Barion Pixel

Tudástár

Gyerekszemmel – Berg Judit, Felelős Felnőtt kampány

2023. szeptember 8.
Gyerekszemmel – Berg Judit, Felelős Felnőtt kampány

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk kell a gyerekeket a koronavírus-járvány okozta kihívások közepette. 

Kampányunk során ismert szakembereket, művészeket, döntéshozókat kértünk meg arra, hogy segítsenek definiálni a ‘Felelős Felnőtt’ fogalmát. A felkért írók, költők olyan szövegrészleteket osztottak meg velünk, melyek a gyerekek perspektívájából mutatják be a világot. Az alábbi írást Berg Judit író ajánlásával tesszük közre. 

Tegyünk együtt azért, hogy bármilyen problémáról is legyen szó, a fiatalok érdekei képviselve legyenek, és a bajba, vagy veszélybe került gyerekek segélykiáltását meghallja a felnőtt társadalom!

Berg Judit – Szakítás (részlet)

Az erdőben sétáltunk, amikor kimondta. Megtorpantam. Nem értettem. Döbbenten meredtem rá, de közben éreztem, hogy elakad a lélegzetem, a gyomrom gombóccá zsugorodik, a vér pedig olyan erővel tódul a fejembe, hogy lüktetni kezd tőle a dobhártyám, és az ájulás kerülget. A szerveim hamarabb felfogták, mit jelent az a négy hang, amit mély hangján, szívdobogtatóan szép ajkai közül kipréselt. VÉGE.

– Nem értem – hebegtem, és a karja felé kaptam, mert fordult velem egyet a világ, és féltem, hogy a következő pillanatban orra bukom.

Félreértette a mozdulatot, ingerülten arrébb húzódott.

– Hagyjuk ezt! – mondta mérgesen. – Mit nem értesz?

– Mi az, hogy vége? Az nem lehet. Hiszen szeretjük egymást – súgtam elhalóan.

– Hát éppen ez az. Hogy már nem. Jó volt veled, de ez a kapcsolat teljesen kihűlt. Ne mondd, hogy nem tűnt fel!

– Akkor javítsuk meg! Mondd el, hogy mi bánt! Együtt biztos találunk megoldást.

– Figyelj, Janka! Én már nem akarok megoldást találni. Barátok lehetünk, de más nem!

– De én nem akarok a barátod lenni! Hiszen szeretlek! – hadartam, és éreztem, ahogy az arcomon végigcsurognak az első könnyek.

– Márpedig az útjaink ezentúl különválnak – jelentette ki határozottan. 

– Ne csináld ezt, kérlek! – néztem rá, és már a szám széle is remegett kitörni készülő zokogástól.

– Ne sírj! Hazakísérlek – lépett közelebb, és most először vegyült némi gyengédség a hangjába.

– Ne kísérj haza, ha nem szeretsz! – néztem rá könyörgően, hátha megesik rajtam a szíve, ellágyul, és rájön, mekkora butaságot mondott. Hiszen tegnap még, amikor a buszmegállóban csókolóztunk, nagyon is szeretett! Nem lökhet el magától, amíg a hangja képes ilyen féltőn szólni hozzám. Úgy kapaszkodtam ebbe az egyetlen szalmaszálba, mintha az életem múlna rajta. De ő újra hátrébb lépett, és a hangja ismét érzéketlenül csengett.

– Gyere! Meglátod, jobb lesz így mindkettőnknek. Hamar találsz magadnak valaki mást!

– De én csak téged akarlak – nyögtem, ám hirtelen jeges rémület hasított belém. – Te már találtál is, igaz?

– Hát, azt nem mondanám, hogy találtam – jött zavarba Dávid –, de mondjuk, elképzelhető, hogy hamarosan… izé.

– Hagyj békén! Tűnj innen! – ordítottam magamon kívül. – Látni se bírlak!

– Janka, ez hiszti! Fejezd be! – próbálta újra átvenni az irányítást, de én már nem figyeltem rá. A fájdalom, kétségbeesés és megalázottság olyan erővel kavargott bennem, hogy szinte minden kapcsolatom megszűnt a külvilággal. Lüktető fejemben egyetlen érzés fogalmazódott meg: egyedül kell maradnom, amíg átgondolom, mi történt velem, és hogyan tovább.

– Nem maradhatsz egyedül az erdőben! – próbálkozott Dávid, de velem többé nem lehetett beszélni. Sírva üvöltöttem, hogy takarodjon, egészen addig, amíg végül vállat vont és faképnél hagyott. Akkor végre lekuporodtam egy fa tövébe, és átadtam magam a zokogásnak.

Nem tudom, mennyi idő telhetett el így, és arra sem emlékszem, hogy jutottam haza. Rémlik, hogy a sok sírástól még az erdőben hányni kezdtem, bár szinte teljesen üres volt a gyomrom. Hazafelé menet vettem magamnak egy doboz cigit, simán kinézek tizennyolcnak, senki sem kérdezte, hány éves vagyok. 

Otthon bezárkóztam a szobámba, hogy senkivel se kelljen beszélnem. Az éjszaka hosszú sírásokkal és rövid, nyugtalan alvással telt, másnap reggel pedig egy feldagadt arcú, karikás szemű zombi nézett vissza rám a tükörből. Kizárt, hogy én ma bemenjek az iskolába, ezt az egy napot remekül kibírják nélkülem, nyilván fel se fog tűnni senkinek, hogy nem vagyok ott.

