Barion Pixel

Tudástár

Interjú – Dr. Almási Kitti, Felelős Felnőtt kampány

2023. szeptember 8.
Interjú – Dr. Almási Kitti, Felelős Felnőtt kampány

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, író és előadóként is ismert. Mindent megtesz, hogy minél több emberhez eljutva segítsen a kudarcok tanulásként való megélésében, önmagunk elfogadásában, kapcsolataink kezelésében. 

A #FelelősFelnőtt kampány keretein belül vele készített interjúban szó esett a szorongásról, a járványhelyzet hatásáról a párkapcsolatokra, családi kapcsolatokra. Továbbá megkérdeztük arról, hogy hogyan lehetünk felelős felnőttek a saját lelki egészségünket és gyermekünk lelki egészségét középpontba állítva.

„A legfontosabb, hogy elfogadással legyünk saját és a körülöttünk élők egyéni reakcióira is. Nem várhatjuk el, hogy egy szélsőséges helyzetre ugyanúgy reagáljunk. Vannak különbözőségek, amiket egy-egy kiélezett helyzetben tapasztalunk magunkon vagy másokkal kapcsolatban, és ezeket előítéletmentesen érdemes megtapasztalni, valamint tenni azért, hogy ne okozzanak nehézséget. Azaz, szeretettel fordulni magunk és mások felé akkor is, ha egy adott dologban nem olyan valami, mint ahogy azt elvártuk. Cél, hogy  az erőtartalékainkra összpontosítsunk a gyengeségeink helyett.” – Dr. Almási Kitti

Kék Vonal: Mit tapasztal, a koronavírus-járvány következtében többen fordulnak szakemberhez, akadnak újonnan felmerülő gondok?

Dr. Almási Kitti: Igen, most különösen nagy igény van arra, hogy támogatást kapjanak az emberek. Leggyakrabban szorongásos és hangulati zavarokkal, tünetekkel keresnek fel, emellett a párkapcsolati problémák, családi feszültségek jelennek meg túlnyomó többségben. Olyan nehézségek ütköztek ki, vagy erősödtek fel, melyek eddig – a szokásos életritmus során – fel sem merültek.

A pandémiás helyzetben a szorongás vagy a rosszabb hangulat érthető. Hol van az a pont, amikor már érdemes szakemberhez fordulni? Milyen jelekre figyeljünk a mentális egészségünkkel kapcsolatban?

Átmeneti hullámzás bárki életében előfordulhat. Ám, ha a tünetek a hétköznapi életvitelben is tartósan akadályoznak valakit, akkor mindenképpen érdemes felkeresni a szakembert. Ha például hetek óta nem tud aludni valaki, nincs életkedve, nem tud koncentrálni, megváltozott az étvágya, nyomott a hangulata, nincs libidója, vagy esetleg képtelen másokkal felvenni a kapcsolatot, végezni a munkáját, ellátni az alapvető feladatait stb., az kellő indok arra, hogy segítséget kérjen, különösen akkor, ha több tünet egyszerre fennáll.

Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján hogyan hat a járványhelyzet, a bezártság a családokra, párkapcsolatokra? A sok problémás, nehéz helyzet mellett lát pozitív példákat is? Van esetleg lehetőség fejlődésre, az egymáshoz való közelebb kerülésre?

Igen, meglehetősen vegyes tapasztalatokat hozott az elmúlt egy év a párok, családok életébe. Röviden úgy fogalmaznék, hogy az erősödött fel, ami valójában addig is lappangott a háttérben: ahol szőnyeg alá söpört társas magány, elhúzódó és nem tisztázott feszültségek voltak, azok felszínre kerültek, és bizonyos esetekben szakítással zárultak. Azonban az összezártság, a több együtt töltött idő lehetőséget is teremtett azok számára, akik szerették volna ezt megoldani. Szerencsére több olyan történetet is hallok, ahol éppen ez mentette meg a párkapcsolatot, most lett intimebb a kapcsolódás, mert sort tudtak keríteni fontos beszélgetésekre, amiket addig tologattak a folyamatos rohanásban. 

Sok új kihívást hoz a pandémia, a karantén, a home office a családok életébe. A szülőknek gyakran egyszerre kell egzisztenciális kérdéseket, anyagi gondokat megoldani, a kisebb gyerek digitális oktatását segíteni, vagy akár beteg hozzátartozókról gondoskodni. A megnövekedett terhek és korlátozott lehetőségek között, mit tehetünk a lelki egészségünk megőrzéséért?

