Szexuális irányultság és nemi azonosság

Van néhány fogalom, amit érdemes tisztába tenni. Olvasd el a cikket a szexuális irányultságról, és a nemi azonosságról!

Mit jelent a szexuális irányultság és a nemi azonosság?

A szexualitás irányultságod azt mutatja, hogy melyik nemhez vonzódsz testileg és érzelmileg. Vonzódhatsz a férfiakhoz, a nőkhöz, mindkét nemhez, illetve egyikhez sem. A szexuális irányultságod nem választás kérdése. Ez egy adottság, ugyanúgy, mint a szemed színe, vagy az, hogy milyen kezes vagy.

A nemi önazonosság azt mutatja, hogy melyik nemhez tartozónak érzed magadat. A születésedkor a szabad szemmel látható biológiai jellemzőid alapján határozták meg a nemedet. Mivel a biológiai nem egy bonyolult, sok tényezőből összeálló dolog, és ezek a tényezők nem mindenkinél mutatnak egyértelműen egy irányba, előfordulhat, hogy ahogyan idősebb leszel, úgy érzed, te nem azzal a nemmel tudsz azonosulni, amilyennek besoroltak.

Szexualitás

Már a korai éveinktől úgy érezhetjük, hogy vonzódunk valamelyik nemhez. Néhányunk számára ez egy bizonytalanságokkal teli időszak lehet, de tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. A Kék Vonalban bármikor szívesen meghallgatunk, ha beszélgetni szeretnél erről.

A szexualitásod felfedezése izgalmas időszak is lehet. Azonosíthatod magadat heteroszexuálisként, melegként, leszbikusként, biszexuálisként, vagy máshogy. Nehéz lehet tudni, hogy hol keress támogatást.

Coming Out – a másság felvállalása

A ‘Coming Out’ az a kifejezés, ami leírja azt az utazást, amit egy ember átél, amikor elfogadja és végül tudatja másokkal a szexuális irányultságát és nemi azonosságát.  

Különböző állomásai vannak ennek a folyamatnak, néhányan hamarabb, mások később állnak készen arra, hogy befogadjanak másokat a világukba, vagy megosszák másokkal a gondolataikat.

A szexualitásod felfedezése azon alapszik, hogy rádöbbenj az érzéseidre. Ezután lehet továbblépni és elfogadni az igazi önmagadat. Végül aztán így tudsz majd teljes életet élni és magadhoz ölelni az életet az igaz valójában.

Homofób viselkedés

A homofób viselkedés előítéleten alapszik. Azok felé irányul, akik nem heteroszexuálisnak vallják magukat. A hiányos tudás áll mögötte. Azért lehet valaki homofób, mert úgy gondolja, hogy ez segít majd neki ’beilleszkedni a tömegbe’.

A homofób viselkedés különösen azok ellen irányulhat, akik úgy érzik, hogy az LMBT közösségbe tartoznak és ezzel is azonosítják magukat. (LMBT: Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek). Az ilyen fajta viselkedés nagyon bántó és ártalmas lehet. Néha akkor tapasztal meg valaki homofób viselkedést magával szemben, amikor coming out-ol, vagyis felvállalja másságát.  

Fontos, hogy szabadon megéld az igazi énedet! Senkinek nincs joga ahhoz, hogy bántson, vagy azt éreztesse veled, hogy veszélyben vagy miatta. Ha úgy érzed, hogy csak azért bántak veled máshogy, mert felvállalod önmagadat, jogod van ahhoz, hogy támogatást kapj. A Kék Vonal mindig elérhető és meghallgat.

24 órában hívhatod a Kék Vonalat a 116-111-es telefonszámon, írhatsz nekünk emailt, vagy csetelhetsz is online a www.kek-vonal.hu oldalon elérhető chatszobánkban. 

Nemi azonosság

Az életünkre sokféle társadalmi elvárás van hatással, és a nemiség témájában is rengeteg ilyen megfelelési kényszerrel találkozhatunk. Nagyon nehéz lehet elszakadni ezektől az elvárásoktól azért, hogy megpróbáld feltárni az igazi énedet.

Az, hogy miként azonosítod magadat (férfiként, nőként, mindkettőként, illetve egyikként sem) kifejezhető például az öltözködéssel. Ezzel is meg tudod mutatni az igazi énedet.

A nemi azonosság nem feltétlenül állandó, és előfordulhat, hogy időnként váltasz a nemek között. Az, hogy szabadon felvállalhatod az igazi énedet igazán felemelő lehet.

Fontos észben tartanod, hogy nem vagy egyedül ezen az úton. Van olyan felnőtt, akiben megbízol és akivel beszélhetsz arról, hogyan érzel? A Kék Vonal mindig elérhető, meghallgat és támogat téged. Bármikor hívhatsz minket és beszélgethetsz velünk bizalmasan, és soha nem fogunk elítélni azért, amit mondasz.

Érzések és érzelmek

Sokféle érzelmet tapasztalhatsz meg elfogadás útján, hogy önmagadként élhess. Elképzelhető, hogy félsz, össze vagy zavarodva vagy akár bármilyen más érzés is a hatalmába keríthet. Akárhogyan is érzel, nem vagy egyedül. Van segítség és támogatást is kaphatsz, ami igazán tud rajtad segíteni.

Mindig van segítség!

Hívhatod a Kék Vonalat a 116-111-es Lelkisegély-vonalon vagy kereseted  Háttér Társaság segélyvonalát is a 137-37-es számon, ha úgy érzed, meghallgatásra, támogatásra, több információra van szükséged. A Háttér is várja az érintett vagy érdeklődő fiataloknak a megkeresését. 

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

Függőségek

Függőségek

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

Share This