Barion Pixel

Tudástár

Interjú Balázs Judittal az öngyilkosság figyelmeztető jeleiről

2023. október 4.
Interjú Balázs Judittal az öngyilkosság figyelmeztető jeleiről

Balázs Judit orvos, ifjúsági és felnőttpszichiáter szakorvos, valamint az ELTE PPK Pszichológia Intézet, Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológia Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. Kisgyermekkora óta tudta, hogy orvos szeretne lenni, így a gyógyítás rendkívül fontos szerepet tölt be az életében. Munkája mindhárom területén (gyógyítás, oktatás, kutatás) aktívan foglalkozik az öngyilkosság témájával, illetve annak rizikó- és védőtényezőivel.

Interjúnkban a fiatalkori öngyilkosság rizikófaktorairól, továbbá az önsértés és öngyilkosság  jeleiről kérdeztük, emellett arról is beszélt nekünk, hogy a járvány hogyan befolyásolta a fiatalok önsértési vágyait, gondolatait, valamint ismertette a segítségkérés- és adás lehetőségeit is.

„Az első és legfontosabb, hogy kérjen segítséget a fiatal – ha úgy érzi, nehézsége van, nem kell és nem is szabad a gondjával egyedül maradnia!”- Balázs Judit

Kék Vonal:  Kérem, meséljen röviden magáról, és arról, hogy miért választotta azt a szakmát/szakterületet, amelyben jelenleg dolgozik. Ön számára mi a legizgalmasabb/legfontosabb terület jelenleg?

Balázs Judit: Köszönöm szépen a kérdést. Kisgyerekkorom óta teljesen egyértelmű volt számomra, hogy orvos szeretnék lenni. Biztos szerepe van ebben, hogy szüleim orvosok, ebbe születtem bele, bár ők lebeszéltek erről – azt szerették volna, hogy valami könnyebbet, illetve valami „értelmiségibb” szakmát válasszak, de nem tudtak elterelni. A gimnáziumban meg már azt is tudtam, hogy engem az emberek mentális egészsége, betegsége érdekel. Ezen belül nem tudnék legizgalmasabbat megnevezni. Nagyon érdekel, amit csinálok, fontos része az életemnek a gyógyítás, szeretek az egyetemen tanítani, és a kutatócsoportunkkal új kérdéseken gondolkozni.

A pandémia egyértelműen negatív hatással volt a fiatalok mentális egészségére, amit mi is érzünk – a Kék Vonal segélyvonalait és online beszélgető platformjait folyamatosan keresik meg olyan kamaszok és fiatal felnőttek, akiknek öngyilkossági gondolataik vannak. Ön hogy találkozik ezzel a témával a munkája során?

Munkám mindhárom területén megjelenik az öngyilkosság témája. A betegellátásom során ez a legnagyobb rizikója a hozzám fordulóknak. Az egyetemen van egy féléves kurzusom „Fiatalkori öngyilkosság rizikó- és védőfaktorai” címmel, és kutatásaink egy jelentős fókusza az öngyilkosság és az önsértés rizikófaktorainak minél pontosabb megismerése. Továbbá kollegáimmal rendszeresen járunk iskolákba, és mentálisegészség-fejlesztő és öngyilkosságmegelőző programokat viszünk a fiataloknak.  

A járvány és az ezzel járó korlátozások (pl. bezártság) hogyan befolyásolta azon fiatalok életét (pl. személyes jóllét, terápiás folyamat), akik esetében önsértésre hajlamosító tényezők állnak fenn, vagy már korábban követtek el önsértést?

A pandémia minden korosztály életét nehezítette, de úgy tűnik a vizsgálatok alapján, hogy a fiatalok mentális egészségét rontotta a leginkább. Ennek hátterében állhat, hogy a fiatalok életében egészséges fejlődés mellett benne van a sok bulizás, eljárás, éjszakába nyúló beszélgetés barátokkal, ismerkedések, amelyek mind jelentősen visszaszorultak a pandémia miatt. Az online tanulás szintén jelentősen nehezítette a társas életüket. Mindez azt is gátolta, hogy észrevegyék a fiatalok, ha egy barátjuk nincs jól, vagy akár az öngyilkosság figyelmeztető jeleit. Azt mutatják a vizsgálatok, hogy háromszorosára nőtt a fiatalok között a pszichés betegségek száma, elsősorban szorongásos és depressziós zavarok. Ezek kezeletlen esetben jelentős rizikófaktorai az öngyilkosságnak és a nem öngyilkossági szándékkal történt önsértésnek is.

A mai fiatalok körében melyek azok a rizikótényezők, amelyek szerepet játszhatnak abban, hogy egy fiatal az élete kockáztatását/kioltását találja megoldásnak?

