Barion Pixel

Tudástár

Hogyan támogathatod a gyermekbántalmazás áldozatait?

2023. október 4.
Hogyan támogathatod a gyermekbántalmazás áldozatait?

A családjukban bántalmazott gyerekek viselkedésükkel szinte kivétel nélkül mindig jeleznek nekünk, ha valami nincs rendben. Figyeljünk ezekre a jelekre.

Figyeljünk oda rájuk sokkal jobban

A családjukban bántalmazott gyerekek viselkedésükkel szinte kivétel nélkül mindig jeleznek nekünk, ha valami nincs rendben. Persze ezek a jelzések nagyon sokfélék lehetnek: hirtelen viselkedésbeli változások, pszichoszomatikus tünetek, alvás, illetve evészavarok, autoagresszív viselkedések, az iskolai teljesítmény romlása, illetve más deviáns, esetleg mások felé erőszakos viselkedések, de tartsuk észben, hogy minden gyerek egyedi és másként fog reagálni egy ilyen helyzetre. Az osztály fekete báránya, az a tipikusan „rossz” gyerek, akivel visszatérően gondok vannak, valószínűleg saját maga és családja is segítségre szorul. Nagyon sok oka lehet ennek a viselkedésnek, aminek a feltárásához, kezeléséhez segítségül lehet hívni iskolapszichológust, és/vagy a Családsegítő Központ és/vagy a Pedagógiai Szakszolgálat szolgáltatásait. De mindenképpen fontos, hogy a családra is figyelemmel legyünk, ha egy gyerek ennyire kiugróan agresszív viselkedést mutat. Általában jellemző, hogy a feltűnően készséges, túlságosan alázatos, tipikusan „jó” gyerekek esetében, fel sem merül bennünk a gyanú. Félre értés ne essék, nem azt mondjuk, hogy minden készséges gyereket megfélemlítenek otthon, de a szélsőségekre a skála ezen oldalán is érdemes felfigyelnünk.

Beszélgessünk velük a családon belüli bántalmazásról is

Fontos, hogy a gyerekek tudják, hogy az őket családjukban érő fizikai, szexuális, vagy lelki bántalmazás sosem lehet jogos, és ezekben a helyzetekben joguk van segítséget kérni és kapni. Lehet velük beszélgetni a Kék Vonal ingyenes Lelkisegély-vonaláról is, ami azért jött létre, hogy a bajban lévő gyerekeknek segítséget nyújtson. Hasznos, ha a gyerekek tudják, hogy van egy ilyen lehetőség, így egymásnak is tudják javasolni a Kék Vonalat, amit elég gyakran tapasztalunk a hívások során. Már egészen kicsi gyerekekkel érdemes közösen átgondolni, ha bármilyen baj, vagy kellemetlen dolog történik velük, ki az akihez segítségül tudnak fordulni. Fontos, hogy egy gyereknek több ilyen bizalmas is legyen a tarsolyában, és ebben a beszélgetésben a Kék Vonal is könnyen megemlíthető.

Ha olyan kapcsolatban vagyunk a gyerekkel, akkor érdemes számára megfogalmaznunk, hogy aggódunk érte, és szeretnénk neki segíteni, hogy jól és biztonságban érezze magát. Az életkorának megfelelő mértékben beavathatjuk azokba a lépésekbe, amiket tenni készülünk.

Ne hagyjuk őket magukra

Talán nincs is annál rosszabb üzenet a gyerekek számára, mint amikor érezzük, érzékeljük, hogy bajban vannak, hogy segítségre lenne szükségük, de nem teszünk értük semmit. Hogyha azt észleljük, hogy egy gyerek veszélyben van, akkor egyértelműen rajtunk is múlik, hogy a gyerek helyzete javulni fog e. Állandó félelemként halljuk a Segélyvonalunkon és szakemberképzéseinken is, hogy bár ott a gyanú, mégsem akarják feljelenteni a szülőket.

A gyermekjóléti szolgálat felé tett jelzés azonban nem feljelentés, nem bemószerolás, hanem annak jelzése szakemberek felé, hogy aggódom egy gyerekért, azt gondolom hogy a gyereknek és a családnak segítségre van szüksége.

Tegyünk jelzést

Szintén visszatérő dilemma, szakemberek és laikus felnőttek részéről is, hogy csak sejtik, nem tudják biztosan mi történik. Senkinek sem feladata oknyomozó riporterként, a családot a kerítésen keresztül kémlelve megbizonyosodni a bántalmazásról. A Gyermekjóléti Szolgálatok feladata, hogy környezettanulmány, iskolai pedagógiai szakvélemény, a gyerekekkel és szülőkkel folytatott beszélgetések, a segítő szociális munka eszközeivel feltérképezzék mi történik a családban.

Egy másik gyakori félelem, hogy a gyerekvédelmisek a jelzés hatására elveszik a családtól a gyereket. A gyermekvédelem egyik legfontosabb alapelve a család elsődlegessége, ami azt jelenti, hogy minden intézkedés arra fog irányulni, hogy az adott családot segítsék és erősítsék meg annak érdekében, hogy az érintett gyermek ott biztonságban, egészségesen nőhessen fel. Persze, ha bebizonyosodik a gyermekek súlyos bántalmazása, akkor lehetősége van a hatóságnak a gyerekek azonnali kiemelésére is.

Segélyvonalas tapasztalataink szerint sokan félnek attól is, hogy a jelzésüknek valamilyen negatív következménye lesz számukra, de alapvetően a gyermekjóléti szolgálatnak a gyermek bántalmazásról szóló jelzést kérelem hiányában is zártan kell kezelni.

