiatal felnőttek lelki egészséget érintő kérdésekkel önkénteseinkhez, munkatársainkhoz. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásból, uniós pályázati projektekből, és adományokból ingyenesen működtethető telefonvonalaink, és online konzultációs felületünk az öngyilkosság prevenció kiemelt eszköze. Közel ezer esetben az öngyilkossági gondolat vagy akut késztetés is megjelent a konzultációkban. Ezek a megkeresők vonalunkon meghallgatást, figyelmet, érzelmi támogatást kaptak, és teret, időt a közös gondolkozásra a megoldás keresés érdekében. A segítő beszélgetés eszközei természetesen nem elegendőek a mentális problémák kezeléséhez, de a 116 111 Lelkisegély-vonal előszobája lehet gyermekvédelmi intézkedéseknek, pszichológiai, gyermekpszichiátriai ellátásnak. Sok hívónk már diagnosztizált pszichés betegséggel él, de nem kap megfelelő ellátást vagy a terápiás segítség mellett is megél nagyon nehéz mélypontokat.

A testi-lelki egészség megőrzése mindenkinek alapvető emberi joga – de a gyerekek jogérvényesítéséhez a felnőttek közbenjárására van szükség. A Kék Vonal alapítói olyan szolgáltatásokat álmodtak meg, ahol a gyerekek szüleik, gyámjaik nélkül, akár azok ellenében kérhetnek segítséget. Naponta 3-4 olyan hívónk van, aki a családjában bántalmazás, elhanyagolás áldozata. Az ő lelki egészségük védelme csak a gyermekvédelem szakembereivel való szoros együttműködésben valósulhat meg. Természetesen egy anonim telefonvonalon nem tudunk minden konzultáció után konkrét segítséget szervezni, de felelősségünk annak kimondása, hogy nincs rendben az a helyzet, amiben a hívó van, a negatív érzései természetesek, érthetők és joga van a segítségre. Egy ilyen üzenet önmagában is oldhatja a megbetegítő bűntudatot és megkönnyítheti, hogy a megkeresőnk később mással is megossza nehézségeit.

A Lelki Egészség Világnapjának kitűzésével a Lelki Egészség Világszövetségnek a figyelemfelkeltésén túl, célja a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni fellépés. A mentális betegségekkel élők stigmatizációja olyan – jogos – félelemeket hoz a sérüléssel, pszichés zavarokkal vagy sajátos nevelési igényekkel élő gyereket nevelő családokba, amik tovább nehezítik a segítés útját.

Felnőtt hozzátartozóknak és szakembereknek sem mindig könnyű felismerni egy pszichés problémákkal, esetleg étkezési zavarral, depresszióval, szorongásokkal küzdő gyermek esetében, hogy mi a gyerek legfőbb érdeke, merre érdemes elindulni, mi lehet hatékony és a gyereknek is elfogadható lépés a lelki egészség felé. Ezekben a dilemmákban is nagyon sokat adhat egy konzultáció, a közös gondolkozás. Gyerekekért aggódó, érdekükben tanácsot kérő felnőttek hívásait a 116 000-ás – szintén európai harmonizált – telefonszámon az Eltűnt és Bántalmazott Gyerekekért Segélyvonalon fogadjuk.

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

További sajtóhírek:

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

Gyerekek, akik hamar megtanulják, hogy szenvedni csak halkan szabad

REMÉNYINÉ CSEKEŐ BORBÁLA, A KÉK VONAL GYERMEKKRÍZIS ALAPÍTVÁNY SZAKMAI VEZETŐJÉNEK JEGYZETEMúlt héten közölte az MTI, hogy vádat emeltek egy nő ellen, aki oly mértékben várt el kitűnő sport- és iskolai teljesítményt a gyerekeitől, hogy azzal már súlyosan...

Lesújtó hírek és adatok a fiatalok mentális egészségéről

Lesújtó hírek és adatok a fiatalok mentális egészségéről

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány első negyedéves statisztikái is alátámasztják azokat a borúlátó gondolatokat, miszerint egyre több fiatal kerül súlyos lelki krízishelyzetbe, egyre több gyermeknek van szüksége mentális segítségre.2023. május 4.  Az elmúlt hetekben...

Share This