A legnagyobb rizikófaktor minden korosztálynál, ahogy előbb már említettem, a nem kezelt pszichiátriai betegség, tehát a depresszió, továbbá a szerhasználat (alkohol, drogok), a viselkedés- és személyiségzavarok, a pszichózis, az evészavar és a korábbi önsértés és öngyilkossági kísérlet. Növeli egy fiatal rizikóját, ha valami negatív életesemény történik vele, például bullying (zaklatás), szülei válása, iskolai kudarcok, szerelmi csalódás.

Melyek azok az önsértésre, öngyilkosságra figyelmeztető jelek, amelyekre a környezetnek érdemes felfigyelnie?

Vannak direkt és indirekt szóbeli figyelmeztető jelei az öngyilkosságnak. Előbbibe tartozik, ha valaki azt mondja: „Öngyilkos leszek”, „Meg szeretnék halni”, „Elegem van az egészből, kiszállok”. Utóbbi csoportba tartozik, ha utal rá: „Úgyis jobb lesz mindenkinek nélkülem”, „Jövőre már nem leszek senkinek a terhére”. Mindegyiket komolyan kell venni, jó kedvében senki nem mond ilyeneket. Lehetnek viselkedési figyelmeztető jelek, például, ha egy korábban társasági ember visszahúzódik, egy korábban ápolt fiatal elhanyagolja magát, egy korábban jó tanuló tanulmánya romlik, ha valaki fontos tárgyait elajándékozza, vagy ha búcsúlevelet ír. 

Hogyan, mivel tud a környezet (pl. szülő, tanár, edző, barát) segíteni egy bajba jutott fiatalon?

Azzal tudunk bármelyik szerepünkben (szülő, barát, kolléga, gyerek, iskolatárs, munkatárs) segíteni, ha figyelünk egymásra, és észrevesszük, hogy a másik bajban van, és ilyenkor hozzá fordulunk, nem hagyjuk magára. Elmondjuk, hogy úgy látjuk, gondja van, megváltozott, pl. szomorú, és szeretnénk segíteni. Megkérdezzük, mi a gond, hogy segíthetünk-e. És ilyenkor nem hagyjuk magára, és rávesszük, kérjen segítséget szakembertől, pszichológustól, pszichiátertől, és segítjük, hogy el is jusson a szakemberhez. Nekünk, szakembereknek, meg az a munkánk, hogy segítsünk a pszichés problémákkal küzdő gyermekeknek, felnőtteknek, mert ezek a problémák, pszichiátriai betegségek gyógyíthatóak.

Hová fordulhatnak azok a fiatalok, akik úgy érzik, hogy segítségre lenne szükségük? 

Az első és legfontosabb, hogy kérjen segítséget a fiatal – ha úgy érzi, nehézsége van, nem kell és nem is szabad a gondjával egyedül maradnia! Hogy hová forduljon, az attól függ, milyen jellegű és mértékű a probléma, amelyben a fiatal segítséget kér. „Kisebb” nehézségnél lehet, hogy már segít egy-két beszélgetés baráttal, szülővel vagy olyan felnőttel, aki felé bizalommal van. Azonban gyakran szükséges, hogy egy külső szakember, pszichológus, pszichiáter segítsen. Ha még nem készek arra, hogy felfedjék magukat, vagy ha nem tudják merre kellene elindulni, nagy segítséget tudnak a segélyvonalak (telefonos, email, chat) nyújtani, melyek névtelenül és ingyen hívhatóak éjjel-nappal. 

A pedagógiai szakszolgálatokban, a gyermek-ideggondozókban, a gyermekpszichiátriai osztályokon, illetve magánrendeléseken dolgoznak pszichológusok és pszichiáterek. Öngyilkossági gondolatok esetén pedig bármelyik pszichiátriai osztályra beutaló nélkül is be lehet menni és segítséget kérni. És ez nagyon fontos. A depresszió, ami leggyakrabban az öngyilkossági gondolatok mögött áll, egy kezelhető pszichiátriai betegség, és ha megkapja az bajban levő gyermek, felnőtt a megfelelő segítséget, újra jól lesz, lesz kedve élni, energiája, motivációja a dolgait csinálni, örülni a mindennapok eseményeinek.

Mi a legfontosabb üzenet, amit a fiataloknak, illetve azoknak a szülőknek küldene, akik észreveszik az öngyilkossági hajlamot vagy a figyelmeztető jeleket a gyerekeiken? 

A pszichiátriai betegségek ugyanolyan betegségek, mint a testünk egyéb betegségei, például a magas vérnyomás, cukorbetegség. Bármelyik családban előfordulhatnak, bármelyikünk megbetegedhet pszichésen is. És ebben semmi „ciki” nincs. A pszichiátriai betegségek rontják a mindennapi működést, a tanulást, a munkavégzést, a szociális kapcsolatokat, az örömképességet, az életminőséget. Ezért fontos ilyenkor, hogy az illető kérjen és kapjon megfelelő segítséget. És van segítség. Ezért vagyunk mi pszichológusok, pszichiáterek. És ha az illető megkapja a megfelelő kezelést, és pszichésen ismét jól van, konstruktívabban tudja megoldani az életben adódó nehezebb helyzeteket is, a jó dolgoknak pedig újra tud örülni.

