Testi változások a kamaszkorban

A testünk a fizikai része annak, akik vagyunk. A részünk, amit mi és mások is minden nap látunk. A testi változások kamaszkorban pedig teljesen normális velejárói a testünk fejlődésének.

Amiről ebben a cikkben olvashatsz:

A test idővel változik. Milyen testi változásokat tapasztalhatsz a serdülőkorban? Mind egyediek vagyunk. Hogyan érezzük magunkat a testünkben? Testkép. Tökéletes test, ideális testkép. Melyek azok a tényezők, amelyek negatívan hathatnak a testképedre? A negatív testkép következményei. Mi az, ami pozitív hatással lehet a testképedre? Beszéljünk róla!

A test idővel változik

A testünk változik, ahogyan öregszünk. Néhány változás elnyerheti a tetszésedet, azonban olyan is előfordulhat, hogy lesz, amit kevésbé kedvelsz majd. A serdülőkor során testünk folyamatos változásokon megy keresztül, elérkezik a szexuális megújulás korszaka, amelynek eredményeként szexualitásunk eléri végleges formáját. Teljesen normális, hogy ezt az időszakot mindenki máshogyan éli meg, mind fizikai, mind pedig érzelmi tekintetben. Van akinél korábban mennek végbe ezek a változások, és van akinél később, de általánosságban a lányok 8-11 éves kor között, a fiúk pedig valamivel később, 11-14 éves korban kezdenek el serdülni. 

Milyen testi változásokat tapasztalhatsz a serdülőkorban?

 • Gyors testmagasság növekedés
 • Testméret és alakváltozások (pl. hízás, izmosodás, lányoknál mellnövekedés)
 • A korábbinál erősebb, akár büdösebb izzadás
 • Bőrproblémák, pattanások megjelenése
 • Test-, és nemi szőrzet megjelenése
 • Erősebb szexuális érdeklődés alakul ki
 • Nemi szervek változásai
 • Lányoknál elérkezik az első menstruáció (erről itt olvashatod cikkünket)
 • Fiúknál jelentkezhet a mutálás, az spontán merevedés, és az éjszakai magömlés

Mind egyediek vagyunk

Ezek a történések olykor ijesztőek, vagy lehangolóak lehetnek számodra, de tudnod kell, hogy ez a folyamat természetes, és ennek a korszaknak a normális velejárója, hogy változik a tested, amelyet mindannyian eltérő módon élünk meg.

Mindenkinek más alakú és méretű a teste, ez egyedivé tesz minket. Nincs tökéletes test, és nincs két pontosan ugyanolyan test.

Hogyan érezzük magunkat a bőrünkben?

A legtöbb napon lehet, hogy boldogok vagyunk és elégedettek a kinézetünkkel, más napokon viszont lehet, hogy meg akarunk változtatni néhány dolgot megjelenésünkön. Ezek normális érzések, amiket mindenki megtapasztal.

Ha szeretnénk, tehetünk változtatásokat, levágathatjuk a hajunkat, sminkelhetünk, vagy edzhetünk, ami formálhat a testalkatunkon.

Minenkinek más és más elvárásai vannak saját maga, illetve mások kinézetével kapcsolatban. Fontos végiggondolnunk, hogy mi minden formálja ezeket az elvárásainkat.

A magazinok, televíziós műsorok vagy filmek például azt sugallhatják, hogy egy bizonyos alkat vagy méret a legjobb. Ez kihathat a saját testképünkre.

Fontos, hogy őrizzük meg a fizikai egészségünket, hogy a testünk a lehető legjobban működjön. Az egészségmegőrzés módjai egyénenként eltérőek lehetnek, de ha egészségesek vagyunk, akkor jobban esik az evés, az mozgás, és jól tudunk aludni is.

Kép: Unsplash

Testkép

A testkép az, ahogyan a külsődről, a testedről gondolkodsz, illetve, hogy milyen érzések vannak benned a saját testeddel kapcsolatban, és hogyan érzed magad a bőrödben. Az egészséges testkép fenntartása serdülőkorban, a jelentős fizikai és érzelmi változások időszakában nehéz lehet.