Talán az egyik legnagyobb segítség az lehet, ha ilyen körülmények között is megoldjuk, hogy legalább egy kis időre elvonuljunk, sétáljunk, sportoljunk, önmagunkkal legyünk. Fel kell töltődni ahhoz, hogy újra a feladatainkra koncentráljunk.

Emellett nem elhanyagolható szempont, hogy mindig vegyük figyelembe, hogy a körülöttünk lévőkre is nagy nyomás nehezedik: ha a gyerek nyűgös, lusta vagy engedetlen, akkor jusson eszünkbe, hogy ő is a maga módján reagál erre a szokatlan és kihívásokkal teli helyzetre.

Ugyanígy, ha a partnerünk feszültebb, akkor ne vegyük rögtön magunkra, illetve ne vonatkoztassuk azonnal a párkapcsolatunkra a problémát: lehetséges, hogy az aktuális frusztrációról árulkodik csak.

Mit tehetünk a körülöttünk élők, a gyermekek lelki egészségének megőrzéséért? Ön sokat beszél a kudarcokról, és a kudarcok tanulásként való megéléséről. Milyen példákat látott ebben a helyzetben arra, amikor ez megvalósult? Mit tanulhatunk magunkról azok által a kihívások által, melyekkel a pandémia állított szembe minket?

Igen, azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb szülői feladat a kudarcok reális értékelésének és elviselésének megtanítása. Természetesen van olyan kudarc, ami összetör valakit, amiből alig tud felállni, vagy ami lezár egy fejezetet: mégis, amikor pl. a becsődölt vállalkozásaikat újraépítő vagy szakmájukat újragondoló szülőket látok, azt gondolom, hogy a gyerekeik számára hihetetlen tanítást rejt magában az erőfeszítésük.

Hogyan működhet jól a home office, a digitális oktatás, általánosságban az együttélés, az egymásra való odafigyelés? Milyen szerepe van ebben a megfelelő önismeretnek? Lát-e olyan párkapcsolati mintázatokat, melyek jellemzően az elmúlt egy évben jelentek meg?

Sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a személyes terek megteremtésére, ami sok esetben óriási kreativitást igényel a szűkös élettér miatt. Akkor tud mégis jól működni, ha a családtagok egy csapatban vannak, azaz tisztában vannak azzal, hogy egyformán jogos mindenki igénye erre vonatkozóan, és ezt csak akkor érhetik el, ha együttműködnek és tiszteletben tartják a másik szükségleteit, nehézségeit. Az alaposabb önismeret segíthet abban, hogy tisztábban meg tudjuk fogalmazni az igényeinket és a lehetőségeinket is, segítve ezzel az alkalmazkodást. A párkapcsolatokban a feszültségek és az együtt töltött idő megnövekedése olyan lappangó gócpontokat, illeszkedési problémákat, kommunikációs nehézségeket hozott elő, melyek gyakran a kapcsolatok gyengüléséhez vezettek.

Szakemberként, felelős felnőttként hogyan tehetünk azért, hogy a felnövekvő generációknak fontos érték legyen a lelki egészség?

Nyugaton már nyitott kapukat döngetünk, ha arról esik szó, hogy a lelki egészség az alapja nemcsak az érvényesülésnek, de még a testi egészségünknek is. Amennyiben különböző programok keretében megmutatjuk (önismereti csoportok, konfliktuskezelő tréningek, stb.), mi mindenben hozhat fejlődést, ha lelkileg rendbe teszünk valamit magunkban, akkor a fiatalok a saját bőrükön tapasztalhatják annak előnyeit.

Portréfotó: Gyurkovics Anna

A Kék Vonal 1993 óta segíti a bajba jutott gyerekeket és az értük aggódó felnőtteket. Ha szerinted is fontos a munkánk, akkor kérjük hogy támogasd az alapítványt az adód 1%-nak felajánlásával, egyszeri vagy rendszeres anyagi támogatással, vagy vásárolj kedvedre a webshopunkban! Adományoddal segélyvonalaink működését támogatod.

Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.

