Barion Pixel

Tudástár

Ingyenes online kurzus szülőknek

2023. szeptember 26.
Ingyenes online kurzus szülőknek

A Fontos vagy! kampányunk keretében egy olyan online kurzust készítettünk, amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg a szülőket, azért, hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a kezükbe, melyek segítik a kamaszok, gyerekek lelki támogatását. A kurzus a dm – Drogerie Markt Magyarország támogatásával jöhetett létre.

Kurzusunkkal arra helyzetre szeretnénk reagálni, hogy a pandémia alatt megemelkedtek a családi konfliktusokról szóló hívások száma. A beszélgetések alatt az is kiderült, hogy a gyerekek nehezen fordulnak a szüleikhez, ha viszont mégis megteszik, gyakran félresiklik a szülő-gyermek közötti kommunikáció.

Az öt részes kurzus témái:

  • aktív hallgatás
  • információk, helyzet feltérképezése
  • a szülők közötti kommunikációs stílus, személyes határok
  • nondirektivitás
  • szülőnek lenni nem könnyű

Minden részhez kapcsolódik egy rövid videó, amely elemzésével Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal szakmai vezetője részletezi a segítő beszélgetés alapjait.

1. rész: A Kék Vonalról és az aktív hallgatásról

A szülőknek nagy szerepük van abban, hogy a fiatalok fel tudják dolgozni a pandémia okozta traumákat. A segítő beszélgetés alapja a meghallgatás. Az aktív hallgatás nem egyszerű, fontos hozzá a türelem és a saját gondolatok háttérbe szorítása.

Kattints ide, és nézd végig a kurzus első részét! 

2. rész: Az érzelmi támogatásról és a közös megoldáskeresésről

Ha a gyermek a szüleihez fordul egy problémával, nem feltétlenül azonnal a megoldásra kell fókuszálni. Fontos felméri a fiatal igazi szükségleteit – van, hogy az érzelmi támogatás sokkal nagyobb segítség, mint a tanácsadás. 

Nézd meg a kurzus második részét ezen a linken!

3. rész: A nondirektivitásról, az erkölcsi állásfoglalásról és a szextingről

Egy krízishelyzetben a higgadtság megőrzése a legfontosabb. Egy szülő higgadtságát elősegítheti, ha a szülő bízik a gyermekével való kapcsolatában. A beszélgetés hatékony lehet, ha az áldozathibáztatáson túllép a szülő, és nyitott kérdésekkel segíti a fiatalt a megnyílásban.

Hogyan tudod ezt megtenni? Kattints ide és tanulj különböző kommunikációs technikákról. 

4. rész: A személyes határokról és a szülők közötti kommunikációs stílusról

A pandémia okozta nehézségek miatt a csalásokban is gyarapodtak a konfliktus helyzetek. Fontos, hogy krízisben a család össze tudjon tartani. A gyermekek számára a szülők nyújtják az elsődleges példákat, ezért ahogyan a szülők beszélnek egymással, a fiatal is úgy fog velük, illetve a külvilággal kommunikálni.

Hogyan tudod mindezt pozitívan befolyásolni? Nézd meg a kurzus negyedik részét!

5. rész: A kompetenciahatárokról és arról, hogy szülőnek lenni nem egyszerű

Szülőként sok kihívással kell szembenézni, és rengeteg szerepben kell tudni egyszerre helyt állni. Ezeket a nehézségeket azonban meg lehet beszélni és ki lehet mondani, hogy mindenki számára egyszerűbb legyen az élet.

A kurzus utolsó részében azt tudatod meg, hogy hogyan kommunikálj a saját nehézségeidről szülőként. 

Köszönjük a videóban való közreműködést és a forgatókönyveket Kemény Zsófinak, illetve a Grund Színház színészeinek, Boncsér Sára Lucának és Ferencz Attilának.

Ha beszélgetni szeretnél, hívj minket!   116-111

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.

