Barion Pixel

Tudástár

Hogyan csökkentsd a központi írásbeli felvételivel kapcsolatos izgalmadat?

2024. június 11.
Hogyan csökkentsd a központi írásbeli felvételivel kapcsolatos izgalmadat?

A központi írásbeli felvételire készülsz? Akkor ez egy kihívásokkal teli időszak lehet neked. Ha elönt a pánik vagy túl nagy a stressz, emlékeztesd magad: az eredmény csak egy egyszeri teljesítményről szól, nem a személyedet minősíti!

Hogyan csökkentsd a központi írásbeli felvételivel kapcsolatos izgalmaidat?

A Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadóinak tippjei:

 1. Nézz utána időben a legfrissebb infóknak! Ami tavaly működött, az lehet hogy idén már nem úgy van.
 2. Legyen egy listád arról, hogy mit kell vinned (toll, igazolvány, zsepi, stb.), és legyen minden összekészítve jó előre – ne tedd ki magad felesleges izgalmaknak.
 3. Egyél! Ne indulj el üres gyomorral, vagy ha reggel nem tudsz enni, akkor legyen nálad tízórai és csoki, magvak, szőlőcukor, üdítő – bármi, ami neked segít!
 4. Maradj aktív az írásbelit megelőző hetekben is! A mozgás csökkenti a stresszhormonok, és növeli a boldogsághormonok jelenlétét a testedben. Akár otthon is mozoghatsz a szobádban, de ha nincs rá lehetőséged, akkor sétálj, nyújtózz, menj ki minden nap a természetes fényre.
 5. Akármilyen kevés időd is van a vizsga előtt, próbálj meg eleget aludni, és betartani pár alapszabályt: ugyanabban az időpontban feküdj le minden nap, és ne mobilozz az elalvás előtti egy órában. Segíts a testednek relaxálni.
 6. Próbálj megtanulni egy pár egyszerű légzésgyakorlatot. Ezek akár a vizsga előtti/alatti percekben is segíthetnek neked megnyugodni.
 7. A következő napokban egyél kevesebb cukrozott, és több vitaminban dús ételt/italt. Segíts az agyadnak jól teljesíteni azzal, hogy odafigyelsz az étkezésedre!
 8. Csinálj rendet! Ha körülötted rend van, a lelked is megnyugszik egy kicsit.
 9. Egyszerre egy feladatot próbálj meg elvégezni, ne kapkodj a sok különböző teszt vagy tanulandó között.
 10. Fókuszálj arra, hogy az adott témáról tanulj meg a lehető legtöbbet az adott időkereteken belül. Ne legyen olyan téma, amiről semmit sem tudsz – inkább tudj mindenről egy kicsit ahelyett, hogy bizonyos témákat nagyon jól tudsz, másokon pedig akár el is bukhatsz.
 11. A felvételit megelőző hétvégén próbálj pihenni! Ha pedig jól esne kibeszélned vagy kiírnod magadból a felvételivel kapcsolatos érzéseidet, reményeidet, félelmeidet, akkor tudd, hogy ügyelőink szeretettel várják megkeresésedet telefonon vagy online.
 12. 40-50 perc tanulás után tarts szünetet, hatékonyabban fog működni az agyad, ha blokkokra osztva tanulsz.
 13. Ne az utolsó percre hagyd bizonyos kötelező feladatok megoldását, ellenőrzését. Adj magadnak elég időt a saját hibáid vagy hiányosságaid felismerésére és korrigálására.
 14. Ha nehezen veszed rá magad a tanulásra, írd be a naptáradba ugyanúgy, mint a többi kötelező vagy rutin dolgot, amit csinálsz.
 15. Akármilyen jól esne most inkább a közösségi médián lógni, próbáld meg a felvételi előtt kevesebbet használni a mobilodat. A túlzott mobilhasználat bizonyítottan növeli a stresszt és negatív hatással van a mentális egészségedre. Most erre az extra stresszre kifejezetten nincs szükséged.
 16. Próbáld a gondolataidat egy pár pozitív emlékkel befolyásolni: írj le 3 dolgot amiért hálás vagy, vagy gondolj valamire ami biztosan megmosolyogtat. Ezzel tudod növelni az agyadban a szerotonin szintjét, amelytől jobban érzed majd magad és az agyad is jobban tud teljesíteni a vizsgahelyzetben. Igen, a gondolatoknak varázserejük van! 😉
 17. Énekelj, hallgass zenét, olvass, rajzold ki magadból a feszültséget! Írd le egy papírra azokat az érzéseket, gondolatokat, amik feszültséget váltanak ki belőled. A papírt aztán kidobhatod, összegyűrheted. Próbáld ki, hogy mi az a tevékenység, ami a legjobban enyhíti benned a vizsga előtti feszültséget.
 18. Igyál természetes, nyugtató hatású teát: kamillát, borsmentát, citromfüvet. Akár illóolajok párologtatásával is kiegészítheted a teázást.
 19. Ha nagyon nehéz kikapcsolnod a gondolataidat, vagy ha nem tudsz elaludni, próbálj ki egy pár ingyenesen letölthető mindfulness vagy meditációs applikációt. (Ezekkel ér többet használni a mobilodat. 😊)
 20. Ha pedig jól esne kibeszélni vagy kiírni magadból a felvételivel kapcsolatos érzelmeidet, gondolataidat, keress minket akár hétvégén is!

