Barion Pixel

Tudástár

Hogyan beszélgess gyerekekkel a videójátékokról?

2023. szeptember 8.
Hogyan beszélgess gyerekekkel a videójátékokról?

Manapság egyre több időt tölthetnek a gyerekek képernyő előtt. Kíváncsi vagy, hogy mit csinál ilyenkor? Aggódsz, hogy hová vezethet ez? Adunk néhány tippet arról, hogyan beszélgess gyerekekkel a videójátékokról.

1. Kezdjük most is azzal, hogy egyáltalán beszélgess róla! 

Ez máris félsiker! Mutass érdeklődést, esetleg próbáld is ki az aktuális kedvencet!Kérdezd meg miért szeret videójátékozni? Miért azok a kedvencei, amikkel a legtöbbet játszik? Beszélgessetek róla, mit ad a játék, és ezeket a dolgokat (talán a sikerélményt, talán a saját világot, talán a kikapcsolódást vagy a társakat?) hol máshol találhatja még meg?

2. Legyen alternatíva a feszültségoldásra!

Tévhit, hogy önmagában a videójátékozástól valaki elszigetelt vagy agresszív lesz, de ha valaki eleve hajlamos az erőszakos megoldásokra vagy nem tud jól bánni a feszültséggel, konfliktusokkal, akkor egyes játékok megerősíthetik benne az agresszív megoldási módokat. Beszélgessetek a konfliktusok lehetséges erőszakmentes megoldásairól, mutass ezekben példát! Segíts a gyerekeknek konstruktívan levezetni a feszültséget, relaxálni, feltöltődni!

3. Lásd be, játszani jó!

Semmi furcsa, abnormális, antiszociális vagy egyéb negatív vonás nem kell ahhoz, hogy valaki szívesen töltse a szabadidejét játékkal, és korunk játékai sokszor egy-egy online eszközön futnak.

4. Mutass példát!

Az első “videójáték-funok” ma már szülők, és sokszor ugyanúgy nehezen mondanak le a napi játék adagról, mint a kamaszok. Te hogyan kapcsolódsz ki? Ha a családban mindenki a szabadidejét valamilyen monitor előtt tölti, akkor nem szabad csodálkozni, ha a gyerekek is a szórakozásnak ezt a formáját preferálják.

5. A videójáték ne legyen ellenség!

A videójáték sajnos tud szülő-gyerek, pedagógus-diák között állni, de csak,ha közös erővel oda állítjátok. Figyeld magadat, hogyan gondolsz, hogyan beszélsz a gyerekeknek kedves videójátékról? Ha a gyerek azt érzi, hogy a felnőtt nem szereti a videójátékokat, akkor nem fog beszélni róla, a közös játéknak esélye sem lesz, sőt, lehet, hogy titkolni fogja milyen játékokkal, mennyi időt tölt. A titkolózó, szüleitől eltávolodott kamasz, “akit senki nem ért meg”, könnyen válhat áldozattá az online térben is.

kek-vonal-tippek-videó-játék-hogyan-beszélgess

6. Játsszatok közösen! 

Ugyanakkor ne a videójátékozás legyen az egyetlen családi program (mondjuk a TV-zés mellett)! Ha azt akarod, hogy legyenek más kikapcsoló, szórakoztató tevékenységei is a gyerekednek, akkor mutass ezekben példát, kínálj ezekre lehetőséget!

7. Találjatok más programokat is!

Fogadd el: a videójátéknak esélytelen “riválisa” a házimunka vagy a lecke írás! De lehet, hogy a sport, a kirándulás, családi társasjátékozás vagy egy mozi már valós alternatíva.

8. Alkossatok szabályokat!

Legyen néhány egyszerű, közösen megalkotott szabály, ami a videójátékkal tölthető időre vonatkozik: pl. senki (!) ne játsszon (olvasson, telefonáljon stb.) a közös étkezések alatt, illetve azt is nagyon fontos, hogy elalvás előtt legyen egy kis képernyő mentes idő.

9. Ne címkézz, ha nem muszáj!

A függőség igazi divat szó lett, különösen az internettel és az online játékokkal kapcsolatban. Mielőtt bárkit is függőnek mondanál, vizsgáljátok meg együtt, hogy valójában milyen is a viszonya a játékokhoz vagy a netezéshez! Mennyire szokott belefeledkezni a játékba? Mennyit gondol rá játékon kívül is? Hogyan reagál, ha órákig, napokig nem játszhat? Fokozódik-e a játékkal töltött idő? Milyen egyéb tevékenységek, kötelességek szenvednek hátrányt a játék miatt?

