Serdülőkori stressz, és a stressz kezelése

Elkezdődött az év és talán éppen most állsz nagyobb változások előtt, legyen az felvételi, vizsgaidőszak, vagy a meghozott újévi fogadalmak betartása. Ezek a döntések, vagy megoldandó feladatok stresszel járhatnak, ami befolyásolhatja a mindennapjaidat.

Amiről ebben a cikkben olvashatsz: 

Mi a stressz? Honnan tudom, ha stresszes vagyok? Mi segíthet? Kihez fordulhatok?

  Mi a stressz?

  Stressznek nevezzük a szervezet reakcióját a bonyolult, nehéz vagy veszélyes helyzetekre. A stressznek több fajtáját is megkülönböztetjük, de ebben a cikkben most a köznyelvben használt értelmezése szerint használjuk a szót.

  A stressz egy természetes állapot és kis mértékben segít abban, hogy az emberek jobban koncentráljanak és minél hamarabb megoldják az előttük álló feladatot. Azonban, ha a stressz mértéke túl nagy, vagy hosszú ideig áll fenn, megnehezítheti a helyzettel való megbirkózást, illetve különböző testi és lelki tüneteket okozhat.

  Honnan tudom, ha stresszes vagyok?

  Az elhúzódó/nagymértékű stressz tünetei:

   

  • Alvási nehézségek
  • Fáradtság érzet
  • Koncentrációs nehézségek
  • Jövővel kapcsolatos negatív gondolatok
  • Fejfájás, nyak- és vállfájás, gyomorproblémák, izomfeszülés, nyomás a mellkasodon, úgy, hogy minderre nincs más orvosi magyarázat
  • Megváltozott étvágy (akár kisebb vagy nagyobb)
  • Folytonos aggodalom érzése a vizsgák / elvégzendő teendők / jövő miatt
  • Az eddig érdekesnek talált tevékenységek nem töltenek már el örömmel.

  Mi segíthet?

  Ebben a részben olyan módszereket ismerhetsz meg, melyek segítenek a stressz csökkentésében és ezáltal a helyzettel való megbirkózásban.

  Írd ki magadból, vagy rajzold le!

  Stresszt okozó helyzetben a negatív gondolatok meggátolhatják, hogy meglásd a teljes képet. A naplóírás, vagy a jegyzetelés segíthet abban, hogy felszínre hozd és kiengedd ezeket az érzéseket, így pedig tisztábban láthatod a lehetőségeidet.

  Az írás nem a te világod? Semmi gond! A rajzolás ugyanolyan hasznos módja az érzelmek kifejezésének.

  Tipp: Firkáld ki a feszültséget! Fogj egy papírt, ceruzát vagy filctollat és állítsd be a telefonodat 60 másodperces visszaszámlálásra. Amikor elindítod az órát, vedd fel a ceruzát/filctollat és próbáld meg minden feszültségedet belefirkálni az előtted lévő lapba. Amikor letelik az egy perc, tedd le a ceruzát. Ezután te döntöd el, mit csinálsz a lappal; kidobhatod, vagy darabokra is tépheted.

   

  Relaxáció

  A relaxáció olyan biztonságos és kellemes tevékenységet jelent, ami segít megnyugodni és összpontosítani. Különböző relaxációs tevékenységek segíthetnek a stressz kezelésében:

  • Zenehallgatás
  • Kellemes fürdő
  • Séta a szabadban
  • Meditáció vagy mindfulness gyakorlat
  • Légzőgyakorlatok, izmok ellazítása

  Tipp1: Amikor stresszesnek érzed magad, adj magadnak egy kis időt, hogy kilépj a helyzetből és próbáld ki az alábbi három lépéses gyakorlatot:

  1. Lazítsd el az állkapcsod
  2. Lazítsd el a homlokodon a bőrt
  3. Engedd, hogy a vállaid ellazuljanak.

  Tipp2: a 4-7-8 légzőgyakorlat.

  A légzőgyakorlatok segítik csökkenteni a feszültséget és lehetővé teszik a test ellazulását. A gyakorláshoz használhatsz videót, például ezt.

  Kép: Pexels

  Tervezés

  Stressz hatása alatt előfordulhat, hogy a megoldandó feladatok túl nagynak és összetettnek tűnnek, ez pedig annyira ijesztővé válhat, hogy akár úgy is érezheted, hogy képtelen vagy megoldani a feladataidat.

  Ha egy nagy projekt közepén vagy, sok házi feladatod van, vagy fontos döntés előtt állsz, nem kell mindent egyszerre megoldanod. Segíthet, ha a nagy feladatot több kisebb részre bontod és egyszerre csak egyet oldasz meg belőle, így nyomon tudod követni a haladásod.

  Tervezd meg, hogy a feladat különböző részeit mikor végzed el és mi az elérendő cél, így lesz időd gondolkodni és az adott részre összpontosítani. Használj naptárt a feldatok megtervezésére, legyenek határidőid. Tartsd a tervedet olyan helyen, ahol gyakran látod – minél színesebb, figyelemfelkeltőbb, annál jobb.

   

  Tarts szünetet

  Ha különböző feladataid vannak, érdmes minden részfeladat után szünetet tartanod. A rövid szünetek lehetőséget adnak a pihenésre és segítenek, hogy amikor visszatérsz a feladathoz, újra tudj összpontosítani.