Testünkről, már egészen a korai gyermekéveinkben véleményt alkotunk. A kutatások szerint már a 3 éves gyermekeket is érinthetik a testképükkel kapcsolatos problémák, zavarok. Sok dolog befolyásolja, hogyan látják a gyermekek önmagukat, és kiemelten fontos ebben a folyamatban a szülők szerepe, hogy a megfelelő módon segítsék gyermekeiket a pozitív testkép, és ezáltal az önbecsülés kialakításában.

Az, hogy hogyan látod önmagadat, befolyásolhatja életed minden területét – akár negatívan, akár pozitívan is. Kihatással lehet rövid vagy hosszútávú döntéseidre, az emberekkel való kapcsolataidra, a barátságok kialakítására, az új dolgok kipróbálása iránti nyitottságodra, vagy akár a továbbtanulás területén is éreztetheti a hatását.

Éppen ezért nem hanyagolhatjuk el az egészségügyi következményeket sem. Az alacsony önértékeléssel bíró emberek nagyobb valószínűséggel küzdenek depresszióval vagy lesznek szorongók. A depresszió átélése és annak kezelése súlygyarapodást okozhat, ami még rosszabbá teszi a helyzetet, és még inkább elmélyíti a már amúgy is alacsony önbecsülést. Egy másik gyakori következmény az étkezési zavar kialakulása. Ezek mindegyike negatív hatással lehet egészségedre. A testkép fogalmáról ide kattintva tudhatsz meg többet. 

Tökéletes test, ideális testkép

Nehéz figyelmen kívül hagyni azt a torzító hatást, ami a tévékből, magazinokból vagy az internetről zúdul felénk naponta, mint ’ideális testkép’. Az a helyzet, hogy a ’tökéletes’ test valójában nem létezik, legalábbis nem a médiában közölt módon. A fényképeket gyakran szerkesztik, hogy vékonyabbá tegyék a modelleket vagy ’kijavítsanak’ bizonyos testi adottságokat, jellemzőket (pl. bőrhibák, striák eltüntetése). Ebből is látszik, hogy a ’tökéletes’ test hajszolása csak csalódással végződhet. Ez rossz önértékeléshez vezet, ami kihatással lehet az életed minden más területére is.

A negatív testkép leggyakrabban a lányok mindennapjait teszi küzdelmessé, azonban a fiúk is ugyanúgy szenvedhetnek ettől. Náluk inkább a testmagasság, a szerintük nem elegendő izomzat vagy éppen a kockás has hiánya okoz gondokat a testképükkel kapcsolatban. Egy kutatási tanulmány megállapította, hogy a túlsúlyos fiúk nagyobb valószínűséggel szenvednek depresszióban, mint a túlsúlyos lányok. A lányoknál valószínűbb, hogy a negatív testkép evészavarokban mutatkozik meg.

Melyek azok a tényezők, amelyek negatívan hathatnak a testképedre?
 • Természetes vagy várható súlygyarapodás, és a pubertás okozta egyéb változások
 • Kortársak által gyakorolt nyomás a kinézetre vonatkozóan
 • A közösségi média és más média felületek által közvetített tartalmak, amelyek az ideális testet fittnek, vékonynak vagy izmosnak ábrázolják, és arra ösztönzik a felhasználókat, hogy irreális vagy elérhetetlen testideálokat kergessenek
 • Negatívan befolyásoló tényező lehet az is, ha egy szülő túlságosan aggódik saját vagy gyermeke súlya, megjelenése miatt
 • Vagy ha olyan tartalmakat látsz, ahol a tinédzsereket nem független, gondolkodó személyekként jelenítik meg, hanem szexuális, és esztétikai tulajdonságaikat kihangsúlyozva (szexuális tárgyiasítás)
A negatív testkép következményei

Azok a tizenévesek, akik nincsenek megelégedve kinézetükkel, sokat bántják magukat bizonyos testrészeik, megjelenésük miatt, nagyobb arányban vannak kitéve az alábbiaknak:

 • Kevés önbizalom, önbecsülés
 • Depresszió
 • Táplálkozási és növekedési problémák
 • Táplálkozási zavarok (étvágytalanság: a leggyakoribb étkezési rendellenesség, bulimía: a kontrollálatlan evés, és megtisztulás ördögi köre, anorexia: kóros soványság, falásroham: elhízáshoz vezet

Az is elő szokott fordulni, hogy valaki dohányzással, táplálékkiegészítők szedésével vagy műtéttel próbálja kontroll alatt tartani a testsúlyát, azonban ezek nemcsak fizikailag nem tesznek jót, különösen egy fejlődő szervezet számára, de a figyelmedet is elvonják arról, hogy a problémák valódi okára tudj koncentrálni. A táplálkozási zavarok tüneteiről itt olvashatsz hosszabban. 

