Barion Pixel

Tudástár

Az UNICEF tanácsai: hogyan beszélj a gyerekekkel a háborúról?

2024. május 23.
Az UNICEF tanácsai: hogyan beszélj a gyerekekkel a háborúról?

Éljünk bárhol is a világon, a háborús hírek félelmet, szomorúságot, dühöt, szorongást keltenek bennünk. Szülőként figyelni kell arra, hogy ilyenkor a gyerekeknek még nagyobb szükségük van a biztonság megélésére. Hogyan tudjuk ezt megadni nekik? Íme néhány tanács, hogyan beszélj gyermekeddel a háborúról.

1. Puhatold ki, mit tud, hogyan érez

Válasszunk egy olyan pillanatot (mondjuk egy családi étkezés), amikor a gyerek kényelmesen, szabadon beszélhet. A lefekvés előtti percek erre nem alkalmasak. Vannak, akik keveset tudnak és látványosan nem is érdeklődnek a téma iránt, mások viszont csak látszólag érdektelenek — ők lehetnek azok, akik csendben aggódnak. 

Kisebbekkel a rajzolás, mesélés segíthet elkezdeni a beszélgetést. A gyerekekhez nagyon sokféleképpen juthatnak el a hírek, ezért fontos, hogy feltérképezzük, mit látnak, hallanak a hírekből, osztálytársaktól. Egy beszélgetés jó alkalom arra, hogy korrigáljuk, pontosítsuk az információkat. 

A háborús főcímek, képek folyamatos áramlása azt az érzetet keltheti, hogy a krízis körülveszi őket. A kisebb gyerekek nem tudnak különbséget tenni a képernyőn látott képek és a személyes valóság között, könnyen hihetik, hogy közvetlen veszélyben vannak, még akkor is, ha az távol van tőlük. Az idősebb gyerekek a közösségi médiában látott tartalmak miatt, és a háborús konfliktus kiszélesedése miatt aggódhatnak. 

Fontos, hogy ne bagatellizáljuk vagy csökkentsük a bennük lévő érzéseket, gondolatokat. Még akkor se, ha olyasmiket kérdeznek, hogy “Mi is meg fogunk halni?” Nyugtassuk meg őket, hogy ez nem fog megtörténni, de próbáljuk meg kitalálni, hogy mit hallottak és közvetlenül miért aggódnak. Ha megértjük, honnan jön az aggodalom, könnyebb őket megnyugtatni. 

Fogadjuk el az érzéseiket, mutassuk meg, hogy teljes figyelmünkkel jelen vagyunk és emlékeztessük őket arra, hogy bármikor beszélhetnek velünk vagy egy másik megbízható felnőttel. 

2. Maradj nyugodt és beszélj hozzá életkorának megfelelően

A gyerekeknek joguk van tudni, hogy mi történik a világban, de a felnőtté a felelősség, hogy a stressztől távol tartsa őket. Minden szülő saját gyereke legjobb ismerője: beszéljünk hozzájuk életkoruknak megfelelően, figyeljük a reakciókat, szorongás szintjüket. A gyerekek a felnőttek érzéseit, állapotát figyelik és teszik magukévá. ne terheljük őket a félelmeinkkel. 

Biztosítsuk a gyerekeket arról, hogy biztonságban vannak. Emlékeztessük őket arra, hogy sok-sok ember a béke visszaállításán dolgozik a világban. Arra is emlékeztessük őket, hogy nem minden információ megbízható, amit a neten találnak. Fontos, hogy megbízható forrásból származó információkat olvassanak, olvassunk. 

3. Megbélyegzés helyett együttérzés

A konfliktusok könnyen hozhatnak hibáztatást, diszkriminációt emberek és országok felé egyaránt. Fontos, hogy meg tudjon jelenni az együttérzés azok iránt, akik otthonaik elhagyására kényszerültek.

A diszkrimináció akkor is megjelenhet, ha egy tőlünk távoli országban zajlik a háború. Bizonyosodjuk meg róla, hogy a gyerekünk nem érintett iskolai bullyingban egyik oldalról sem, bátorítsuk, hogy bármit elmondhat. Emlékeztessük rá, hogy mindenkinek joga van a biztonsághoz az iskolában és a társadalomban is. 

4. Fókuszáljunk a segítségre!

Fontos tudnia a gyerekeknek, hogy ez emberek segítenek egymásnak. Találjunk pozitív történeteket. Vegyük észre, ha a gyerekben megjelenik a segítő szándék és ezért valamit alkotna, készítene, szervezne, legyen az egy poszter, egy vers a békéről, petícióírás vagy adománygyűjtés. Az érzés, hogy teszünk valamit, segíthet csökkenteni a bénultságot, feszültséget. 

5. Zárjuk óvatosan beszélgetést!

Figyeljünk rá, hogy a beszélgetés végén ne maradjon stresszben a gyerek. Ezt megfigyelhetjük a testbeszéd, légzés, hangtónus változásában. Emlékeztessük őket, hogy vigyázunk rájuk és meghallgatjuk őket bármikor, amikor aggódnak. 

6. Figyeljük a változásokat

A stresszben lévő gyerekek különböző módokon „jelzik” az állapotukat, figyeljünk ezekre a jelekre. A fiatalabb gyerekek lehet, hogy többet szeretnének ölben lenni, a tinédzserek mutathatnak erőteljesebb dühöt vagy lehangoltságot. Ezek teljesen normális stresszreakciók egy rövid ideig, viszont ha hosszabban tartanak, akkor lehet, hogy szükség van szaksegítségre. 

Segíthetjük őket abban, hogy alkalmazzanak hasi légzést: 

  • 5 mély légzés – 5 másodpercig orron belégzés, 5 másodpercig szájon kilégzés. 
  • Magyarázzuk el, hogy belégzésnél fújja fel a hasát, mintha egy lufi lenne, kilégzésnél pedig lassan eressze le a „lufit”. 

