Barion Pixel

Tudástár

Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

2023. október 4.
Serdülőkori depresszió – Honnan tudom, ha depressziós vagyok?

Időnként bárki érezheti magát szomorúnak vagy feldúltnak. A depresszió viszont mélyebb, hosszabb ideig tart, és befolyásolhatja a gondolatainkat, érzéseinket és cselekedeteinket.

Élet depresszióval: tünetek, okok és kezelésük

A depresszió egy gyakori mentális állapot, amely például a kétségbeesés érzését hozza magával. Ez az érzés hetekig vagy hónapokig is fennállhat. Befolyásolhatja az egész életedet, beleértve az iskolai feladataidat, családi és baráti kapcsolataidat vagy az egészségedet. Fontos, hogy segítséget kérj, ha úgy érzed, depressziós vagy.
A depresszió egy gyakori betegség. Minden korosztály érintett lehet, beleértve a gyerekeket és fiatalokat is. Ha depressziós vagy, az nem azt jelenti, hogy lusta, esetleg gyenge vagy. A mentális egészséged ugyanolyan valóságos dolog, mint a fizikai állapotod, és ugyanolyan fontos vigyázni rá, mint mint a tested különféle részeire.

Mik a depresszió tünetei?

Minden ember máshogy éli meg a depressziót, de egyes érzések és viselkedések gyakrabban fordulhatnak elő:

 • szomorú vagy
 • ingerültséget vagy dühöt érzel
 • tehetetlennek vagy reménytelennek érzed magad
 • szorongsz, ideges és nyugtalan vagy
 • sokat sírsz
 • bűntudatod van
 • magányos vagy
 • negatív gondolataid vagy érzéseid támadnak önmagadról
 • alvászavarokkal, állandó fáradtságérzettel küzdesz
 • nehezen koncentrálsz az iskolában (és ez talán a jegyeidet is befolyásolja)
 • elveszted az érdeklődést olyan dolgok iránt, amelyek eddig érdekeltek
 • nehezen hozol döntéseket
 • kevesebb időt szánsz a barátaidra, családodra
 • megváltozik az étvágyad (többet vagy kevesebbet eszel)
 • nagyobb kockázatot vállalsz, mint általában
 • agresszíven viselkedsz
 • drogokhoz vagy alkoholhoz fordulsz, hogy kezeld a hangulatod
 • öngyilkosságról vagy halálról gondolkozol

Az elhúzódó depresszív időszakok negatívan hatnak az egészségedre, szociális életedre vagy iskolai teljesítményedre. Nagyon fontos, hogy segítséget kérj, ha a fent említettek közül négy vagy több tünetet észlelsz magadon huzamosabb ideig (több, mint két hétig).

Beszélj egy megbízható felnőttel az érzéseidről, vagy hívd a Kék Vonalat a 116 111-es számon.

Mi okozza a depressziót?

Sok tényező hozzájárulhat a depresszió kialakulásához. Néha az emberek depressziót tapasztalnak nagyobb változások után, mint például:

 • válás a családban
 • szakítás
 • otthoni konfliktusok
 • egy hozzánk közelálló halála
 • nagyobb költözés

Néha a depresszió bekövetkezhet minden ok nélkül is. A fizikai, pszichológiai és környezeti hatások is szerepet játszhatnak a kialakulásában. A depresszió lehet genetikus alapú, ami azt jelenti, hogy ha valakinek már volt a családban, akkor elképzelhető, hogy nálad is kialakulhat.

Hogyan gyógyítható a depresszió?

A depresszió egy kezelhető betegség. Nem fog magától elmúlni, ezért fontos, hogy segítséget kérj! A legtöbb típusú depresszió terápiával vagy gyógyszerrel kezelhető, de van olyan is, amikor mindkettőt alkalmazzák.