  Tipp: Ha tanulás közben elvonja a figyelmed a telefonod, többféle letölthető alkalmazás segíthet a figyelem összpontosításában. Pl: Plantie, Focus keeper

   

  Aktivizáld magad

  A testmozgás sokat segít a stressz kezelésében. A mozgás endorfint szabadít fel az agyban (boldogsághormonként is hallhattál róla), ami segít abban, hogy megbirkózz a nehéz érzésekkel és tisztán lásd a megoldáshoz vezető utat.

  A testmozgásnak nem kell feltétlenül sportosnak, vagy versenyszerűnek lennie. Ez lehet séta, úszás, tánc, jóga – próbálj ki néhány dolgot és figyeld meg, melyiket élvezed a legjobban.

  Amikor nagymértékű, vagy időben hosszan tartó stresszt élsz át, tűnhet úgy, hogy nincs időd, vagy energiád mozogni, azonban már egy kis testmozgás is nagy változást hozhat. Ilyenkor is érdemes lehet a tervezés módszerét beiktatni a napodba és meghatározni, hogy mikor és hány percet fogsz mozogni.

   

  Légy türelmes magadhoz

  Ne büntesd magad, ha elhibázol valamit! Nem baj, ha valami nem sikerül, vagy nem sikerül elsőre. Időnként ismerd el magad a kitartásodért is.

   

  Kérj segítséget

  A nehézségekkel nem kell egyedül megbirkóznod. Amikor nagy nyomás nehezedik rád, sokat segíthet, ha beszélgetsz valakivel az érzéseidről, vagy ha segítséget kérsz a megoldásban. Gondold át, miben van szükséged támogatásra és ki tudna neked segíteni. Ez lehet barát, családtag, vagy egy olyan felnőtt, akiben megbízol.

   

  A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

  • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
  • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
  • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
  • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

  Felhasznált források

  • Fejes Renáta (2017). A művészetterápia szerepe a serdülőkori depresszió kezelésében. Párbeszéd, 4, (2).
  • World Health Organization (2020). Doing what matters in times of stress: an illustrated guide. Geneva.
  • Németh Attila, Füredi János (2021). A pszichiátria magyar kézikönyve. Medicina kiadó, Budapest.
  • Childline.org.uk

  Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

  Megosztás:

  Olvass még többet:

  Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

  Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

  Időnként bárki érezheti magát szomorúnak vagy feldúltnak. A depresszió viszont mélyebb, hosszabb ideig tart, és befolyásolhatja a gondolatainkat, érzéseinket és cselekedeteinket. Élet depresszióval: tünetek, okok és kezelésük Időnként bárki érezheti magát szomorúnak...

  Hogyan birkózz meg egy szakítással?

  Hogyan birkózz meg egy szakítással?

  Nem minden kapcsolat tart örökké. Néha a dolgok egész egyszerűen nem működnek, így szakításhoz vezetnek.Miért érnek véget a kapcsolatok? Több különböző oka lehet annak, ha egy kapcsolat véget ér.  A szakítás nehéz. Akár te vagy az, aki be akarja fejezni a kapcsolatot,...

  Interjú Németh Laurával a gyermekkori szorongásról

  Interjú Németh Laurával a gyermekkori szorongásról

  Németh Laura gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pár- és családterapeuta, a SOTE Gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzés oktatója, valamint az MRE Bethesda Gyermekkórház Kamasz-Szakasz Kognitív Viselkedésterápiás...

  Étkezési zavarok és testkép

  Étkezési zavarok és testkép

  Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témáink áprilisban: étkezési zavarok és testkép. A kampányhoz az illusztrációt készítette:...

  Hogyan őrizd meg az egészséges, pozitív testképed?

  Hogyan őrizd meg az egészséges, pozitív testképed?

  Fontos hogy tudd, hogy a közösségi médiában látott képek nagyon sok esetben nem a valóságot tükrözik. A világhírű celebekről készült felvételek legtöbbször valamilyen filter vagy képszerkesztő program használatával kerülnek posztolásra - ezért is nagyon fontos, hogy...

  A testképzavar a fiúkat is érinti

  A testképzavar a fiúkat is érinti

  Amikor a testképzavarról beszélünk, elsőként a lányok jutnak az eszünkbe, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ez a probléma érintheti a fiúkat is. Míg a lányoknál a vékony testalkat utáni vágy az ami meghatározó lehet, addig a fiúk egyre izmosabbak...

  Hogyan támogasd barátodat, aki rosszul érzi magát

  Hogyan támogasd barátodat, aki rosszul érzi magát

  Biztosan Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor láttad hogy egy barátod rosszul érzi magát, de nem tudtad, hogyan szólj hozzá. Ilyenkor emlékezz: ha megszólítod és beszélgetsz vele, már az is nagy segítség lehet a számára!Hoztunk néhány szempontot, amelyek...

  Serdülőkori depresszió, önbántás, megküzdés

  Serdülőkori depresszió, önbántás, megküzdés

  Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témáink márciusban: serdülőkori depresszió, önbántás, megküzdés.A kampányhoz az illusztrációt...

  Online biztonság és mentális egészség, online bullying

  Online biztonság és mentális egészség, online bullying

  Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témáink februárban: a cyberbullying, a grooming és az álhírek.A kampányhoz az illusztrációt...

  Káros tartalmat láttál a TikTokon? Jelentsd be!

  Káros tartalmat láttál a TikTokon? Jelentsd be!

  A TikTok és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány közösen lépnek fel a fiatalok biztonságáért a TikTok Community Partnership programjának keretében. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 1993 óta működteti Magyarországon a 24 év alatti fiatalok számára ingyenesen és név...

  Share This