Hasznos tippek és infók

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá! - tanári kézikönyv
Tanári útmutató (pdf)
#cyberbullying
#sexting
#jelentés
#egészséges kapcsolatok

Kortársak közötti online szexuális zaklatás – Értsük meg, előzzük meg, reagáljunk rá! - tanári kézikönyv

A tanári kézikönyv segítséget nyújt a módszertani csomag óravázlatainak használatához. Az óravázlatok segítségével 13-17 éves diákokkal lehet beszélgetni a kortársak közötti online…

A tanári kézikönyv segítséget nyújt a módszertani csomag óravázlatainak használatához. Az óravázlatok segítségével 13-17 éves diákokkal lehet beszélgetni a kortársak közötti online szexuális zaklatásról. Az elkészítés során felhasználtuk egy több, mint 3000 főn végzett …

Csak egy vicc? Szexualizált cyberbullying 9-12 évesek között - tanári kézikönyv
Tanári útmutató (pdf)
#cyberbullying
#sexting
#jelentés
#egészséges kapcsolatok

Csak egy vicc? Szexualizált cyberbullying 9-12 évesek között - tanári kézikönyv

A tanári kézikönyv segítséget nyújt a módszertani csomaghoz tartozó óravázlatok használatához. Az óravázlatok segítségével 9-12 éves diákokkal lehet beszélgetni a cyberbullying különböző…

A tanári kézikönyv segítséget nyújt a módszertani csomaghoz tartozó óravázlatok használatához. Az óravázlatok segítségével 9-12 éves diákokkal lehet beszélgetni a cyberbullying különböző formáiról. A feladatokat adaptálni, módosítani lehet az adott körülményeknek megfel…

Interjú Singer Magdolna író, gyásztanácsadóval
Interjú
#öngyilkosság

Interjú Singer Magdolna író, gyásztanácsadóval

Singer Magdolna mentálhigiénés szakember, gyásztanácsadó és író, 18 könyv szerzője. Munkája során a gyász számtalan arcával találkozik, hiszen ugyanúgy segít gyászoló hozzátartozóknak,…

Singer Magdolna mentálhigiénés szakember, gyásztanácsadó és író, 18 könyv szerzője. Munkája során a gyász számtalan arcával találkozik, hiszen ugyanúgy segít gyászoló hozzátartozóknak, mint a gyermeküket elvesztett szülőknek, vagy akár egy válást, nehéz életeseményt gyá…

Hogyan segíts felnőttként?
Videó
#stressz

Hogyan segíts felnőttként?

A Fontos vagy! projekt célja az, hogy segítsen a lelki problémákkal vagy depresszív gondolatokkal küzdő fiataloknak abban, hogy idejében felismerjék, ha segítségre…

A Fontos vagy! projekt célja az, hogy segítsen a lelki problémákkal vagy depresszív gondolatokkal küzdő fiataloknak abban, hogy idejében felismerjék, ha segítségre van szükségük. A felnőttek játékos e-learning felületen tanulhatnak a lelki/mentális problémák figyelmezte…

Pozitív megküzdési stratégiák kamaszkorban - prezentáció
Prezentáció (ppt)
#megküzdés
#stressz
#öngyilkosság
#önsértés

Pozitív megküzdési stratégiák kamaszkorban - prezentáció

A prezentáció segítséget nyújt a pozitív megküzdési stratégiák fejlesztését célzó óravázlatok használatához. Az óravázlatok segítségével gyerekekkel, fiatalokkal, csoportban is dolgozó szakemberek, különösen…

A prezentáció segítséget nyújt a pozitív megküzdési stratégiák fejlesztését célzó óravázlatok használatához. Az óravázlatok segítségével gyerekekkel, fiatalokkal, csoportban is dolgozó szakemberek, különösen pedagógusok, iskolai szociális segítők, pszichológusok,...

Serdülők a neten - óravázlatok
Óravázlatok (pdf)
#cyberbullying
#sexting

Serdülők a neten - óravázlatok

Az óravázlatok segítséget nyújtanak a pedagógusoknak és más gyerekkel dolgozó szakembereknek, hogy a 13-17 éves fiatalokkal közösen gondolkodjanak az online világ különböző…

Az óravázlatok segítséget nyújtanak a pedagógusoknak és más gyerekkel dolgozó szakembereknek, hogy a 13-17 éves fiatalokkal közösen gondolkodjanak az online világ különböző kihívásairól. A jelzés és a segítségkérés különböző formáit mindegyik tananyag érinti. A feladato…

Buli és fesztivál kisokos
Cikk
#egészséges kapcsolatok

Buli és fesztivál kisokos

Itt a nyár, és ezzel együtt itt a buli- és fesztiválszezon is. Összeállítottunk nektek egy kisokost, amelyet megismerve felhőtlenül és tudatosan szórakozhattok.A…

Itt a nyár, és ezzel együtt itt a buli- és fesztiválszezon is. Összeállítottunk nektek egy kisokost, amelyet megismerve felhőtlenül és tudatosan szórakozhattok.A hasznos tudnivalókat az alkohol, a drogok és a szexualitás témaköreibe gyűjtöttük.