10. Kérj segítséget, ha szükséges! 

Nem mindenki függő tehát, aki szeret játszani. Viszont, ha egy gyerek (vagy felnőtt!) elvesztette a kontrollt a játék felett, -azaz több időt tölt a játékkal, mint tervezte -nem tudja önszántából abbahagyni; illetve ingerlékeny és feszült lesz, ha nem játszhat, akkor fontos függőségek kezelésében jártas pszichológus segítségét kérni.

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.

Hasznos tippek és infók

A gyereköngyilkosságok okairól és hátteréről
Cikk
#öngyilkosság

A gyereköngyilkosságok okairól és hátteréről

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője, Reményiné Csekeő Borbála a wmn magazin oldalán osztotta meg gondolatait a gyereköngyilkosságok hátteréről.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője, Reményiné Csekeő Borbála a wmn magazin oldalán osztotta meg gondolatait a gyereköngyilkosságok hátteréről.

noÁr 116-111
Videó
#egészséges kapcsolatok

noÁr 116-111

Anya Apa, ugye figyeltek rám? - noÁr gondolatébresztő videója a bajba jutott gyermekek helyzetéről, küzdelméről

Anya Apa, ugye figyeltek rám? – noÁr gondolatébresztő videója a bajba jutott gyermekek helyzetéről, küzdelméről

Ajánlás a fiatalkori öngyilkosságról szóló tudósításokhoz
Cikk
#öngyilkosság

Ajánlás a fiatalkori öngyilkosságról szóló tudósításokhoz

A média fontos szerepet tölthet be az öngyilkosságok számának növelésében, de azok megelőzésében is. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány által készített ajánlás…

A média fontos szerepet tölthet be az öngyilkosságok számának növelésében, de azok megelőzésében is. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány által készített ajánlás célja, hogy valamennyi médiatartalom-szolgáltatónak és közösségi média felhasználónak segítséget nyújtson, a…

A testképzavar a fiúkat is érinti
Cikk
#megküzdés

A testképzavar a fiúkat is érinti

Amikor a testképzavarról beszélünk, elsőként a lányok jutnak az eszünkbe, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ez a probléma érintheti a fiúkat…

Amikor a testképzavarról beszélünk, elsőként a lányok jutnak az eszünkbe, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ez a probléma érintheti a fiúkat is. Míg a lányoknál a vékony testalkat utáni vágy az ami meghatározó lehet, addig a fiúk egyre izmosabbak szeretnén…

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá! - tanári kézikönyv
Tanári útmutató (pdf)
#cyberbullying
#sexting
#jelentés
#egészséges kapcsolatok

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá! - tanári kézikönyv

A tanári kézikönyv segítséget nyújt a módszertani csomag óravázlatainak használatához. Az óravázlatok segítségével 13-17 éves diákokkal lehet beszélgetni a kortársak közötti online…

A tanári kézikönyv segítséget nyújt a módszertani csomag óravázlatainak használatához. Az óravázlatok segítségével 13-17 éves diákokkal lehet beszélgetni a kortársak közötti online szexuális zaklatásról. Az elkészítés során felhasználtuk egy több, mint 3000 főn végzett …

Gyerekszemmel – MARGE, Felelős Felnőtt kampány
Cikk
#lelki egészség

Gyerekszemmel – MARGE, Felelős Felnőtt kampány

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk…

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk kell a gyerekeket a koronavírus-járvány okozta kihívások közepette. Ezúttal MARGE segítségével!

Gyerekszemmel – Fiala Borcsa, Felelős Felnőtt kampány
Cikk
#megküzdés

Gyerekszemmel – Fiala Borcsa, Felelős Felnőtt kampány

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk…

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk kell a gyerekeket a koronavírus-járvány okozta kihívások közepette. 

Az érzelmi támogatásról és a közös megoldáskeresésről
E-learning
#segítő beszélgetés

Az érzelmi támogatásról és a közös megoldáskeresésről

A Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan…

A Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a kezükbe, amelyek segítik a kamaszok, gyerekek lelki támogatását. A kurz…