Mi az, ami pozitív hatással lehet a testképedre?

Törekedj a rendszeres testmozgásra, ez lehet bármi, ami örömet okoz. Futás, tánc, úszás, vagy bármi egyéb, amit szívesen végzel heti 1-2, vagy ha kedved tartja  akár több órában is. 

 • Igyekezz kiegyensúlyozottan táplálkozni, hogy egészséges maradj!
 • Tudatosan figyelj rá, hogy miket nézel, olvasol, kiket követsz a közösségi oldalakon, vagy milyen termékeket vásárolsz, és azok milyen hatással vannak rád!
 • Senki sem tökéletes! Hogyha azon kapod magadat, hogy összehasonlítod külsődet a barátaid vagy ismert emberek, influenszerek, hírességek online megjelenő képeivel, videóival, ne feledd, hogy ezek a felvételek nagyon gyakran megszerkesztve, különböző filterek alkalmazásával kerülnek posztolásra.
 • Légy olyan emberek között és kövess olyan embereket, akik jó érzést keltenek benned, és akiknek a társaságában magabiztosnak érezheted magadat. Nincs rendjén, hogy rosszul bánjanak veled megjelenésed, származásod, kulturális szokásaid vagy szexuális irányultságod miatt.

Plusz egy tipp: próbálj meg leírni 3 olyan tulajdonságot, amit szeretsz magadon, amivel elégedett vagy, és olvasd el ezt a listát minden reggel.

Beszéljünk róla!

Ha aggódsz a változások miatt, fontos, hogy ezt megoszd valakivel. Van olyan felnőtt akiben megbízol, és akivel beszélhetsz, például egy szülő vagy egy tanár?

Az orvosod is segíthet, ha félsz vagy nem érted, hogy mitől változik a tested. A munkája része, hogy segítsen megküzdeni az ilyen változásokkal. Valószínűleg nem te leszel az első, aki kérdéseket tesz fel neki ezzel kapcsolatban, és ne aggódj, nincs rossz vagy buta kérdés!

A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

 • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
 • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
 • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
 • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Megosztás:

Olvass még többet:

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Interjú Flach Richárddal a nem-szuicidális önsértésről

Flach Richárd óvoda- és iskolapszichológus, valamint a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Doktori Iskola PhD-hallgatója. Érdeklődési és kutatási területe a serdülő- és fiatal felnőttkori krízisek, határhelyzeti események, különös tekintettel az öngyilkosságra...

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Anorexia: az egyik legmagasabb halálozású pszichiátriai betegség

Egy olyan korban és társadalomban élünk, ahol a külső megjelenés sokszor talán a legfontosabbnak tűnő érték. Ám ha túlzott mértékben próbálunk megfelelni a jelenlegi szépségideálnak, könnyen elveszíthetjük az egészséges viszonyulást saját testünkhöz. A testképzavar és...

Függőségek

Függőségek

Fontos vagy! - Kamasz krízisek a koronavíruson innen és túl. A Kék Vonal és a dm - Drogrie Markt Magyarország közös kampánya a kamaszok mentális egészségéért. Kiemelt témánk májusban: függőségek. A kampányhoz az illusztrációt készítette: MargarétaLány (Martos Juli)...

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ismerek valakit, aki bántja önmagát

Ha ismersz valakit, aki szándékosan bántja önmagát (pl. vagdossa magát), fontos, hogy megértsd, valószínűleg a barátod egy nagyobb problémával küzd, aminek az önsértés egy része, esetleg így próbálja a lelki fájdalmát kívülre helyezni és elviselni. Légy türelmes vele...

Mi az a bántalmazás?

Mi az a bántalmazás?

Szabad beszélni arról, ha bántanak A bántalmazás soha sincs rendben. Sosem a te hibád, ha bántanak téged. Függetlenül attól, hogy min mész éppen keresztül, fontos, hogy elmondd valakinek, mi történik.  Van olyan felnőtt, akiben megbízol, és akivel meg tudod osztani,...

Share This