 • Az antidepresszánsok javítják a kedvet. Fontos, hogy pontosan úgy szedd a gyógyszert, ahogyan előírták. Ne hagyd abba a gyógyszer szedését a kezelőorvosod tudta nélkül, és számolj be neki róla, ha mellékhatásokat tapasztalsz vagy a tüneteid súlyosbodnak.
 • A terápia egy olyan biztonságos eljárás, amely során képzett szakemberekkel beszélhetsz az érzéseidről, és ami segíthet abban, hogy megértsd a viselkedésbeli változásokat, gondolatokat, vagy azokat a dolgokat, amelyek hozzájárulnak a depressziódhoz.

Fontos dolgok, amelyeket érdemes észben tartani a depresszióval kapcsolatban

Ha nehezen kérsz segítséget, gondolj arra, hogy a depresszió kezelhető és egy hozzáértő szakember segíteni tud a problémádban. Hívhatod a Kék Vonalat is, ha szeretnéd megosztani az aggodalmaidat. Szintén tartsd észben, hogy:

 • a mentális és érzelmi egészséged egyaránt fontos
 • a depresszió egy gyakori betegség, és senkinek sem kell egyedül megbirkóznia vele
 • a saját érzéseidet csak te tudod elmondani másoknak
 • néha időre van szükség, hogy a depresszió elmúljon
 • kihívás jelenthet az érzelmek átbeszélése és átgondolása, de amint megteszed, sokkal jobban fogod magad érezni.

A Kék Vonal mindig itt van, hogy meghallgasson és támogasson téged. Bármikor felveheted a kapcsolatot a velünk! Ha beszélgetnél vagy kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, így érsz el minket:

 • Ha 24 év alatti vagy, hívd a 116-111-es számot
 • Ha 24 év feletti vagy, és aggódsz egy fiatalért, hívd a 116-000-ás számot
 • Emailben: regisztrálj a weboldalunkon, és írj az EMIL nevű zárt és biztonságos, anonim levelező rendszerünkben.
 • Chaten: regisztrálj a weboldalunkon, és bármely nap 13-21 óra között csetelj akár név nélkül az ügyelőinkkel.
Ha érintett vagy a fenti témában, vagy aggódsz valakiért és nem tudod kihez fordulhatnál, írj nekünk vagy hívj minket a 116 111-es díjmentesen hívható telefonszámon!
Szülőnek lenni kihívás. Ha aggódsz gyermeked miatt, és nincs kivel megoszd a vele kapcsolatos aggodalmaidat, hívd a Kék Vonalat a a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon, keressünk együtt megoldást.
Szakemberként, segítőként sem kell egyedül maradnod a megterhelő érzésekkel! Lényeges, hogy te is tudj arról beszélni, ha megvisel egy fiatal helyzete. Ha szükséged lenne valakire, akivel közösen tudsz gondolkozni egy fiatal érdekében, fordulj te is bátran a Kék Vonalhoz! Hívj minket a 116 000-s díjmentesen hívható anonim számon.

Hasznos tippek és infók

Gyerekszemmel – Dániel András, Felelős Felnőtt kampány
Cikk
#lelki egészség

Gyerekszemmel – Dániel András, Felelős Felnőtt kampány

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk…

A Kék Vonal #FelelősFelnőtt kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalok mentális egészségére, illetve arra, hogy felelős felnőttként még inkább támogatnunk kell a gyerekeket a koronavírus-járvány okozta kihívások közepette. 

Fogamzásgátlás
Cikk
#szexualitás

Fogamzásgátlás

Nincs olyan téma, amelyről több tévhit keringene a fiatalok körében, mint a fogamzásgátlás! Mi az, amit mindenképpen tudnod kell?

Nincs olyan téma, amelyről több tévhit keringene a fiatalok körében, mint a fogamzásgátlás! Mi az, amit mindenképpen tudnod kell?

Állítsuk meg együtt az online szexuális zaklatást!
Videó
#cyberbullying

Állítsuk meg együtt az online szexuális zaklatást!