(A teljes novella a Szakítós c. antológiában jelent meg a Menő Könyvek gondozásában, 2018-ban)

Eredeti fotó: Kenéz Kíra (Berg Judit hozzájárulásával publikálva)

A fiatalok mentális egészségének megőrzése kiemelten fontos számunkra. Ezért weboldalunkon szülők számára készült cikkek, projektek és e-learning anyagok, illetve szakemberek számára ingyenesen letölthető óravázlatok, tanári kézikönyvek, kutatási eredmények is találhatók. Felelős felnőttnek lenni kihívás, de a Kék Vonalhoz szülőként, gyerekekkel foglalkozó szakemberként is fordulhatsz kérdéseiddel a 116-000-ás anonim vonalunkon.

A Kék Vonal 1993 óta segíti a bajba jutott gyerekeket és az értük aggódó felnőtteket. Ha szerinted is fontos a munkánk, akkor kérjük hogy támogasd az alapítványt az adód 1%-nak felajánlásával, egyszeri vagy rendszeres anyagi támogatással, vagy vásárolj kedvedre a webshopunkban! Adományoddal segélyvonalaink működését támogatod.

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.

Hasznos tippek és infók

Hogyan beszélgess gyerekekkel a videójátékokról?
Cikk
#hogyan beszélgess

Hogyan beszélgess gyerekekkel a videójátékokról?

Manapság egyre több időt tölthetnek a gyerekek képernyő előtt. Kíváncsi vagy, hogy mit csinál ilyenkor? Aggódsz, hogy hová vezethet ez? Adunk néhány…

Manapság egyre több időt tölthetnek a gyerekek képernyő előtt. Kíváncsi vagy, hogy mit csinál ilyenkor? Aggódsz, hogy hová vezethet ez? Adunk néhány tippet arról, hogyan beszélgess gyerekekkel a videójátékokról.

Hogyan beszélgess gyerekekkel, kamaszokkal a háborúról?
Cikk
#hogyan beszélgess

Hogyan beszélgess gyerekekkel, kamaszokkal a háborúról?

A háború híre nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is elérheti és megrázhatja. Fontos, hogy jól reagálj arra, ha egy gyermeket…

A háború híre nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is elérheti és megrázhatja. Fontos, hogy jól reagálj arra, ha egy gyermeket félelemmel, bizonytalansággal tölt el a kialakult helyzet. Ezen az oldalon rengeteg hasznos tippet, cikket találsz összegyűjtve a Kék Von…

Állítsuk meg együtt az online szexuális zaklatást!
Videó
#cyberbullying

Állítsuk meg együtt az online szexuális zaklatást!

A film a Ne Hagyd Szó Nélkül! kampány keretében készült. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a zaklatás semmilyen körülmények között…

A film a Ne Hagyd Szó Nélkül! kampány keretében készült. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a zaklatás semmilyen körülmények között sem fogadható el, és mindannyian tehetünk ellene.

Interjú – Dr. Almási Kitti, Felelős Felnőtt kampány
Interjú
#stressz

Interjú – Dr. Almási Kitti, Felelős Felnőtt kampány

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, író és előadóként is ismert. Mindent megtesz, hogy minél több emberhez eljutva segítsen a kudarcok tanulásként való…

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, író és előadóként is ismert. Mindent megtesz, hogy minél több emberhez eljutva segítsen a kudarcok tanulásként való megélésében, önmagunk elfogadásában, kapcsolataink kezelésében. 

Engedd ki: hogyan küzdj meg a szomorúsággal?
Cikk
#megküzdés

Engedd ki: hogyan küzdj meg a szomorúsággal?

Nem baj, ha időnként szomorú vagy. Fontos, hogy tudd, mit tegyél akkor, ha az érzés már kezd túl sok lenni (vagy ha…

Nem baj, ha időnként szomorú vagy. Fontos, hogy tudd, mit tegyél akkor, ha az érzés már kezd túl sok lenni (vagy ha már folyamatosan szomorúnak érzed magad).

A segítő kommunikáció alapjai
Videó
#segítő beszélgetés

A segítő kommunikáció alapjai

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány oktatási segédanyaga szakembereknek és érdeklődőknek a segítő kommunikáció alapjairól. A tananyag a nemzetközi DeShame projekt részeként készült…

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány oktatási segédanyaga szakembereknek és érdeklődőknek a segítő kommunikáció alapjairól. A tananyag a nemzetközi DeShame projekt részeként készült azzal a céllal, hogy betekintést nyújtson a felnőtteknek, a gyerekekkel hivatásszerűen f…

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – 4. tananyag
E-learning
#cyberbullying
#sexting
#jelentés
#egészséges kapcsolatok

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – 4. tananyag

Tanárként, gyerekekkel dolgozó szakemberként gyakran találkozhatunk a kortárs online szexuális zaklatás legkülönbözőbb eseteivel. Sokszor felkészületlenül érik a felnőtteket ezek a helyzetek, nem…

Tanárként, gyerekekkel dolgozó szakemberként gyakran találkozhatunk a kortárs online szexuális zaklatás legkülönbözőbb eseteivel. Sokszor felkészületlenül érik a felnőtteket ezek a helyzetek, nem ismerik a jelenséget, nem tudják hogyan reagáljanak rá, hogyan előzzék meg…