Szexuális irányultság és nemi azonosság

Van néhány fogalom, amit érdemes tisztába tenni. Olvasd el a cikket a szexuális irányultságról, nemi azonosságról!

Mit jelent a szexuális irányultság és a nemi azonosság?

A szexualitás irányultságod azt mutatja, hogy melyik nemhez vonzódsz testileg és érzelmileg. Vonzódhatsz a férfiakhoz, a nőkhöz, mindkét nemhez, illetve egyikhez sem. A szexuális irányultságod nem választás kérdése. Ez belőled fakad.

A nemed azt mutatja, hogy melyik nemmel azonosítod magad leginkább. Ezt hívjuk nemi orientációnak. Bár születésedkor meghatározták, hogy melyik nemhez tartozol, elképzelhető, hogy ahogy egyre idősebb leszel, mégsem tudod azonosítani magad azzal a nemmel.

Szexualitás

Már a korai éveinktől úgy érezhetjük, hogy vonzódunk az egyik nemhez. Néhányunk számára ez egy bizonytalanságokkal teli időszak lehet, de tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. A Kék Vonalban bármikor szívesen meghallgatunk, ha beszélgetni szeretnél erről.

A szexualitásod felfedezése izgalmas időszak is lehet. Azonosíthatod magadat heteroszexuálisként, melegként, leszbikusként, biszexuálisként, vagy máshogy. Nehéz lehet tudni, hogy hol keress támogatást.

Coming Out – a másság felvállalása

A ‘Coming Out’ az a kifejezés, ami leírja azt az utazást, amit egy ember átél, amikor elfogadja és végül tudatja másokkal a szexuális irányultságát és nemi azonosságát.  

Különböző állomásai vannak ennek a folyamatnak, néhányan hamarabb, mások később állnak készen arra, hogy befogadjanak másokat a világukba, vagy megosszák másokkal a gondolataikat.

A szexualitásod felfedezése azon alapszik, hogy rádöbbenj az érzéseidre. Ezután lehet továbblépni és elfogadni az igazi önmagadat. Végül aztán így tudsz majd teljes életet élni és magadhoz ölelni az életet az igaz valójában.

Homofób viselkedés

A homofób viselkedés előítéleten alapszik. Azok felé irányul, akik nem heteroszexuálisnak vallják magukat. A hiányos tudás áll mögötte. Azért lehet valaki homofób, mert úgy gondolja, hogy ez segít majd neki ’beilleszkedni a tömegbe’.

A homofób viselkedés különösen azok ellen irányulhat, akik úgy érzik, hogy az LMBT közösségbe tartoznak és ezzel is azonosítják magukat. (LMBT: Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek). Az ilyen fajta viselkedés nagyon bántó és ártalmas lehet. Néha akkor tapasztal meg valaki homofób viselkedést magával szemben, amikor coming out-ol, vagyis felvállalja másságát.  

Fontos, hogy szabadon megéld az igazi énedet! Senkinek nincs joga ahhoz, hogy bántson, vagy azt éreztesse veled, hogy veszélyben vagy miatta. Ha úgy érzed, hogy csak azért bántak veled máshogy, mert felvállalod önmagadat, jogod van ahhoz, hogy támogatást kapj. A Kék Vonal mindig elérhető és meghallgat.

24 órában hívhatod a Kék Vonalat a 116-111-es telefonszámon, írhatsz nekünk emailt, vagy csetelhetsz is online a www.kek-vonal.hu oldalon elérhető chatszobánkban. 

Nemi azonosság

A társadalom néha elvárja, hogy a dolgok hogyan működjenek – és a nemiség gyakran ezek közé a dolgok közé tartozik. Nagyon nehéz lehet elszakadni ezektől az elvárásoktól azért, hogy megpróbáld feltárni az igazi énedet.

Az élményeid egyedülállóak a számodra. Az, hogy miként azonosítod magadat (férfiként, nőként, mindkettőként, illetve egyikként sem) kifejezhető az öltözködéssel. Ezzel is meg tudod mutatni az igazi énedet.

A nemi azonosság nem állandó, és előfordulhat, hogy időnként váltasz a nemek között. Az, hogy szabadon felvállalhatod az igazi énedet igazán felemelő lehet.

Fontos észben tartanod, hogy nem vagy egyedül ezen az úton. Van olyan felnőtt, akiben megbízol és akivel beszélhetsz arról, hogyan érzel? A Kék Vonal mindig elérhető, meghallgat és támogat téged. Bármikor hívhatsz minket és beszélgethetsz velünk bizalmasan, és soha nem fogunk elítélni azért, amit mondasz. 

Érzések és érzelmek

Sokféle érzelmet tapasztalhatsz meg elfogadás útján, hogy önmagadként élhess. Elképzelhető, hogy félsz, össze vagy zavarodva vagy akár bármilyen más érzés is a hatalmába keríthet. Akárhogyan is érzel, nem vagy egyedül. Van segítség és támogatást is kaphatsz, ami igazán tud rajtad segíteni.

Mindig van segítség!

Hívhatod a Kék Vonalat a 116-111-es Lelkisegély-vonalon vagy kereseted  Háttér Társaság segélyvonalát is a 137-37-es számon, ha úgy érzed, meghallgatásra, támogatásra, több információra van szükséged. A Háttér is várja az érintett vagy érdeklődő fiataloknak a megkeresését. 

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Időnként bárki érezheti magát szomorúnak vagy feldúltnak. A depresszió viszont mélyebb, hosszabb ideig tart, és befolyásolhatja a gondolatainkat, érzéseinket és cselekedeteinket. Élet depresszióval: tünetek, okok és kezelésük Időnként bárki érezheti magát szomorúnak...

Hogyan birkózz meg egy szakítással?

Hogyan birkózz meg egy szakítással?

Nem minden kapcsolat tart örökké. Néha a dolgok egész egyszerűen nem működnek, így szakításhoz vezetnek.Miért érnek véget a kapcsolatok? Több különböző oka lehet annak, ha egy kapcsolat véget ér.  A szakítás nehéz. Akár te vagy az, aki be akarja fejezni a kapcsolatot,...

Interjú Németh Laurával a gyermekkori szorongásról

Interjú Németh Laurával a gyermekkori szorongásról

Németh Laura gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pár- és családterapeuta, a SOTE Gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzés oktatója, valamint az MRE Bethesda Gyermekkórház Kamasz-Szakasz Kognitív Viselkedésterápiás...

Share This