A film a Ne Hagyd Szó Nélkül! kampány keretében készült. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a zaklatás semmilyen körülmények között…

A film a Ne Hagyd Szó Nélkül! kampány keretében készült. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a zaklatás semmilyen körülmények között sem fogadható el, és mindannyian tehetünk ellene.

Küldesz magadról egy képet? – Avagy a szexting veszélyei
Cikk
#sexting

Küldesz magadról egy képet? – Avagy a szexting veszélyei

Az online ismerkedés során nem szokatlan, hogy idővel elhangzik a kérdés: Küldesz magadról egy képet? Az a tudat, hogy valaki érdeklődik irántunk,…

Az online ismerkedés során nem szokatlan, hogy idővel elhangzik a kérdés: Küldesz magadról egy képet? Az a tudat, hogy valaki érdeklődik irántunk, felvillanyozó tud lenni, így általában nem igazán gondoljuk túl a dolgot, már megy is a fotó.

Interjú Singer Magdolna író, gyásztanácsadóval
Interjú
#öngyilkosság

Interjú Singer Magdolna író, gyásztanácsadóval

Singer Magdolna mentálhigiénés szakember, gyásztanácsadó és író, 18 könyv szerzője. Munkája során a gyász számtalan arcával találkozik, hiszen ugyanúgy segít gyászoló hozzátartozóknak,…

Singer Magdolna mentálhigiénés szakember, gyásztanácsadó és író, 18 könyv szerzője. Munkája során a gyász számtalan arcával találkozik, hiszen ugyanúgy segít gyászoló hozzátartozóknak, mint a gyermeküket elvesztett szülőknek, vagy akár egy válást, nehéz életeseményt gyá…

Hogyan segíts felnőttként?
Videó
#stressz

Hogyan segíts felnőttként?

A Fontos vagy! projekt célja az, hogy segítsen a lelki problémákkal vagy depresszív gondolatokkal küzdő fiataloknak abban, hogy idejében felismerjék, ha segítségre…

A Fontos vagy! projekt célja az, hogy segítsen a lelki problémákkal vagy depresszív gondolatokkal küzdő fiataloknak abban, hogy idejében felismerjék, ha segítségre van szükségük. A felnőttek játékos e-learning felületen tanulhatnak a lelki/mentális problémák figyelmezte…

Csak egy vicc? Szexualizált cyberbullying 9-12 évesek között - kvízjáték
Prezentáció (ppt)
#cyberbullying
#sexting
#jelentés
#egészséges kapcsolatok

Csak egy vicc? Szexualizált cyberbullying 9-12 évesek között - kvízjáték

A kvízjáték segítséget nyújt a módszertani csomaghoz tartozó óravázlatok használatához. Az óravázlatok segítségével 9-12 éves diákokkal lehet beszélgetni a cyberbullying különböző formáiról.…

A kvízjáték segítséget nyújt a módszertani csomaghoz tartozó óravázlatok használatához. Az óravázlatok segítségével 9-12 éves diákokkal lehet beszélgetni a cyberbullying különböző formáiról. A feladatokat adaptálni, módosítani lehet az adott körülményeknek megfelelően. …

Hogyan beszélgess kamaszokkal a pozitív testkép és a közösségi média kapcsolatáról?
Cikk
#hogyan beszélgess

Hogyan beszélgess kamaszokkal a pozitív testkép és a közösségi média kapcsolatáról?

A közösségi médiában töltött idő a kamaszok testképét is nagyban befolyásolja. Szülőként fontos, hogy beszélgess a kamasz gyerekeddel arról hogy a közösségi…

A közösségi médiában töltött idő a kamaszok testképét is nagyban befolyásolja. Szülőként fontos, hogy beszélgess a kamasz gyerekeddel arról hogy a közösségi médiában látott fotók, képek nagyon sok esetben nem a valóságot tükrözik. A világhírű celebekről, influenszerekrő…