Ha csak elalvás előtt van lehetőségünk a témáról beszélgetni, mindenképpen valami pozitív dologgal zárjuk a napot. (pl. egy kedvenc mese elolvasása)

7. Szabjunk határt a híreknek!

Figyeljünk rá, hogy a nagyobb gyerekek mennyi hírt olvasnak, néznek. Kapcsoljuk ki a TV-t. Nagyobb gyerekkel őszintén beszélgethetünk arról, hogy miért nem tesz jót, ha folyamatos hír áradatnak tesszük ki magunkat. 

8. Magunkra is vigyázzunk

Jobban tudunk segíteni, ha mi magunk is figyelünk arra, hogy milyen állapotban vagyunk. Korlátozzuk a hírfogyasztást és iktassunk be a mindennapjainkba olyan tevékenységeket, amelyek feltöltenek, megnyugtatnak, segítenek kikapcsolni. 

Forrás: https://www.unicef.org/parenting/how-talk-your-children-about-conflict-and-war

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.

Hasznos tippek és infók

Lilla története – a szerelem záloga
Videó
#így segít a Kék Vonal

Lilla története – a szerelem záloga

A filmért köszönet a Nobodys Children Foundation szervezetének és az Európai Unió támogatásának! Készült a Don’t lose! projekt keretében.

A filmért köszönet a Nobodys Children Foundation szervezetének és az Európai Unió támogatásának! Készült a Don’t lose! projekt keretében.

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – 2. tananyag
E-learning
#cyberbullying
#sexting
#jelentés
#egészséges kapcsolatok

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – 2. tananyag

Tanárként, gyerekekkel dolgozó szakemberként gyakran találkozhatunk a kortárs online szexuális zaklatás legkülönbözőbb eseteivel. Sokszor felkészületlenül érik a felnőtteket ezek a helyzetek, nem…

Tanárként, gyerekekkel dolgozó szakemberként gyakran találkozhatunk a kortárs online szexuális zaklatás legkülönbözőbb eseteivel. Sokszor felkészületlenül érik a felnőtteket ezek a helyzetek, nem ismerik a jelenséget, nem tudják hogyan reagáljanak rá, hogyan előzzék meg…

Bajban vagy? Hívd a Kék Vonalat!
Videó
#cyberbullying
#bántalmazás
#gyász
#egészséges kapcsolatok
#így segít a Kék Vonal
#lelki egészség
#megküzdés
#öngyilkosság
#online biztonság
#önsértés
#sexting
#stressz
#szexualitás
#szökés/eltűnés

Bajban vagy? Hívd a Kék Vonalat!

Van amikor a meghallgatás és a beszélgetés nem elég. Ha bajban vagy és lemondasz az anonimitásról, a Kék Vonalnál konkrét segítséget is…

Van amikor a meghallgatás és a beszélgetés nem elég. Ha bajban vagy és lemondasz az anonimitásról, a Kék Vonalnál konkrét segítséget is tudunk szervezni számodra:  116 111

Csak egy vicc? Szexualizált cyberbullying 9-12 évesek között - módszertani csomag
Módszertani csomag (pdf)
#cyberbullying
#sexting
#jelentés
#egészséges kapcsolatok

Csak egy vicc? Szexualizált cyberbullying 9-12 évesek között - módszertani csomag

Az oktatási csomag segítséget nyújt pedagógusoknak és gyerekekkel foglalkozó szakembereknek, hogy könnyebben tudjanak beszélgetni és közösen gondolkodni a problémás online viselkedésről és…

Az oktatási csomag segítséget nyújt pedagógusoknak és gyerekekkel foglalkozó szakembereknek, hogy könnyebben tudjanak beszélgetni és közösen gondolkodni a problémás online viselkedésről és a kortársak közötti internetes zaklatásról. A feladatokat adaptálni, módosítani l…

Van segítség! - óravázlatok
Óravázlatok (pdf)
#öngyilkosság
#megküzdés
#stressz
#önsértés
#segítő beszélgetés

Van segítség! - óravázlatok

A Van segítség! módszertani csomag célja az, hogy segítsen a lelki problémákkal vagy depresszív gondolatokkal küzdő fiataloknak abban, hogy idejében felismerjék, ha…

A Van segítség! módszertani csomag célja az, hogy segítsen a lelki problémákkal vagy depresszív gondolatokkal küzdő fiataloknak abban, hogy idejében felismerjék, ha segítségre van szükségük. Az óravázlatok segítséget nyújtanak a szakembereknek ahhoz, hogy beszélgessenek…

Beleegyezés
Cikk
#szexualitás

Beleegyezés

2016-ban megdöbbentő eredményt hozott a nemi alapú erőszakról készített Eurobarometer-vizsgálat: a magyarok 47 százaléka úgy nyilatkozott, hogy bizonyos körülmények között a szexuális…

2016-ban megdöbbentő eredményt hozott a nemi alapú erőszakról készített Eurobarometer-vizsgálat: a magyarok 47 százaléka úgy nyilatkozott, hogy bizonyos körülmények között a szexuális érintkezés a másik fél beleegyezése nélkül is elfogadható.

A kamaszkor és a férfi test
Cikk
#szexualitás

A kamaszkor és a férfi test

A férfi testtel rendelkezők kamasz korban olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mélyebb beszédhang vagy a gyakoribb spontán erekciók. Jó, ha tudod, mire…

A férfi testtel rendelkezők kamasz korban olyan új dolgokat tapasztalhatnak, mint mélyebb beszédhang vagy a gyakoribb spontán erekciók. Jó, ha tudod, mire számíts a kamaszkor folyamán.