Nem kell minden tevékenységet megvalósítanod a listán. Kipróbálhatsz néhány más ötletet is, hogy rájöjj, mi működik számodra a legjobban!

A Kék Vonal hasonló témában készült cikkei fiataloknak:

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.

Hasznos tippek és infók

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá! - szakmai útmutató
Tanári útmutató (pdf)
#cyberbullying
#sexting
#jelentés
#egészséges kapcsolatok

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá! - szakmai útmutató

Az útmutató azokra a fiatalokra fókuszál, akik önmaguk és mások számára ártalmasan viselkednek az online térben és abban nyújt támpontokat, hogyan lehet…

Az útmutató azokra a fiatalokra fókuszál, akik önmaguk és mások számára ártalmasan viselkednek az online térben és abban nyújt támpontokat, hogyan lehet a viselkedésükre hatással lenni, azt megváltoztatni. Ha ahhoz keresel segítséget, hogy hogyan előzd meg a zaklatást v…

Együtt élni a veszteséggel – mi segít a gyászban?
Cikk
#gyász

Együtt élni a veszteséggel – mi segít a gyászban?

Mindenki máshogy dolgozza fel a gyászt. Összegyűjtöttünk néhány módszert, amelyek segíthetnek a gyász folyamatában.

Mindenki máshogy dolgozza fel a gyászt. Összegyűjtöttünk néhány módszert, amelyek segíthetnek a gyász folyamatában.

Ingyenes online kurzus szülőknek
E-learning
#segítő beszélgetés

Ingyenes online kurzus szülőknek

A Fontos vagy! kampányunk keretében egy olyan online kurzust készítettünk, amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg a szülőket, azért, hogy olyan…

A Fontos vagy! kampányunk keretében egy olyan online kurzust készítettünk, amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg a szülőket, azért, hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a kezükbe, melyek segítik a kamaszok, gyerekek lelki támogatását. A kurzus a…

Mentori kézikönyv kortárs segítő programhoz
Tanári útmutató (pdf)
#megküzdés
#egészséges kapcsolatok

Mentori kézikönyv kortárs segítő programhoz

Hogyan használjuk a kortárs segítés módszertanát a kellemes és biztonságos iskolai légkör megteremtése és fenntartása érdekében? Hogyan indítsunk és mentoráljunk kortárs segítő…

Hogyan használjuk a kortárs segítés módszertanát a kellemes és biztonságos iskolai légkör megteremtése és fenntartása érdekében? Hogyan indítsunk és mentoráljunk kortárs segítő csoportot?

A Kék Vonalról és az aktív hallgatásról
E-learning
#segítő beszélgetés

A Kék Vonalról és az aktív hallgatásról

A Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs…

A Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a kezükbe, amelyek segítik a kamaszok, gyerekek lelki támogatását. A kurzus a dm –…

Hogyan beszélgess kamaszokkal a pozitív testkép és a közösségi média kapcsolatáról?
Cikk
#hogyan beszélgess

Hogyan beszélgess kamaszokkal a pozitív testkép és a közösségi média kapcsolatáról?

A közösségi médiában töltött idő a kamaszok testképét is nagyban befolyásolja. Szülőként fontos, hogy beszélgess a kamasz gyerekeddel arról hogy a közösségi…

A közösségi médiában töltött idő a kamaszok testképét is nagyban befolyásolja. Szülőként fontos, hogy beszélgess a kamasz gyerekeddel arról hogy a közösségi médiában látott fotók, képek nagyon sok esetben nem a valóságot tükrözik. A világhírű celebekről, influenszerekrő…

A megosztott fájdalom - hogyan kísérheted szakemberként a gyerekek gyászát?
Tanári útmutató (pdf)
#gyász

A megosztott fájdalom - hogyan kísérheted szakemberként a gyerekek gyászát?

A serdülőkori érzelmi hullámzásban nehéz lehet kívülről megállapítani, hogy mikor van szüksége egy tizenéves gyereknek plusz segítségre, és érzékeny feladat megtalálni, annak…

A serdülőkori érzelmi hullámzásban nehéz lehet kívülről megállapítani, hogy mikor van szüksége egy tizenéves gyereknek plusz segítségre, és érzékeny feladat megtalálni, annak módját, ahogy tanárként, iskolai szociális segítőként vagy akár iskolapszichológusként támogath…