Tehát a család számára, ha szeretnénk nem fog kiderülni, hogy tőlünk érkezett ez a jelzés. Persze ezzel kapcsolatban rengeteg dilemmával, problémás helyzettel találkozhatunk, így azt gondoljuk, hogy amennyiben lehetséges, fontos, hogy a jelzéstevő is névvel és arccal tudja vállalni azt, amit lát, amit tapasztal egy gyermek környezetében, így lesz átláthatóbb a segítő folyamat, így tud kialakulni egy bizalmi kapcsolat a család és gyermekjóléti szolgálat szakemberei között.

Gyakran tapasztaljuk mi is, hogy a gyermekvédelem hiányosan működik, néha pedig pont túlreagál, de sajnos egyelőre nincs olyan alternatív rendszer, amit használni tudnánk. Amit Kék Vonalként tenni tudunk, hogy jelzéseinket is utánkövetjük és megbizonyosodunk arról, hogy a gyerekek megkapják a számukra legmegfelelőbb segítséget.

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.

Hasznos tippek és infók

Miért marad annyi gyermekbántalmazási eset rejtetten?
Cikk
#bántalmazás

Miért marad annyi gyermekbántalmazási eset rejtetten?

A látencia kutatások szerint egy feltárt gyermekbántalmazási esetre 25 rejtett eset jut. Valóban csak a jéghegy csúcsát látjuk, és rengeteg olyan tényező…

A látencia kutatások szerint egy feltárt gyermekbántalmazási esetre 25 rejtett eset jut. Valóban csak a jéghegy csúcsát látjuk, és rengeteg olyan tényező van, ami megnehezíti a dolgunkat és a bajban lévő gyerekek dolgát is. De érdemes ezekkel tisztában lenni, így talán …

Engedd ki: hogyan küzdj meg a szomorúsággal?
Cikk
#megküzdés

Engedd ki: hogyan küzdj meg a szomorúsággal?

Nem baj, ha időnként szomorú vagy. Fontos, hogy tudd, mit tegyél akkor, ha az érzés már kezd túl sok lenni (vagy ha…

Nem baj, ha időnként szomorú vagy. Fontos, hogy tudd, mit tegyél akkor, ha az érzés már kezd túl sok lenni (vagy ha már folyamatosan szomorúnak érzed magad).

Hogyan beszélgess gyerekekkel az ünnepekről?
Cikk
#hogyan beszélgess

Hogyan beszélgess gyerekekkel az ünnepekről?

Mit ünneplünk karácsonykor? Az osztálytársamék miért nem így ünnepelnek? Miért megyünk templomba? Mi miért nem megyünk templomba? Ki hozza az ajándékot? Van,…

Mit ünneplünk karácsonykor? Az osztálytársamék miért nem így ünnepelnek? Miért megyünk templomba? Mi miért nem megyünk templomba? Ki hozza az ajándékot? Van, ahol karácsonykor jön a Mikulás?

Gyerekszemmel – Erdős Virág, Felelős Felnőtt kampány
Cikk
#megküzdés

Gyerekszemmel – Erdős Virág, Felelős Felnőtt kampány

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk…

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk kell a gyerekeket a koronavírus-járvány okozta kihívások közepette. 

Kahoot segédletek
Videó
#így segít a Kék Vonal

Kahoot segédletek

Kahoot! segédlet az Így kérj segítséget… elnevezésű projekt órai használatához.

Kahoot! segédlet az Így kérj segítséget… elnevezésű projekt órai használatához.

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá! - iskolai útmutató
Tanári útmutató (pdf)
#cyberbullying
#sexting
#jelentés
#egészséges kapcsolatok

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá! - iskolai útmutató

Az útmutatónk minden olyan felnőttnek ajánlott, aki gyerekekkel foglalkozik, így felelősséggel tartozik a gyerekek és fiatalok védelme és jólléte iránt, illetve lehetősége…

Az útmutatónk minden olyan felnőttnek ajánlott, aki gyerekekkel foglalkozik, így felelősséggel tartozik a gyerekek és fiatalok védelme és jólléte iránt, illetve lehetősége van gyermekvédelmi irányelvek, szabályzatok bevezetésére az iskolában. Az útmutató összefoglalja:

Pozitív megküzdési stratégiák kamaszkorban – kézikönyv
Tanári útmutató (pdf)
#megküzdés
#stressz
#öngyilkosság
#önsértés
#segítő beszélgetés

Pozitív megküzdési stratégiák kamaszkorban – kézikönyv

A kézikönyv segítséget nyújt a pozitív megküzdési stratégiák fejlesztését célzó óravázlatok használatához. Az óravázlatok segítségével gyerekekkel, fiatalokkal, csoportban is dolgozó szakemberek, különösen…

A kézikönyv segítséget nyújt a pozitív megküzdési stratégiák fejlesztését célzó óravázlatok használatához. Az óravázlatok segítségével gyerekekkel, fiatalokkal, csoportban is dolgozó szakemberek, különösen pedagógusok, iskolai szociális segítők, pszichológusok,...

Csak egy vicc? Szexualizált cyberbullying 9-12 évesek között - módszertani csomag
Módszertani csomag (pdf)
#cyberbullying
#sexting
#jelentés
#egészséges kapcsolatok

Csak egy vicc? Szexualizált cyberbullying 9-12 évesek között - módszertani csomag

Az oktatási csomag segítséget nyújt pedagógusoknak és gyerekekkel foglalkozó szakembereknek, hogy könnyebben tudjanak beszélgetni és közösen gondolkodni a problémás online viselkedésről és…

Az oktatási csomag segítséget nyújt pedagógusoknak és gyerekekkel foglalkozó szakembereknek, hogy könnyebben tudjanak beszélgetni és közösen gondolkodni a problémás online viselkedésről és a kortársak közötti internetes zaklatásról. A feladatokat adaptálni, módosítani l…