Barion Pixel

Tudástár

Hogyan mondjátok el a gyerekeknek, hogy válni fogtok?

2024. március 14.
Hogyan mondjátok el a gyerekeknek, hogy válni fogtok?

Minden szülő, amikor azt a nagyon nehéz döntést meghozza, hogy válni szeretne és külön folytatja az életét gyerekei másik szülőjétől, szeretné ezt úgy csinálni, hogy minél kevésbé legyen ennek negatív hatása a gyerekekre. Érthető, hogy sokan keresik a fájdalommentes válás receptjét, de az sajnos nem létezik. A válás minden esetben krízis minden érintett számára. A veszteség feldolgozás fázisai nem megspósolhatók, de nagyon sokat tehet a szülőpár azért, hogy megkönnyítse ezt a gyerekeknek.

Az első kérdések közt merülnek fel ebben az élethelyzetben, hogy mit, mikor és ki mondjon a gyerekeknek. Mindig azt kell mondani, ami éppen van, ami őszinte és hiteles. Ez nem is mindig olyan egyszerű, mert ez azt is jelenti, hogy először a szülőknek kell maguknak és egymásnak megfogalmazni, hogy mi is van most, nekik kell a saját érzéseiket megélni, helyzetüket tisztán látni.

Jó, ha a minél kevesebb bizonytalanságot adtok tovább a gyerekeknek. A „még az is lehetséges, hogy el fogunk válni” mondatokkal nem lehet felkészíteni senkit semmire, ellenben tartósan megterhelő bizonytalanságban lehet tartani. Viszont, ha a döntés már megszületett, akkor ne halogassátok a gyerekek bevonását. Természetesen nem elvárható, hogy már minden kérdésre legyen válasz, hogy már mindenről legyen megállapodás, amikor a válásról először beszéltek a gyerekekkel.

Nagyon jó, ha a szülőként közösen tudtok leülni a gyerekekkel. Ez lehet nagyon nehéz. Nagyon, nagyon nehéz. És nem is kell titkolni, ha most éppen közösen egy térben lenni is nehéz. Ugyanakkor attól, hogy egy házasság vagy egy élettársi kapcsolat felbomlik, a szülőpár szerep továbbra is összeköt. Rengeteg olyan helyzet lesz még, amikor együtt kell működni, meg kell hallgatni egymást, konszenzusra kell jutni a gyerekek érdekében.

Hogy pontosan mit mondjatok és hogyan, nagyon sokban függ a gyerekek életkorától. Minél kisebbek a gyerekek, annál fontosabb, hogy legyenek konkrét tervek arra, hogy ő mit fog észlelni: vele mi fog történni? Ő költözik el? Az egyik szülő költözik el? Hová? Hogy fog változni a napi rutin? Mikor melyik szülővel lesz? 8-10 éves kor alatt különösen fontos, hogy amennyire csak lehet, legyenek stabil pontok, amik egy nehéz átmeneti időszakban biztonságot adnak, és hogy nagyon egyszerűen, konkrét lépésekben el tudjátok neki mondani, mi fog történni.

Próbáljatok úgy fogalmazni, hogy az érthető és világos legyen. Szánjatok időt a kérdésekre. Ezen nem érdemes gyorsan túlesni. A kérdések akkor is jogosak és fontosak, ha nem lesz még mindenre válasz. Nem baj. Az is egy fontos közlés, hogy erről együtt fogunk dönteni, vagy, hogy ebben a döntésben segítséget fogunk kérni.

A kicsit idősebbek, a kamaszkorú gyerekek kérdései feltehetően nem csak a praktikumra fognak vonatkozni. Jogos kérdés, hogy miért váltok el? És nem csak a gyerekek szempontjából fontos, hogy erre legyen egy saját válaszotok! Jó, ha mindkét szülő tud magáról beszélni e kapcsán. Mit érzel, neked mi nem megy, te mit szeretnél? Ezeket meg lehet fogalmazni úgy is, hogy nem szidod a párodat, hogy nem megy át a beszélgetés egymás vádolásába és a hibás keresésbe.

Azért is fontos a miért kérdések kibírása és megválaszolása, mert a gyerekek mindenképpen keresnek magyarázatokat. A kisebb gyerekeknél még a kognitív fejlődési szintjükből is következik, hogy ezeket a magyarázatokat elsősorban saját viselkedésükben keresik. A „biztosan miattam válnak el” a lehető legkínzóbb gondolat, és nagyon romboló a válás miatt érzett bűntudat, önvád a gyerekekben.

Az első beszélgetés a válásról egy folyamat kezdete. Az szolgálja a gyerekek érdekét, úgy lesz a válás számukra a lehető legkevésbé traumatikus, ha bármikor fordulhatnak szüleikhez, feltehetik kérdéseiket és megtapasztalhatják, hogy a szüleik is tudnak beszélni egymással és kibírják az óhatatlanul megjelenő negatív érzéseket – nem csak a válás során, hanem természetesen utána is, hiszen a különélő szülők továbbra is közös felelősséggel tartoznak majd közös gyermekeikért.