Hasznos tippek és infók

Csak egy vicc? Szexualizált cyberbullying 9-12 évesek között - óravázlat
Óravázlatok (pdf)
#cyberbullying
#sexting
#jelentés
#egészséges kapcsolatok

Csak egy vicc? Szexualizált cyberbullying 9-12 évesek között - óravázlat

Az óravázlatok segítségével 9-12 éves diákokkal lehet beszélgetni a cyberbullying különböző formáiról. A feladatokat adaptálni, módosítani lehet az adott körülményeknek megfelelően. A…

Az óravázlatok segítségével 9-12 éves diákokkal lehet beszélgetni a cyberbullying különböző formáiról. A feladatokat adaptálni, módosítani lehet az adott körülményeknek megfelelően. A feladatok mellett kiegészítő információk is találhatók, amelyek segítséget nyújtanak a…

Hogyan beszélgess gyerekekkel az ünnepekről?
Cikk
#hogyan beszélgess

Hogyan beszélgess gyerekekkel az ünnepekről?

Mit ünneplünk karácsonykor? Az osztálytársamék miért nem így ünnepelnek? Miért megyünk templomba? Mi miért nem megyünk templomba? Ki hozza az ajándékot? Van,…

Mit ünneplünk karácsonykor? Az osztálytársamék miért nem így ünnepelnek? Miért megyünk templomba? Mi miért nem megyünk templomba? Ki hozza az ajándékot? Van, ahol karácsonykor jön a Mikulás?

Így kérj segítséget… - prezentáció
Prezentáció (ppt)
#így segít a Kék Vonal

Így kérj segítséget… - prezentáció

A prezentáció segítséget nyújt az Így kérj segítséget... óravázlatok használatához. Az óravázlatok célja, hogy 10-13 és 13-18 éves korosztály is megismerkedhessen a…

A prezentáció segítséget nyújt az Így kérj segítséget... óravázlatok használatához. Az óravázlatok célja, hogy 10-13 és 13-18 éves korosztály is megismerkedhessen a segítő beszélgetés erejével, a Kék Vonal elérhetőségeivel és a lelkisegély-vonal által nyújtott...

Gyerekszemmel – Dániel András, Felelős Felnőtt kampány
Cikk
#lelki egészség

Gyerekszemmel – Dániel András, Felelős Felnőtt kampány

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk…

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk kell a gyerekeket a koronavírus-járvány okozta kihívások közepette. 

Lilla története – a szerelem záloga
Videó
#így segít a Kék Vonal

Lilla története – a szerelem záloga

A filmért köszönet a Nobodys Children Foundation szervezetének és az Európai Unió támogatásának! Készült a Don’t lose! projekt keretében.

A filmért köszönet a Nobodys Children Foundation szervezetének és az Európai Unió támogatásának! Készült a Don’t lose! projekt keretében.

Miért marad annyi gyermekbántalmazási eset rejtetten?
Cikk
#bántalmazás

Miért marad annyi gyermekbántalmazási eset rejtetten?

A látencia kutatások szerint egy feltárt gyermekbántalmazási esetre 25 rejtett eset jut. Valóban csak a jéghegy csúcsát látjuk, és rengeteg olyan tényező…

A látencia kutatások szerint egy feltárt gyermekbántalmazási esetre 25 rejtett eset jut. Valóban csak a jéghegy csúcsát látjuk, és rengeteg olyan tényező van, ami megnehezíti a dolgunkat és a bajban lévő gyerekek dolgát is. De érdemes ezekkel tisztában lenni, így talán …

Így kérj segítséget... - videó
Videó
#így segít a Kék Vonal

Így kérj segítséget... - videó

A videó segítséget nyújt az Így kérj segítséget... óravázlatok használatához. Az óravázlatok célja, hogy 10-13 és 13-18 éves korosztály is megismerkedhessen a…

A videó segítséget nyújt az Így kérj segítséget… óravázlatok használatához. Az óravázlatok célja, hogy 10-13 és 13-18 éves korosztály is megismerkedhessen a segítő beszélgetés erejével, a Kék Vonal elérhetőségeivel és a lelkisegély-vonal által nyújtott lehetőségekről.

A segítő kommunikáció alapjai
Videó
#segítő beszélgetés

A segítő kommunikáció alapjai

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány oktatási segédanyaga szakembereknek és érdeklődőknek a segítő kommunikáció alapjairól. A tananyag a nemzetközi DeShame projekt részeként készült…

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány oktatási segédanyaga szakembereknek és érdeklődőknek a segítő kommunikáció alapjairól. A tananyag a nemzetközi DeShame projekt részeként készült azzal a céllal, hogy betekintést nyújtson a felnőtteknek, a gyerekekkel hivatásszerűen f…