Balázs Judit elérhetősége: https://www.ppk.elte.hu/munkatarsak/balazs-judit

Portréképet készítette: Reviczky Zsolt, a kép felhasználási joga Balázs Judité.

Kék Vonal hasonló témában készült cikkei fiataloknak:

A Kék Vonal hasonló témában készült cikkei szülőknek, szakembereknek, felelős felnőtteknek: 

A Kék Vonal 1993 óta segíti a bajba jutott gyerekeket és az értük aggódó felnőtteket. Ha 24 év alatti fiatal vagy és beszélgetni szeretnél valakivel a problémáidról, hívd a 116-111-es számot! Ha elmúltál már 24 éves, és aggódsz egy fiatal biztonságáért, akkor pedig keress minket a 116-000-ás számon. Együtt biztosan találunk megoldást!

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.

Hasznos tippek és infók

Gyerekszemmel – Ott Anna, Felelős Felnőtt kampány
Cikk
#megküzdés

Gyerekszemmel – Ott Anna, Felelős Felnőtt kampány

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk…

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk kell a gyerekeket a koronavírus-járvány okozta kihívások közepette. A könyv világnapja alkalmából Ott …

Interjú – Dr. Almási Kitti, Felelős Felnőtt kampány
Interjú
#stressz

Interjú – Dr. Almási Kitti, Felelős Felnőtt kampány

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, író és előadóként is ismert. Mindent megtesz, hogy minél több emberhez eljutva segítsen a kudarcok tanulásként való…

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, író és előadóként is ismert. Mindent megtesz, hogy minél több emberhez eljutva segítsen a kudarcok tanulásként való megélésében, önmagunk elfogadásában, kapcsolataink kezelésében. 

Hogyan segíts, ha egy barátod öngyilkos akar lenni?
Cikk
#öngyilkosság

Hogyan segíts, ha egy barátod öngyilkos akar lenni?

Kevés rosszabb dolog létezik annál, mint amikor egy barátodat vagy szerettedet szenvedni látod. A depresszió és az öngyilkos gondolatok jelei lehetnek brutálisan…

Kevés rosszabb dolog létezik annál, mint amikor egy barátodat vagy szerettedet szenvedni látod. A depresszió és az öngyilkos gondolatok jelei lehetnek brutálisan szembetűnőek vagy akár egészen aprók is. Lehet, hogy aki bajban van, nyíltan segítséget kér tőled, de az is …

Interjú Dr. Hirsch Anikó gyermekpszichiáterrel
Interjú
#megküzdés

Interjú Dr. Hirsch Anikó gyermekpszichiáterrel

Dr. Hirsch Anikó csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos és pszichodráma pszichoterapeuta. Szakmai tudását több pszichoterápiás módszerspecifikus képzés elvégzésével is bővítette. 2007…

Dr. Hirsch Anikó csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos és pszichodráma pszichoterapeuta. Szakmai tudását több pszichoterápiás módszerspecifikus képzés elvégzésével is bővítette. 2007 óta az MRE Bethesda Gyermekkórház Pszichoszomati…

A személyes határokról és a szülők közötti kommunikációs stílusról
E-learning
#segítő beszélgetés

A személyes határokról és a szülők közötti kommunikációs stílusról

A Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan…

A Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a kezükbe, amelyek segítik a kamaszok, gyerekek lelki támogatását. A kurz…

Kahoot segédletek
Videó
#így segít a Kék Vonal

Kahoot segédletek

Kahoot! segédlet az Így kérj segítséget… elnevezésű projekt órai használatához.

Kahoot! segédlet az Így kérj segítséget… elnevezésű projekt órai használatához.

A nondirektivitásról, az erkölcsi állásfoglalásról és a szextingről
E-learning
#segítő beszélgetés

A nondirektivitásról, az erkölcsi állásfoglalásról és a szextingről

A Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan…

A Fontos vagy! kampányunk keretében egy online kurzust készítettünk, amelyben amelyben a segítő beszélgetés alapjaival ismertetjük meg  a szülőket, azért hogy olyan kommunikációs eszközöket adjunk a kezükbe, amelyek segítik a kamaszok, gyerekek lelki támogatását. A kurz…

Cyberbullying – internetes zaklatás, bántalmazás
Videó
#cyberbullying

Cyberbullying – internetes zaklatás, bántalmazás

A cyberbullying online zajló, elhúzódó és szándékos bántalmazást, zaklatást, megfélemlítést jelent. Az esetek nagy többségében van a történetnek offline előzménye. Beszélgess a…

A cyberbullying online zajló, elhúzódó és szándékos bántalmazást, zaklatást, megfélemlítést jelent. Az esetek nagy többségében van a történetnek offline előzménye. Beszélgess a gyerekekkel a kortárs kapcsolataikról, ismerd a barátait, vedd észre, ha valami nyomasztja! S…