Sajnos vannak olyan helyzetek, ahol a szétköltözés valójában az egyik fél menekülése, és a válás során felmerülő kérdések békés megbeszélésére esély sincs. Egy bántalmazó kapcsolatban a válás során is a gyerekek biztonsága kell, hogy elsődleges szempont legyen.

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.

Hasznos tippek és infók

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá! - workshop
Tanári útmutató (pdf)
#cyberbullying
#sexting
#jelentés
#egészséges kapcsolatok

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá! - workshop

A workshop keretében a fiatalok átgondolják, hogy mi is az az online szexuális zaklatás, mikor, hol és hogyan történik, és átbeszélik, hogy…

A workshop keretében a fiatalok átgondolják, hogy mi is az az online szexuális zaklatás, mikor, hol és hogyan történik, és átbeszélik, hogy kitől és hogyan tudnak segítséget kérni. A workshop a Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagá…

Gyerekszemmel – Tóth Krisztina, Felelős Felnőtt kampány
Cikk
#megküzdés

Gyerekszemmel – Tóth Krisztina, Felelős Felnőtt kampány

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk…

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk kell a gyerekeket a koronavírus-járvány okozta kihívások közepette. 

Pozitív megküzdési stratégiák kamaszkorban - módszertani csomag
Módszertani csomag (pdf)
#megküzdés
#stressz
#öngyilkosság
#önsértés

Pozitív megküzdési stratégiák kamaszkorban - módszertani csomag

Módszertani csomag a tizenévesek pozitív megküzdési eszköztárának fejlesztéséhez. A módszertani csomag része egy tanári útmutató, óravázlatok és az óravázlatokat kiegészítő prezentáció. A…

Módszertani csomag a tizenévesek pozitív megküzdési eszköztárának fejlesztéséhez. A módszertani csomag része egy tanári útmutató, óravázlatok és az óravázlatokat kiegészítő prezentáció. A módszertani csomag használatával gyerekekkel, fiatalokkal, csoportban is dolgozó...

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá! - iskolai útmutató
Tanári útmutató (pdf)
#cyberbullying
#sexting
#jelentés
#egészséges kapcsolatok

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá! - iskolai útmutató

Az útmutatónk minden olyan felnőttnek ajánlott, aki gyerekekkel foglalkozik, így felelősséggel tartozik a gyerekek és fiatalok védelme és jólléte iránt, illetve lehetősége…

Az útmutatónk minden olyan felnőttnek ajánlott, aki gyerekekkel foglalkozik, így felelősséggel tartozik a gyerekek és fiatalok védelme és jólléte iránt, illetve lehetősége van gyermekvédelmi irányelvek, szabályzatok bevezetésére az iskolában. Az útmutató összefoglalja:

Hogyan beszélgess gyerekekkel a videójátékokról?
Cikk
#hogyan beszélgess

Hogyan beszélgess gyerekekkel a videójátékokról?

Manapság egyre több időt tölthetnek a gyerekek képernyő előtt. Kíváncsi vagy, hogy mit csinál ilyenkor? Aggódsz, hogy hová vezethet ez? Adunk néhány…

Manapság egyre több időt tölthetnek a gyerekek képernyő előtt. Kíváncsi vagy, hogy mit csinál ilyenkor? Aggódsz, hogy hová vezethet ez? Adunk néhány tippet arról, hogyan beszélgess gyerekekkel a videójátékokról.

Így kérj segítséget... - óravázlat
Óravázlatok (pdf)
#így segít a Kék Vonal

Így kérj segítséget... - óravázlat

Az óravázlat célja, hogy 10-13 és 13-18 éves korosztály is megismerkedhessen a segítő beszélgetés erejével, a Kék Vonal elérhetőségeivel és a lelkisegély-vonal…

Az óravázlat célja, hogy 10-13 és 13-18 éves korosztály is megismerkedhessen a segítő beszélgetés erejével, a Kék Vonal elérhetőségeivel és a lelkisegély-vonal által nyújtott lehetőségekről.

Miért hívd a Kék Vonalat?
Videó
#cyberbullying
#bántalmazás
#gyász
#egészséges kapcsolatok
#így segít a Kék Vonal
#lelki egészség
#megküzdés
#öngyilkosság
#online biztonság
#önsértés
#sexting
#stressz
#szexualitás
#szökés/eltűnés

Miért hívd a Kék Vonalat?

A Kék Vonalat éjjel-nappal, ingyenesen hívhatod. Keress minket, ha beszélgetnél valakivel, vagy ha segítséget kérnél és nem tudod, kihez fordulj.

A Kék Vonalat éjjel-nappal, ingyenesen hívhatod. Keress minket, ha beszélgetnél valakivel, vagy ha segítséget kérnél és nem tudod, kihez fordulj.